vatandaşlık işlemleri ile ilgili soru cevaplar

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
vatandaşlık işlemleri ile ilgili soru cevaplar
tartışma ile ilgili sorular vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır vatandaşlık kazanılması başvurusu nereye yapılır
Soru-Vatandaşlıkla ilgili başvurular hangi makamlara yapılır?
Cevap:Yurt içinde ikamet ediyorsanız bulunduğunuz ilin Valiliğine, yurt dışında ise dış temsilciliklerimize müracaat etmeniz gerekmektedir.

Soru-Vatandaşlık başvurularına ilişkin evrakların Genel Müdürlüğe intikal edip etmediği öğrenilebilir mi?
Cevap:Genel Müdürlüğümüz Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğünden bilgi alabilirsiniz

Soru-Vatandaşlık başvuru dosya numarası öğrenilebilir mi?
Cevap:Genel Müdürlüğümüz Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.

Soru-Vatandaşlık işlemleri hakkında bilgi edinilebilmesi mümkünmüdür?
Cevap:Genel Müdürlüğümüz Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğünden bilgi alabilirsiniz.

Soru-Vatandaşlığı kazanma işlemleri ne kadar sürede sonuçlandırılır?
Cevap:Vatandaşlık başvurularında aranılan belgelerin eksiksiz olması durumunda makul bir süre içerisinde işlem tamamlanmaktadır. Aksi takdirde eksik olan bilgi ve belgelerin kurum ve kuruluşlardan temin edilmekte olup işlemin sonuçlandırılması temin süresine göre değişmektedir.

Soru-Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden vatandaşlık işlemlerinin sonuçlanmasına ilişkin tebligatı elden alabilirmiyim?
Cevap:İşlemleriniz sonuçlandığında başvuru makamlarınca tarafınıza duyuru yapılmaktadır.

Soru-Kanun yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması ve kaybı ile seçme hakkı ile Türk Vatandaşlığının kazanılması yada kaybına ilişkin başvurularda gerekli belgeler nelerdir?
Cevap:www.nvi.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

Soru-Türk vatandaşı ana yada babaya bağlı olarak Türk vatandaşlığı kazanılması mümkünmüdür?
Cevap:403 sayılı Türk Vatandaşlık Kanununun 1. Maddesi uyarınca Türk vatandaşı ana veya babadan doğanlar Türk vatandaşlığını kazanma hakkına sahiptirler. Bu yolda yapılacak başvuru üzerine gösterilen ana yada babanın Türk vatandaşı olduğu ilgilinin de bu ailenin çocuğu olduğu tespiti halinde Türk vatandaşlığını kazanırlar. Bu yolla vatandaşlığın kazanılmasına ilişkin bilgi ve belgelerin eksiksiz olması halinde işlemleri makul bir süre içerisinde tamamlanmaktadır. Aksi takdirde eksik bilgi ve belgeler ilgili kurum ve kuruluşlardan temin edilmekte olup işlemin sonuçlandırılması belgelerin temin süresine göre değişmektedir.

Soru-Bir Türk vatandaşı ile evlilik yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması mümkünmüdür?
Cevap:3 yıldan beri Türk vatandaşı ile evli olan ve halen evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilirler. Baş vuru üzerine yapılacak inceleme ve soruşturma sonucunda durumu uygun görülenler Türk vatandaşlığını kazanırlar, durumları uygun görülmeyenlerin ise talepleri reddedilir.

Soru-Türk vatandaşlığını muhafaza ederek yabancı bir devlet vatandaşlığına geçilebilmesi mümkünmüdür?
Cevap:Yabancı bir devlet vatandaşlığına geçmek üzere baş vuruda bulunmanız ve bu izin verilmesine ilişkin gerekli şartları taşımanız halinde Türk vatandaşlığınızı muhafaza kaydıyla yabancı bir devlet vatandaşlığına geçmenize izin verilebilir.

Soru-Türk Vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin başvurularda gerekli belgeler nelerdir?
Cevap:www.nvi.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz

Soru-Türk Vatandaşlığını kazanma başvurusu sırasında yaşı küçük olmakla birlikte işlemlerin devamı sırasında reşit yaşa gelen çocuklar için ne yapılmalıdır?
Cevap:Anne ve babalarına bağlı olarak vatandaşlık durumları incelenen küçük çocukların, vatandaşlık işlemleri sonuçlanmadan reşit yaşa gelmeleri halinde, müracaat makamlarına bilgi verilerek adlarına vatandaşlık dosyasının düzenlenmesi gerekir.

Soru-Vatandaşlık işlemlerimin makul sürede sonuçlandırılabilmesi için ne yapılabilir?
Cevap:Başvuru tarihinden sonra yapılan adres değişikliklerinizi bildirmeniz, İkamet sürelerinizin yenilenmesi halinde ikamet tezkerenizin noter tasdikli bir örneğinin, medeni halinizde değişiklik olduğu takdirde buna ilişkin belgelerin, çocuğunuzun doğması halinde doğum belgesinin tasdikli birer örneklerini dilekçeniz ekinde Genel Müdürlüğümüze göndermeniz gerekmektedir.

Soru-Türk vatandaşlığını kazanma talebinin reddi halinde tekrar müracaat edilmesi mümkünmüdür?
Cevap:Red sebeplerinizle ilgili olarak, durumunuzda herhangi bir değişiklik olduğu takdirde, müracaatınızı yenileyebilirsiniz

Soru-Yeniden Vatandaşlığa Alınmaya ilişkin başvurularda gerekli belgeler nelerdir?
Cevap:Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’ne şahsen müracaat edilebilir
 
vatandaşlık başvurusu red ve iptal davası

Vatandaşlık başvurusu yapan ve fakat bu başvurusu red edilen kişilerin, (red kararının kendilerine tebliğ edilmesinden itibaren 60 gün içerisinde) idare mahkmesinde İptal davası açma hakları bulunmaktadır.

Özellikle İstanbul ilinde çok sayıda vatandaşlık başvurusu red edilmektedir. Red Gerekçesi olarak; 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 10. maddesi ve 16. maddeleri sebeb olarak gösterilmektedir.

İptal davası açmaz iseniz bir sonraki başvurunuzda büyük ihtimalle red edilecektir.

Saygılarımla,
Avukat Cüneyt BODUR
 
merhaba benim bir sorum olacak ben turk vatandasi ile evliyim yaklasik bir bucuk yildir evliyim ama bosanmak istiyorum bosanirsam vatandas olmak icin ne yapmaliyim bosanirsam beni turkiyeden gonderirlermi bir yillik oturma iznimde var ne yapicam bilmiyorum bana yardim ederseniz sevinir baska carem kalmadi lutfen bana yardim edin cok caresizim kimseyede guvenemiyorum konuyla ilgili bir seyler biliyorsaniz lutfen yardim edin
 
Geri
Üst