Vajinal enfeksiyon dan kurtulamıyorum diyenler

Uzman SühaN

Administrator
Vajinal enfeksiyon dan kurtulamıyorum diyenler
Vajinal enfeksiyonlar kadınların rahminde gelişen vajinal mukozanın iltihaplanmasıdır.Enfeksiyonlar türüne göre tedavi edilmektedir.En sık rastlanan vajinal enfeksiyonlar dan biri de mantarlar.Vajinal mantarlar bir kadının hayatını adeta kabusa çevirebiliyor.Mantar hayati tehlike arz eden bir durum değildir lakin tedavi edilmediği taktirde üreme üzerinde ciddi olumsuz etkilerini gösterebilir.Vajinal enfeksiyonlar ve tedavisi hakkında bilgileri vermeye devam edicez öncesi ; Kronik Vajinal Mantar Enfeksiyonu Neden Oluşur , Vajinal bakım nasıl yapılır adlı konularımızı incelemenizi öneriyoruz.




Her bayan hayatında mutlaka 1 defa vajinal mantara yakalanmıştır.Bir kadını olabildiğince huzursuz eden vajinal mantarın belirtileri,süt çürüğü akıntı,idrarda yanma,vajinal bölgede ağrı,kaşıntı ,ilişkide köpüklü akıntı vs ..Vajinal mantarın tedavisi mümkün lakin tedaviye ek olarak vajinal temizliğe ve hijyene dikkat etmek gerekir.Aksi taktirde bu durumdan kurtulmanız güç.Şayet evli iseniz çift olarak tedavi edilmeli,ilişki esnasında kondom ile korunmalısınız.Vajinal enfeksiyonlardan korunmanın en etkili yolu hijyendir.İç çamaşırı sık değiştirme,iç çamaşırların kaynatılması,vajinal bölgede ki tüylerin temizlenmesi,umumi tuvaletlerden uzak durulması vs..Günlük pedler mantarı tetikleyebilr.Bu yüzden hidrofilli yada pamuklu bezler kullanmayı tercih edin.Ayrıca vajinal enfeksiyonlardan kurtulmak için bitkisel kürlerden de faydalanabilrsiniz.Vajinal enfeksiyon nedenleri ve vajinal enfeksiyon tedavisi hakkında tüm detayları uzmanlarından derleyerek sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.


vajinal enfeksiyon için öneriler.jpg






Vajinal Enfeksiyon (Vajinit) Nedir ?

Vajinit, vajinal mukozanın iltihabı (enflamasyonu) ve jinekologlara en sık başvuru sebebi olan hastalıklardan birisidir. Vajinit, ergenlik çağındaki kadınların %90’unu etkilemekte ve olguların %30’unda ise iki veya daha fazla enfeksiyon beraber seyretmektedir1,2,3.
Vajinal akıntı, normal durumlarda vajina ortamının nemli kalmasını sağlayan berrak ve yumurta akını andıran bir salgıdır. Hamilelik, cinsel uyarım ve yumurtlama gibi doğal şartlarda vajina salgısı artabilir, ancak bu normal bir durum olduğu gibi herhangi bir yakınmaya da neden olmaz. Bu sebeple vajinal akıntının artması her zaman bir hastalık belirtisi olduğunu göstermez.
Vajinal akıntının miktarının artması, renginin ve kıvamının değişmesi ile birlikte kaşıntı, yanma ve kötü koku da hissediliyorsa, bu belirtiler özellikle 2-3 günden fazla sürüyorsa vajinal akıntı bir sorunun varlığına işaret ediyor olabilir.

Vajinit genelde hayati tehlike yaratan bir hastalık değildir. Ancak zamanında, ve doğru şekilde tedavi edilmez ise daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

2. Vajinit Nasıl Oluşur?

Vajinit oluşumundan sıklıkla (%90) üç etken sorumludur:

  • Mantarlar (Candida albicans)
  • Bakteriler (Gardnerella vaginalis)
  • Parazitler (Trichomonas vaginalis)

Bunların dışında Chlamydia ve Micoplasma grubu bakteriler, Neisseria gonorrhoea, Escherichia coli, Giardia lamblia, Balantidum coli, Entamoeba histolytica ve Ureaplasma urealiticum vajinit tablosundan sorumlu olabilecek mikroorganizmalardır4.

