Uzmanlardan Orucu Neyle Açmalıyız Sorusunun Cevabı!

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Uzmanlardan Orucu Neyle Açmalıyız Sorusunun Cevabı!
oruç neyle açılmalı
oruç neyle açılır
oruç nasıl açılmalı


Sevgili melekler, ramazan ayının özellikle yaz aylarına denk gelmesi, hem uzun süre aç kalınmasına hem de çok daha fazla susuzluk hissedilmesine yol açıyor. İftar vakti geldiğinde iradeye sahip çıkılarak kendini kaybetmemek ve yemeklere saldırmamak, sağlık açısından son derece önemli. Belsnme uzmanları bu konuyla ilgili olarak herkesin fikir ayrılığına düştüğü orucun neyle açılmasının iyi olduğu konusunda görüş bildirdiler...



su-hurma-17.jpg




BANU KAZANÇ
EN FAZLA İKİ TANE HURMA YİYİN
"Oruç en iyi su ile açılır. Midedeki asit salgısını engellememesi açısından, yaklaşık 15 saatlik açlığın üzerine iyi gelir. Bir-iki tane hurma da yenilebilir ancak daha fazlasını tavsiye etmem. Zeytinin asit oranı yüksek olduğu için biraz rahatsız edebilir ama ekmekle birlikte bir ya da iki tane yenilebilir. Sudan sonra midenin yumuşaması için yoğurtlu yayla, şehriye, domates veya mercimek çorbası içilmelidir."

GÜLŞAH ESENSOY
ASİTLİ İÇECEKLE AÇILMAMALI
"Oruç su ile açılmalıdır. Su midede dolgunluk hissi yaratır ve birdenbire midenin yemekle doldurulmasını engeller. Ayrıca bütün gün susuz kalan vücut için de faydalıdır. Sadece yemeğin başında değil, yemek sırasında da su içmek gerekir. Ancak kola gibi asitli içeceklerle oruç açılmamalıdır. Bunlar susuzluk hissini giderir ve daha sonra su tüketimini engeller. Limonata gibi içeriğindeki katkı maddesi bilinmeyen içeceklerle de oruç açılmamalı. Sudan sonra mutlaka çorbayla devam edilmelidir. Çorba, mideyi ana yemeğe hazırlar."

AŞKIN YÜKSEL
ODA SICAKLIĞINDA SU İÇİLMELİDİR
"Açlık sonrasında vücudu şoka uğratmamak ve metabolizma dengesini sağlamak için oruç, oda sıcaklığında bir bardak su ve iki hurma ile açılmalıdır. Bu ikili, bağırsak ve sindirimi rahatlatır. Yalnızca bir tane hurmanın içinde A, B1, B6, C, K, niasin, folik asit, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, kükürt, klor, demir, çinko, bakır, mangan, flor ve iyot vardır."

SEVİL NAS CAN
ILIK SU İÇMEYE ÖZEN GÖSTERİN
"İftar öncelikle bir bardak ılık su ile açılmalıdır. Şeker hastası olmayan kişiler, değişen yemek düzeni ve uzun süre yemek yememekten kaynaklanan bağırsak hareketlerinin yavaşlamasını engellemek ve şeker dengesini sağlamak için; bir bardak sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı bal ve bir tatlı kaşığı limon suyunu karıştırıp içebilirler."

ENDER SARAÇ

BALLI SU SİNDİRİMİ RAHATLATIR
"Orucunuzu açtıktan sonra ballı su içilmesini öneriyorum. Bunun nedeni; boş olan sindirim sistemini önce ballı suyla rahatlatmaktır. Çünkü bu sayede vücut sıvı ihtiyacını karşılar. Uzun süre aç kalan bir fizyoloji için hurma çok iyi bir başlangıçtır. Hurmanın potasyum bakımından zengin olması; Ramazan'daki kas yorgunluklarına iyi gelir. Hurmanın içinde kemikler için yararlı olan kalsiyum da vardır. Ancak yüksek oranda şeker içerdiği için altı taneden fazla tüketilmemeli."

EMEL UNUTMAZ

YEMEK SIRASINDA FAZLA SU İÇMEYİN
"İftarda oruç bir bardak su ile açılmalıdır. Bunun yanında bir tane hurma veya bir tane zeytin de yenilebilir ancak en önemlisi tüm gün susuz kalan vücudun birincil ihtiyacı olan suyun karşılanmasıdır. Yemeğe başlamadan önce su içilmeli ancak yemek sırasında fazla su tüketilmemelidir. Yemeğe ise bir kase çorbayla başlanmalıdır. Çorbanın yanında yenilecek bir miktar salata; tokluk hissinin oluşmasını sağlayacaktır."

GİZEM KESERVURAN
KABIZLIĞA KARŞI HURMA
"Zeytin yerine hurma tercih edilmelidir. Uzun süren açlık sonunda metabolizma yavaşlamakta, buna bağlı olarak bağırsak hareketleri de durmaktadır. Kabızlık şikayetlerini en aza indirmek için hurma tercih edilebilir. İftarda su ve hurma ile orucunuzu açtıktan sonra beş dakika beklemeli ve soluklanmalı; vücudun dinlenmesine izin vermelisiniz. Böylece midede yanma, reflü ve gaz şikayetlerini de engellemiş olursunuz."

KIRMIZI ET KAN ŞEKERİNİ YAVAŞ ARTIRIR VE TOK TUTAR
Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz; Ramazan'a özel beslenme alışkanlıkları hakkında uyarıda bulundu:
Ramazan'da kırmızı et tüketilmesi dengeli beslenme açısından önemli. Nedeni; kırmızı etin emiliminin diğer besinlere göre daha yavaş olması, kan şekerini yavaş yavaş artırması ve buna bağlı olarak da tok tutmasıdır. Kırmızı et ayrıca vitamin ve mineraller açısından da zengindir.
Kırmızı et tüketilirken sebzeyle desteklenmelidir. Özellikle iftarda etli sebze yemeklerinin yenmesi; hem sağlığın korunması, hem de dengeli beslenme açısından önemlidir. Ancak az yağlı etler tercih edilmelidir.

PAKETLİ OLMALI
Su ihtiyacını artırmaması için etlere baharat ya da tuz eklememek gerekir. Tok tutma özelliği nedeniyle, sahurda da et tüketilebilir.
Kırmızı et satın alırken özellikle paketli olanlar tercih edilmelidir.
 
Geri
Üst