Vajinal mantardan korunmanın yolları

Uzman SühaN

Administrator
Vajinal mantardan korunmanın yolları
Vajinal mantarlar, kadınların sosyal hayatını olumsuz yönden etkileyen rahatsızlıklardan biri . Belirtileri vajinada yanma, ilişki esnasın da vajinada köpürme, kaşıntı , vajina bölgesin de kızarıklık ve süt çürüğü şeklin de akıntı. Vajinal mantarın tedavisi kişisel bakıma hijyene dikkat ve ayrıca kişi evli ise birlikte uygulanan ilaç tedavisi. Çiftlerden sadece birinin tedavi olması hastalığı sonlandırmaz. Vajinal mantarın tedavisi olsada tamamiyle ortadan kalkmıyor.Bu yüzden iç çamaşırların temizliğine dikkat etmeli , vajinal hijyen sağlanmalıdır.Vajinal mantar kokusunu önlemek adına sabun ve kimyasal içerikli kozmetik kullanımın dan kaçınılmalıdır.Hijyen su ile sağlanabilir , çamaşırlar sık değiştirlir ve çamaşırlar yıkanma sonrası mutlaka ütülenmelidir.Vajinal mantarın nedenlerini ve tedavisi , korunma yollarını yazımızın devamın da bulabilirsiniz. Öncesi ; Vajinal mantar dan nasıl kurtulurum ? Adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.



vajinal mantar.jpg




Vajinal mantar enfeksiyonu kadınlarda sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Vajinal mantarın en önemli belirtisi, vajina içerisinde ağrı, yanma ve kaşıntı hissi olarak bilinir. Ayrıca vajina mantarı enfeksiyonlarında vajinal akıntı gibi belirtiler görülebilir. Vajina mantarının nedenleri ise genellikle hijyen kurallarına dikkat edilmemesi ve nemdir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı da mantar enfeksiyonlarının en önemli nedenlerinden biridir. Bu antibiyotikler vajinal mikroorganizmaların dengesini bozar ve vajinada bakterilerin üremesine neden olur.

Vajinal mantar belirtileri nelerdir?

– Vajina içinde kaşıntı
– Kızarıklık
– Yanma hissi
– İdrara çıkarken ağrı
– Kalın, beyaz ve kokusuz vajinal akıntı

Vajina mantarı için bitkisel çözümler

Vajina mantarının tedavisinde genellikle antifungal kremler olarak bilinen mantar önleyici krem ve pomad benzeri ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak vajina mantarına iyi gelen bitkiler ve bitkisel çözümler de doğal tedavi seçeneği ile alternatif yöntem arayanlar için tavsiye edilebilir. Peki vajina mantarına doğal çözüm sunan bu ev yapımı tedavi yolları hangileridir?

1. Elma sirkesi vajina mantarına iyi gelir mi?

Elma sirkesi mantar lezyonlarının büyümesini kontrol altına alır. Asidik içeriği ile mantara neden olan bakterilerin ölmesine yardımcı olur. Etkili ve güçlü anti bakteriyel özellikleri vardır. Bir bardak sıcak suya iki yemek kaşığı elma sirkesi eklenir. Karışım her gün düzenli olarak içilir.
– Sıcak banyo suyuna 1 ya da 2 çorba kaşığı sirke eklenir. Bu su ile yıkanılır. Bu işlem kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur.
– Eşit oranda sirke ve su karıştırılır. Vajinaya doğrudan uygulanır. 30 dakika kadar bekletildikten sonra normal su ile yıkanır.

Not: Elma sirkesi her zaman seyreltilmiş şekilde kullanılmalıdır.

2. Yoğurt ile vajinal mantar tedavisi

Mantar enfeksiyonu için en iyi ilaçlardan biri de yoğurttur. Vajinada kaşıntı ve yanma hissini yatıştırır. Ayrıca mantar enfeksiyonunun büyümesini yavaşlatır. Şekersiz ve sade yoğurt kullanılmalıdır. Temiz bir pamuk parçası ile sade yoğurt vajina içine uygulanabilir. En az iki saat bekletilir ve ardından su ile durulanır. Günde iki kez işlem tekrar edilebilir.
Sadece sade yoğurt doğrudan etkilenen bölgeye sürülmelidir. Aynı zamanda gün içerisinde birkaç kase yoğurt da tüketilebilir.