Vajinit oluşumunda rol oynayan faktörlerin başında normal vajinal ortamın (floranın) bozulması ve pH’ın değişmesi gelmektedir.

Bu etkenlerden bazen ikisi, bazen de hepsi birarada bulunduklarında karma (mikst) vajinal enfeksiyonlardan söz edilir.

3. Sık Görülen Vajinit Çeşitleri Nelerdir?

En sık görülen vajinit tipleri mantarların sebep oldukları kandidal vulvovajinit, bakterilerin sebep oldukları bakteriyel vajinoz ve parazitlerin sebep oldukları trikomonal vajinittir.

Kandidal Vulvovajinit (Vajinal Mantar Enfeksiyonu) Nedir?

Sık rastlanan bir vajinit türü olan kandidal vulvovajinitin etkeni büyük çoğunlukla Candida albicans olarak adlandırılan maya mantarlarıdır. Candida albicans, sağlıklı kişilerin deri ve mukoz membranları ile normal florasında bulunan organizmanın doğal direncinin bozulması sonucu enfeksiyona neden olan mantarlardan en önemlisidir. Bu vajinit türü erişkin kadınların yaklaşık %75’inde yaşamları boyunca en az bir defa meydana gelmekte, %40-50’sinde de iki veya daha fazla kez tekrarlanmaktadır1.

Kandidal Vulvovajinitin Belirtileri Nelerdir?

Temel belirtisi vajina çevresinde şiddetli kaşıntı ve tahriştir. Buna bağlı olarak ayrıca dış cinsel organlarda kızarıklık ve şişlik, yoğun ve az miktarda peynirimsi akıntı da mevcuttur2.

Kandidal Vulvovajinite Yol Açan Sebepler Nelerdir?

Normalde ağız, boğaz, bağırsak içi (kolon) ve vajina florasında bulunan bu mantar, vücuttaki dengeleri değiştiren hamilelik, şeker hastalığı (diyabet), obezite durumlarında, doğum kotrol ürünleri, sperm öldürücüler (spermisit), rahim içi araç (RİA) ve yoğun antibiyotik kullanımında hastalığa sebep olur5.

Kandidal Vulvovajinit Nasıl Tedavi Edilir?

Bu enfeksiyonlarının tedavisinde mantarlara karşı kullanılan ağızdan uygulanan veya vajinal yolla kullanılan antifungal adı verilen ürünler kullanılmaktadır.

Bakteri Kaynaklı Vajinal Enfeksiyon (Bakteriyel Vajinoz) Nedir?

Gardnerella vaginalis veya non-spesifik vajinit olarak da bilinen bakteriyel vajinoz, doğurganlık çağında olan kadınlarda gözlenen en sık bakteriyel vajinal enfeksiyondur. Bu hastalıkta normal vajinal flora değişmekte, sağlıklı florada bulunması gereken Lactobacillus adı verilen yararlı bakteriler kaybolmakta ve diğer bakteriler (Peptococcus sp., Prevotela sp., G. Vaginalis ve Mobiluncus sp.) artmaktadır6.

Bakteriyel vajinoz %50 oranında belirtisiz seyrettiği için sıklık oranı tam olarak belirlenememektedir. Bununla beraber, bakteriyel vajinozun polikliniklere jinekolojik rahatsızlıkları ile başvuran hastaların %15-%19’unda, hamile kadınların %10-%30’unda ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları olan kişilerin %24-%40‘ında tespit edildiğini söylemek mümkündür1.

Bakteriyel Vajinozun Belirtileri Nelerdir?

Bakteriyel vajinozda %50 oranında belirti görülmemektedir. En önemli belirti ise balık kokulu vajinal akıntıdır. Kaşında ve tahriş bazı durumlarda gözlemlenebilir.

