Vitamin B6 eksikliği belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Vitamin B6 eksikliği belirtileri ve tedavisi
B6, spesifik olarak, immün hücrelerin, hemoglobinin ve aynı zamanda ruh düzenleyici hormonların sentezinin üretiminde hayati bir rol oynayan bir vitamindir.Yetersizlik nadirdir, ancak çocuklar, 65 yaş üstü yetişkinler ve üreme çağındaki kadınlar risk altındadır. Semptomlar zayıf bağışıklık sistemi, anemi, dermatit, dilin iltihabı, depresyon ve karışıklığı içerir.



b6 vitamini.jpg




Vitaminler, büyüme, bağışıklık ve normal hücre fonksiyonumuz için hayati olan organik bileşiklerdir. Vücudumuzu en iyi şekilde çalışması için besleyen 13 temel vitamin vardır. 1 A ve C gibi vitaminler sıklıkla spot ışığın tadını çıkarırlar. Bununla birlikte, iyi sağlık için gerekli olan diğer vitaminler vardır. Vitamin B6 mükemmel bir örnektir.B6 vitamini proteinlerin, yağların ve karbonhidratların metabolizmasında yer alır ve böylece yediğimiz gıdalardan enerji açığa çıkarır.




B6 vitamini birçok sağlık yararları vardır. Örneğin, vücudun önemli uyku hormonu melatonin yapmasına yardımcı olur.B6 vitamini de görme kaybını önleyebilir ve yaşa bağlı maküler dejenerasyon gibi göz bozukluklarının başlamasını yavaşlatabilir. Beyin sağlığına, kalp sağlığına ve kadın sağlığına yarar. Bu önemli vitamin ayrıca böbrek taşı ve artriti önler, ayrıca astım ve anemiyi de tedavi eder.Kan içinde homosisteini düzenlemek için B6 vitaminine ihtiyacımız var. Kandaki yüksek miktarlarda homosistein iltihap ve kan damarı hastalığı ve kalp hastalığının gelişmesine yol açabilir. Bazı çalışmalar B6 vitamini eksikliğinin kognitif bozukluk, demans ve Alzheimer hastalığına yol açabileceğini öne sürmektedir. B6 vitamini, merkezi sinir sistemindeki nöronlara zarar verebilen homosistein düzeylerinin kontrolü ile beyin fonksiyonlarını etkiler.



B-6 şunlarda bulunabilir:



nohut
Tuna balğı
Somon
Bütün tahıllar ve tahıllar
sığır karaciğeri
dana kıyma
tavuk göğsü
karpuz
patates
ıspanak
patates gibi nişastalı sebzeler
Muz ve avokado gibi narenciye dışı meyveler
Kuru üzüm, ceviz ve fındık gibi kuru meyveler
Diğer zengin kaynaklar ise fıstık ezmesi, buğday kepeği, zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekleri, soya fasulyesi


B6 vitamini, çeşitli nörotransmitterlerin sentezini uyarır. Bunlar sinir hücreleri arasındaki sinyalleri ileten kimyasallardır. Serotonin (duygudurumuzu etkiler) ve dopamin (birkaç önemli bedensel fonksiyonu kontrol eder) B6 nın yardımıyla sentezlenen iki büyük nörotransmiterdir.B9 ve B12 vitaminleri ile ortak olarak, B6 vitamini, amino asit homosisteininin kan seviyelerini düzenler. Tam bağlantı hala çok net olmamasına rağmen, yüksek düzeyde homosistein, kalp hastalığıyla ilişkilidir.B6 vitamini vücudumuzun B12 vitaminini emmesine yardımcı olur.B6 vitamini bağışıklık sisteminin hücrelerinin üretiminde yer alır. B6 vitamini de kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin üretiminde yer alır. Hemoglobin, vücut boyunca oksijeni taşıma yeteneklerinden sorumludur.




Düşük B6 vitamini seviyeleri, tümörlerin başlangıcı ve ilerlemesi ile ilişkili olabilir ve bu da kanser riskini artırır. Çeşitli gözlemsel çalışmalar, düşük B6 vitamini tüketimi nedeniyle kolorektal, özofageal ve mide kanserleri için daha yüksek risk bulmuştur.Vitamin B6 eksikliği, yaşlılarda bilişsel gerileme ve Alzheimer hastalığı ile ilişkili görünmektedir. Bununla birlikte, bağlantıyı doğrulamak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.B6 vitamini eksikliğinin, özellikle yaşlı bireylerde, beyaz kan hücrelerinin büyümesini bozduğu da bulunmuştur.



Vitamin B6 Eksikliği Belirtileri



Aşırı B6 eksikliğinin bazı belirtileri şunlardır:

Anemi
kaygı
Depresyon
sinirlilik
karışıklık
yorgunluk
Kas Güçsüzlüğü
Dermatit
Ağız ülserleri
Dilin iltihaplanması.
Bebeklerde nöbetler.
Kısa süreli hafıza kaybı.
PMS belirtilerinin kötüleşmesi.