3. Vajina mantarına bitkisel çözüm: Sarımsak Kürü

Sarımsak etkili antibiyotik, anti fungal ve anti bakteriyel özelliklere sahiptir. Bu nedenle mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için de kullanılabilir. Birkaç diş sarımsak ezilir. İnce bir hamur olana kadar yoğurulur. Bu hamur doğrudan etkilenen bölge üzerine uygulanır.
– Alternatif olarak, sarımsak yağı da kullanılabilir. E vitamini yağı ve Hindistan cevizi yağı ile seyreltilerek kullanılabilir. Karışım vajinaya uygulanır.
– Gün içerisinde yemeklerde ve salatalarda birkaç diş sarımsak kullanılabilir.

4. Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı da anti-mantar etkilere sahiptir. Olası enfeksiyonları hafifletir ve mantar lezyonlarının büyümesini engeller. Parmak uçları üzerine Hindistan cevizi yağı alınır ve etkilenen alan üzerine yavaşça uygulanır. Bu işlem, günde üç kez tekrar edilebilir.
– Hindistan cevizi yağı da mantarın büyümesini azaltır. Tarçın yağı ile birlikte de kullanılabilir. Her iki yağ eşit oranda karıştırılır ve yavaşça virüslü alan üzerine uygulanır.
– Biraz Hindistan cevizi yağı ve çay ağacı yağı karıştırılarak da kullanılabilir.

5. Üzüm çekirdeği ekstresi

Üzüm çekirdeği ekstresi, mantar enfeksiyonunun iyileşmesinde son derece etkilidir. Anti-mantar özellikleri vardır. Mantara neden olan bakterilerin ölmesine yardımcı olur. İki bardak suya 5 ya da 10 damla üzüm ekstresi eklenir. Bu karışım vajinal bölgeyi yıkamak için kullanılır. Ayrıca, bir pamuk topağı yardımcı ile de uygulanabilir. Günde 3 kez işlem tekrar edilmelidir.

6. Şekersiz kızılcık suyu

Şekersiz kızılcık suyu da anti mantar ve anti bakteriyel özellikler içerir. Bu nedenle mesane ve idrar yolu enfeksiyonları tedavisinde kullanılmaktadır. Günde birkaç kez tüketilebilir.

7. Borik asit

Borik asit anti virüs ve anti mantar özellikleri ile vajinal mantar için son derece etkilidir. Su ile seyreltilmiş borik asit mantar enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olur. Eşit oranda karıştırılması önerilir. Etkilenen alana uygulanır ve birkaç dakika kadar bekletilir. Ardından temiz su ile iyice yıkanır. İşlem günde birkaç kez tekrar edilebilir.

Not: Hamile kadınlar borik asit kullanmamalıdır.

8. Epsom tuzu

Epsom tuzu enfeksiyonu engellemeye yardımcı olur. Suyun içerisine biraz epsom tuzu eklenir. Bu su ile banyo yapılır. Suyun etkilenen alanlara gelmesi gerekir. Şişme, yanma ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olur.

9. Soğuk kompres

Soğuk kompres kaşıntı ve ağrıyı dindirmek için kullanılabilir.

10. Siyah ceviz

Siyah ceviz etkili anti fungal özelliklere sahiptir. Bu nedenle mantar enfeksiyonunu hafifletmek için kullanılır. İçerdiği tanenler ile mantarın büyümesini engeller.

Not: Siyah ceviz emzirme dönemindeki ve hamilelik dönemindeki kadınlara önerilmez. Ayrıca böbrek ya da karaciğer sorunlarına sahip insanlar tarafından da kullanılmamalıdır.

11. Kaygan karaağaç tozu

Kaygan karaağaç tozu da mantar enfeksiyonu tedavisi için etkili bir çözümdür. Tahrişi rahatlatmaya yardımcı olur. Su ile karıştırılarak yumuşak bir hamur haline getirilir. Elde edilen hamur etkilenen alana uygulanır. Bir süre bekletildikten sonra su ile durulanır. Kaygan karaağaç tozu ile soğutucu özelliği olan aloe vera suyu da karıştırılabilir. Bu işlem bakterilerin ölmesine yardımcı olur ve tahriş yatıştırır.

12. Aynı safa bitkisi

Aynı safa bitkisi mantar enfeksiyonu için en etkili çözümler arasındadır. Çok güçlü anti inflamatuar ve anti mantar özellikleri vardır. 2 ya da 3 tane aynı safa bitkisi yaprağı ezilir. Hamur haline getirildikten sonra etkilenen alana uygulanır. Ayrıca aynı safa yaprakları ile çay da hazırlanabilir. Taze aynı safa bitkisi yoksa merhem ya da losyon hali de kullanılabilir.

Not: Aynı safa bitkisi hamile kadınlar için önerilmez.