Bakteriyel Vajinoza Yol Açan Sebepler Nelerdir?

Risk faktörleri arasında RİA kullanımı, vajinal duşlar ve hamilelik yer almaktadır.

Bakteriyel Vajinoz Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavisinde bakterilere karşı ağızdan alınan veya vajinal yolla kullanılan çeşitli antibiyotikler kullanılmaktadır.

Vaajinal enfeksiyonların tekrarlamasında en büyük etkenlerden birisi de vajinal salgılarınızın içeriği veya yapısıdır.

Değerli ziyaretçimiz; Vajinal enfeksiyonunuzun sebebi ne olursa olsun kişisel olarak almanız gereken bazı tedbirler vardır bunlara dikkat etmeniz durumunuzda iyileşmeye neden olacaktır. Şu tavsiyelerimize kulak vermeniz sizin için iyi bir başlangıç olabilir.

İç çamaşırlarınızın sayısını artırın: Bu daha sık iç çamaşırı değiştirmenize ve hijyene kolaylık sağlayacaktır.

İç çamaşırlarınızı kullanmadan önce kuru(buhar ayarı sıfıra getirilmiş) ütü ile ütüleyin.

İç çamaşırlarınızın pamuklu olanlarını tercih edin.

Eğer evliyseniz eşinize rica edin ve ilişkiden önce mutlaka temizlik yapmasını isteyin.
Vajinal temizleyiciler kullanıyorsanız, yada vajinal duş alıyorsanız bu ürünleri kullanmaya bir süre ara verin ve vajinal duştan vazgeçin.

Ayrıca doktorunuzu değiştirin ve yeni fikirler edinin. Yeni bir doktor yeni bir yöntem size daha da faydalı olabilir.

Vajinal enfeksiyonun tedavisinde kullanılan şifalı bitkiler:

Vajinal enfeksiyonlara maydanoz bitkisinin çok iyi geldiği bilinmektedir. Bolca maydanoz yemeniz durumunda rahatladığınızı hissedeceksiniz. Ayrıca papatya çayının bu tür enfeksiyonlara iyi geldiği bildirilmiştir. Özellikle adet dönemlerinde kullanılması uygundur. Diğer yönden Ender SARAÇOĞLU vajinal enfeksiyonlara soğan kürünü tavsiye etmektedir.

Soğan kürü: 2-3 tane orta boy yemeklik sarı soğanı 4 e bölün ve içerisine hiçbir şey katmadan önceden kaynatılmış ve hala sıcak olan 2 bardak suya ekleyin ve kaynatma işlemine 5 dk daha devam edin. Elde ettiğiniz suyu sabah akşam kullanın bu suyu adet döneminde de kullanabilirsiniz.

Not: Soğanların sarı yemeklik soğan olması çok önemlidir. Suyun klorsuz kaynak suyu olması önemlidir. Önceden kaynamış olması ayrıca önemlidir.
 
vajinamım içi kırmızı yanıyor kaşınıyor böyle rakı beyazı gibi akıntımda var idrar yaparkende yanma oluyor nednei nedir acaba
 
Verdiğiniz bilgilere göre , Vajinit durumunuz var. En kısa zamnada muayene olmanız ve doğru tedavinin reçete edilmesi gerekiyor.En kısa zamanda bir kadın doğum uzmanına görünün.
 
arkadaşlar bende sarı kokulu akıntı var kokusu aynı bayat balık gibi idrarımı yaparkende yanma ve ağrı oluyor 8 gün önce ilişkiye girmiştim acaba hamilemi kaldım çok korkuyorum
 
Bayat balık kokusu içeren, sarı akıntı ve idrar yaparken ağrınızın yanmanızın olması enfeksiyona işaret ediyor. 8 günlük bir ilişkide gebe olup olmadığınız anlaşılmaz. Adet döneminizde gecikme yaşarsanzı test yaparsınız. Ayrıca septomlarınız için en kısa zamanda bir kadın doğum uzmanına görünün.
 
Geri
Üst