Vitamin B12 Ve Folik Asit Eksikliği Ile Belirtileri Nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Vitamin B12 Ve Folik Asit Eksikliği Ile Belirtileri Nedir ?
b12 vitamini ve gebelik,folik asid eksikliği nedir,folik asid eksikliğinin belirtileri,folik asid eksikliğinin tedavisi,gebelikte folik asidin önemi hakkında bilgiler

f.jpg


Günümüzde
sık görülen bir rahatsızlık olan b12 vitamini eksikliği tedavi edilmediğinde ciddi sıkıntılar yaratabilmektedir. Genellikle doktor kontrollerinde tesadüfen teşhis edilebilmektedir. Tedavi edilmediği zaman sinir hasarı, yorgunluk, unutkanlık, kansızlık ve depresyon gibi sorunlar yaratabilmektedir. Erken teşhis edilip takviyeye başladığı zaman kalıcı hasar oluşumunun önüne geçmek mümkün olabilmektedir.
Vitamin B12 eksikliği belirtileri arasında yorgunluk, çarpıntı, baş ağrısı, nefes darlığı, sinirsel problemler, unutkanlık, kulak çınlaması, el ve ayaklarda karıncalanma, kilo kaybı ve bulanık görme sayılabilir.
Pernisyöz anemi B12 eksikliğinin nedenleri arasında en sık görüleni olmakla beraber B12 vitamininin yetersiz alımı, aşırı alkol kullanımı, yetersiz ve dengesiz beslenme, emilim bozuklukları, antiasit ilaç kullanımı ve karaciğer hastalıkları bulunmaktadır.


Vitamin B12 ve folik asit (folat) normal kırmızı kan hücresi (RBC-eritrosit) oluşumu, doku ve hücre onarımı ve DNA sentezi için gerekli B kompleks vitaminleridir. B12 ve/veya folat eksikliği bu vitaminlerden biri veya her ikisinin uzun süreli kronik eksikliğini yansıtır. Vücut karaciğerde 3-5 yıllık B12 vitamini ve birkaç aylık folat depolar, erişkinlerde eksikliğe bağlı belirtilerin ortaya çıkması aylar ve yıllar alabilir. Bebekler ve çocuklarse da bol miktarda yedek depoları olmadığı için eksiklik belirtilerini daha çabuk ortaya çıkacaktır. Zamanla B12 veya folat eksikliği, daha az sayıda ancak daha büyük kırmızı kan hücresi üretimi ve oksijen taşıma yetisinde azalmayla ortaya çıkan makrositik anemiye yol açabilmektedir. Vitamin B12 ve
Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Anemiye bağlı olarak hastalar zayıftır. Baş dönmesi ve nefes darlığı çekebilirler. B12 vitamini eksikliği aynı zamanda değişik derecelerde nöropatiye yani sinirlerde hastalığa yol açabilmektedir. Nöropati, hastanın elleri ve bacaklarında karıncalanma ve uyuşma ile karakterize ve bilinç bulanıklığı ve ciddi derecede demansa (bunamaya) kadar değişen zihinsel bozukluklara neden olabilen sinir hasarıdır. Gebe kadınlar fetusun (anne karnındaki bebek) doğru gelişmesi için artan miktarlarda folata gerek duyarlar. Bir kadında gebelikten önce folat eksikliği mevcutsa gebelik sırasında eksiklik artacağı gibi vaktinden önce doğum ve çocukta spina bifida, nöral tüp gibi doğum defektlerine yol açabilir


Dana eti, dana karaciğeri, böbrek, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalya B12 vitamini içeren yiyeceklerdir. Sebzelerde ise B12 vitamini bulunmaz.


Vitamin B12 nin kanıtlanmış yararları nelerdir ?

Normal büyüme gelişmede olumlu rol oynar.
Sinir hasarlarında tedavi edici rol oynar.
Pernisiyöz anemi tedavisinde kullanılır.
Mide barsak sisteminin bir kısmı cerrahi olarak çıkartılmış hastalarda oluşabilecek B12 vitamin eksikliğine bağlı belirtileri önler.
Vejeteryanlarda ve birtakım emilim bozukluğu olan hastalarda oluşabilecek B12 vitamin eksikliğine bağlı belirtileri önler.
Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendirir.


Vitamin B12 nin kanıtlanmamış ancak olası yararları nelerdir:

Akıl ve sinir hastalıklarında faydalı olabilir.
Mikrobik hastalıklara karşı direnci arttırır.
İştahı arttırır.
Ortalamanın altındaki boy uzunluklarında yararlıdır.
Öğrenme ve bellek kapasitesini geliştirir.
Enerjiyi arttırır.
 
B12 vitamini ve tiamin, nörolojik fonksiyon ve hormonal denge için önemlidir. Araştırmalar, tiamin veya Vitamin B1 olarak da bilinen tiamin ile takviye, kronik yorgunluk dahil olmak üzere, otoimmün hastalık belirtileri ile mücadele yardımcı olabilir göstermektedir. B12 vitamini yorgunluk ile mücadele için önemli bir besin maddesidir, çünkü merkezi sinir sistemine birçok önemli yoldan yarar sağlar: sinir hücrelerinin sağlığını korumak (nörotransmiterler dahil), hücrenin miyelin kılıfı olarak adlandırılan sinirlerin örtüsünü korumak ve besin maddelerini gıdadan kullanıma dönüştürmek beyin ve vücut için enerji gibi. B12 vitamini, suda çözünen bir vitamindir. DNA nın başarılı sentezine, sinir sisteminin normal işleyişine ve enerji üretimine katkıda bulunur .B12 vitamini bir anti-inflamatuardır. B12 vitamini eksikliğini önlemek için B vitaminlerinin besin kaynaklarını sıklıkla tüketmemiz gerekir.
 
Geri
Üst