13. Fesleğen yaprakları

Fesleğen yaprakları mantar enfeksiyonunu hafifletmek için kullanılabilir. 3 ya da 4 su bardağı su kaynatılır. İçerisine ¼ çay kaşığı fesleğen yaprağı tozu eklenir. Kapağı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra bu karışım ile gargara yapılır. Her gün iki bardak çay şeklinde de tüketilebilir.

14. Altın mühür bitkisi

Altın mühür bitkisi anti mantar, anti bakteriyel ve anti viral özellikler içerir. Bu içeriği ile mantar enfeksiyonunu hafifletmeye yardımcı olur. Mantara neden olan bakterilerin ölmesini sağlar. Aynı zamanda detoks etkisi yaratır ve bağışıklık sistemi için uyarıcıdır.

Not: Hamile kadınlar kesinlikle altın mühür bitkisi kullanmamalıdır. Mide bulantısına neden olabilir.

15. Biberiye çayı

Biberiye çayı da mantar enfeksiyonu tedavisinde son derece etkilidir. Biberiye çayı soğuduktan sonra bir pamuk yardımı ile etkilenen alanlar üzerine uygulanabilir. Yanma ve kaşıntı hissini azaltır.

16. Kekik çayı

Bir bardak su birkaç dakika kaynatılır. İçerisine bir çay kaşığı kurutulmuş kekik eklenir. Bir süre demlenmesi beklenir ve içilir. Günde 1 ila 4 bardak içilebilir.

17. Temel yağ karışımı

Çay ağacı yağı, tarçın yağı, üzüm tohum yağı gibi uçucu yağlar da mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanılır. Üzüm çekirdeği yağı, iki çorba kaşığı kekik yağı, limon yağı, tarçın yağı, çay ağacı yağı ve nane yağı karıştırılır. Karışım bir şişede saklanır. Ardından pamuk topu ile etkilenen alanlara uygulanır. Bir süre bekletildikten sonra temiz bir bez ile silinir. Bu uçucu yağlar ayrı ayrı da kullanılabilir.

18. Vajina mantara iyi gelen sarımsak kürü

Sarımsağın hem doğal antibakteriyel hem de antifungal yani mantar öldürücü özellikleri bulunmaktadır. Bilhassa kandida türü genital mantarlara karşı sarımsak bitkisel çare olabilmektedir . Bunun için günde 2 diş sarımsağı çiğneyerek yemek yeterli olacaktır. Kesinlikle sarımsağı vajinanıza sürmeyin. Bu durumda ağır tahriş ve kızarıklıklar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
 
Ayyy bir defa bu vajinal mantara yakalandım o neydi Allahım :D Kaşıntısı bir yandan yakması bir yandan . Vallahi tuvalete gitmeye korkuyordum .Meğer eşimden bana bulaşmış .Doktora gittik ikimizede ilaç verdiler çok şükür geçti .Tabi doktora gidene kadar gece sabaha kadar kaşıntı içimi geçirmişti. Kalktım kullanılmamış sabunla vajinal bölgemi yıkadım .Daha sonra fön makinası ile kuruladım ve bir bezi ütüleyip iç çamaşırıma koydum. Kaşıntı bir nebzede olsa hafifledi .Gece kaşıntısı tutanlar uyguladıklarımı yapabilir. Ama mutlaka doktora gitmek şart. Bu uygulama sadece geçici çözüm arkadaşlar ;)
 
şu mantar başa bela kadınlık zor ben de çok sık mantar olanlardanım mantar olduğum da çok sıkıntı yaşıyorum çevremde olan arkadaşlarımda var ama ilaç kullandıklarında geçiyor benim mantar sürekli yeniliyor geçen bir tanıdık bana şeker yada gizli şeker hastalığımın olup olmadığını sordu aslın da bunu bende bilmiyorum sanırım şeker hastalığıda mantar yapıyormuş en kısa zamanda şeker tahlili yaptırmak istiyorum inşallah yoktur :(
 
Lütfen yardım edin! Hiçbir maya enfeksiyonu bile olmayan herhangi bir vajinal enfeksiyona sahip olmayan 29 yaşında bir kadınım. 3 önce, beyaz kremalı bir akıntım başladı bunun nedeni nedir
 
Merhaba,
Daha önce hiç enfeksiyon geçirmemeniz , enfeksiyona hiç yakalanmayacağınız anlamına gelmez. Genital bölge temizliği,kullanılan bazı ilaçlar,yada cinsel yolla enfeksiyona maruz kalabilirsiniz. Sizdeki bulgular mantara benziyor .Jinekoloğa görünüp muayene olmanız da fayda var.
 
Geri
Üst