B6 vitamini eksikliği kendi başına nadirdir. Genellikle folik asit ve B12 gibi diğer B kompleks vitaminlerinde bir eksiklik ile birlikte olur.Tahıllar, kümes hayvanları, yumurtalar, et, balık, patates ve süt gibi yaygın yiyecekler, zengin B6 vitamini kaynaklarıdır. Yani, dengeli bir diyet yapıyorsanız, B6 eksikliği hakkında endişelenmeniz gerekmez.Böbrek hastalıkları, alkolizm ve otoimmün bozuklukları olan kişiler B6 eksikliğine daha yatkındır. Otoimmün bozuklukların örnekleri arasında romatoid artrit, enflamatuar bağırsak hastalığı, çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve diğer malabsorpsiyon sorunları yer alır.


Bazı ilaçlar B6 vitamini metabolizmasını engeller, eksiklik riski taşır. Bu durumda, takviye gerekebilir. Çalışmalar oral kontraseptiflerde östrojenin B6 metabolizmasına müdahale ettiğini düşündürmektedir. Tüberküloz, Parkinson, astım ve diğer solunum hastalıklarını tedavi eden bazı ilaçlar piridoksin (aktif bir B6 formu) ile reaksiyona girebilir ve kullanılamaz hale gelebilir. Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçların uzun süreli kullanımı da aynı etkiye sahip olabilir. Öte yandan, yüksek dozlarda B6 vitamini, bazı antikonvülsanların etkinliğini azaltabilir.


B6 vitamini vücudunuza enerji sağlamaya yardımcı olur. Bu sizin metabolizmanızı geliştirmeye çalışarak yapar. Bunu yaparak vücudunuzun yediğiniz proteini parçalamasına ve sonuç olarak hızlı bir şekilde enerji üretmesine yardımcı olabilir. Her zamankinden daha yorgun olduğunuzu fark ederseniz veya egzersiz sırasında hızlı bir şekilde yorulduysanız, B6 vitamini eksikliğiniz olabilir .Neyse ki, birçok doğal gıda B6 içerir. Yani dengeli bir diyet yapmak B6 gereksinimlerinizi karşılayabilirsiniz.



B-6 vitamini, bağışıklık sisteminizin ve merkezi sinir sisteminizin doğru işlevini sürdürmek için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bir besindir. Bir yetişkin olarak, günde 1.3 ila 2 miligramlık B-6 vitamini tüketmezseniz, B-6 eksikliği olan bir B vitamini eksikliği riski taşıyor olabilirsiniz. Dermatit olarak da adlandırılan deri iltihabı, bir B-6 vitamini eksikliğinin bir belirtisi olarak gelişebilir. Cildinizin kırmızı, iltihaplı veya olağandışı şekilde kuru göründüğünü ve kaşınmaya başladığını fark edebilirsiniz. Vücudunuz yeterli vitamin B-6 depolarına sahip olmadığında, sinirleriniz normal olarak sinyal alamaz. Beyninizdeki sinirler - nöronlar olarak adlandırılan - yanlış ya da vücudunuzun diğer bölümlerine mesaj iletmede zorluk yaşayabilir. Sonuç olarak, sıra dışı vücut konvülsiyonları veya nöbetler bir B-6 vitamini eksikliği belirtileri olarak yaşayabilirsiniz. Uzuvlarınız veya vücudunuz istemsiz seğirebilir veya kısa bir bilinç kaybı yaşayabilirsiniz.


Vitamin B-6 ayrıca hayati organlarınızın enerji üretmek için ihtiyaç duydukları oksijeni almasını sağlamakla sorumludur. Vücudunuz bu besleyicide eksikse, alışılmamış ruh hali veya zihinsel değişiklikler yaşayabilirsiniz çünkü beyniniz yeterince oksijen almıyordur. Normal günlük görevleri yerine getirme yeteneğinizi etkileyebilecek anormal derecede depresif veya kafa karıştırıcı hissedebilirsiniz. Bu belirtiler ortaya çıkarsa, mutlaka hekime görünün.Yeterli miktarda B-6 vitamininin yokluğunda, vücudunuz normal seviyelerde kırmızı kan hücresi üretemez. Düşük bir alyuvar hücresi, anemi olarak adlandırılan tıbbi bir durumdur. Düşük B-6 seviyeleri nedeniyle anemi geliştirirseniz, kalp hızı düzensizlikleri, yorgunluk, soluk cilt, baş dönmesi, baş ağrısı, nefes alma gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Bu durum tedavi edilmezse, anemi semptomları zaman içinde giderek daha da kötüleşir. Düşük seviyelerde B-6'nın neden olduğu sinir hasarı olağandışı vücut duyumları ile sonuçlanabilir. Ayaklarınızda veya ellerinizde uyuşukluk, karıncalanma veya yanma hissi gelişebilir. Bu rahatsız edici semptomlar, etkilenen vücut bölgesini normal şekilde kullanma yeteneğinizi de etkileyebilir. Eğer bu tür belirtiler ağırlaşırsa veya devam ederse mutlak surette hekime görünün.
 
B grubu vitaminlerin bütün eksikliği var bende doktor ilaç verdi ama işe yaramadı. Çünkü ilacı aldıktan hemen sonra bir yarım saat kadar sonrası ishal oluyorum. Vücut tarafından emilmeden ilacı dışarı atıyorum. Sanırım en iyisi besin kaynaklı beslenmek . İştahım pek yok besinlerde de seçici davranıyorum. Verdiğiniz önerileri uygulamaya çalışacağım.
 
Geri
Üst