Uzman SühaN

Administrator
Yağlı idrar nedenleri ve tedavisi

Yağlıl İdrar Nedenleri Yağlı İdrar Neden Çıkar işte merak ettikleriniz

İdrar da yağ varlığı, ne yediğiniz, ne kadar içtiğiniz ve vücutta belirli bir enfeksiyon veya hastalık varsa, size çok şey anlatabilir. Düzenli idrara çıkma normal bir yaşam parçasıdır ve çoğu insan günde altı ila sekiz kez idrara çıkmaktadır. İdrarınızın renginde veya kokusunda bir değişiklik fark edebilirsiniz , ancak kıvamındaki bir değişim de bedensel işlevlerinizle ilgisi olan bir şeyin göstergesi olabilir. İdrarınızın değişmesine neden olabilecek birçok faktör vardır. Yağlı idrar özellikle hamile kadınlarda belirli koşulların bir yan etkisi olabilir. Yağlı idrar nedenleri ayrıca vitamin tüketimini ve dehidratasyonun sonucu olabilir. Yağlı idrarın neden olduğu ve onunla ilişkili potansiyel hastalıklar hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.




yağlı idrar.jpg






Nadiren insanlar idrarlarını yaparken idrarı inceler. Nitekim, daha az insan idrarın renginde, kıvamında ve hatta kokusunda herhangi bir değişiklik olduğunu fark etmiştir. Ancak, yaptığınız idrar, vücudun durumuyla ilgili önemli bilgiler sunabilir. Örneğin, idrarınızın rengi, kıvamı ve kokusu, ne içtiğinizi, ne yediğinizi veya hatta belirli bir hastalığı gösterebilir. İdrarınız altın sarısı rengindeyse, vücudun susuz olduğuna dair bir işaret olabilir. Dehidrasyon, egzersiz gibi güçlü aktivitenin bir sonucu olabilir. Ek olarak, vücuttaki dehidratasyon da yüksek sıcaklık veya hastalık nedeniyle aşırı terlemeye neden olabilir. İdrarınızın koyu sarı renkte olduğunu farkettikten sonra, su alımını artırmalısınız. Daha fazla su içmek sorunu çözmezse veya başka belirtiler gösterirseniz, tıbbi yardım almanız gerekir.


Yağlı idrardaki ketonlar aşağıdakilerden kaynaklanabilir:




Düşük gıda tüketimi

Diyabet

Kötü beslenme

Enfeksiyon nedeniyle yüksek ateş

Yorucu egzersizler

Yüksek stres seviyeleri

18 saatten uzun süren açlık, oruç

Düşük karbonhidratlı veya yüksek yağ içeren bir diyet

Glikoz yerine enerji üretmek için vücut tarafından yağların kullanılması

Sık ve uzun süreli mide bulantısı veya kusmaya bağlı karbohidrat kaybı

Beslenme eksikliklerine neden olabilen bulimia veya anoreksi gibi yeme bozuklukları

Alkolizmle ilişkili yeme bozuklukları ve sonraki kötü beslenme

Soğuk ortamlara aşırı maruz kalma

Altta yatan metabolik bozukluklar

Gestasyonel diyabet

Anormal derecede uzun aralıklarla yemek yemek

Hormonlara bağlı insülin direncine bağlı olarak kan şekerine sınırlı erişim

Mide bulantısı ya da kusma

Yiyeceklerden yetersiz kalori alımı

Dehidrasyon, düşük su alımı


Gebelik genellikle aşırı kusma ve mide bulantısı ile bağlantılıdır, böylece idrarda normal keton seviyelerini tetikler. Gebelikte idrarda ketonlar da gestasyonel diyabetin göstergesi olabilir. Hepimizin bildiği gibi, vücut tarafından tüketilen yiyecek, daha sonra insülin tarafından enerji üretmek için kullanılan kan şekerine dönüştürülür. Bununla birlikte, hamilelik sırasında ortaya çıkan plasental hormonlar insülin direncine neden olabilir. Böylece, vücutta bol miktarda kan şekeri olmasına rağmen, gebe kadınlar insüline direnç nedeniyle enerji üretmek için kullanamazlar. Bu daha sonra vücudun yağlar kullanarak enerji üretmesine ve böylece idrarda ketonlara neden olabilir.

Normal koşullar altında idrarın güçlü bir kokusu yoktur. Güçlü bir keskin ya da amonyak benzeri koku, bir enfeksiyon ya da böbrek taşlarının bir göstergesi olabilir. İdrarınızda tatlı bir koku diyabetin bir göstergesi olabilir. Bununla birlikte, idrar kokusundaki değişiklik, kuşkonmaz gibi bazı gıdaların bir sonucu olabilir. İdrara çıkma sıklığı ayrıca bir medikal durumun göstergesi olabilir. üzenli olarak idrara çıkma isteğini hissediyorsanız ve fazla sıvı almıyorsanız, sorun şunlardan biri olabilir ; İdrar yolunda bir enfeksiyon, Mesane kaslarının istemsiz kasılmaları nedeniyle aşırı aktif mesane , Diyabet , Parkinson hastalığı veya inme gibi nörolojik hastalıklar , Benign prostat büyümesi ve sistir.. Çok seyreltik idrar, aşırı sıvı aldığınızın bir işaretidir. Temel olarak, vücut ağırlığınızın yarısına eşit miktarda sıvı almalısınız. Koyu kahverengi renkli idrar bir ilacın bir sonucu olabilir, aynı zamanda bir karaciğer rahatsızlığının bir işareti olabilir. Bu özellikle, dışkıda soluk renkli veya sarı bir ten rengi gibi başka semptomlar eşlik ediyorsa geçerlidir. Böyle bir durumda, teşhis için bir hekime görünmelisiniz.

Çoğunlukla bulutlu idrar böbrek taşlarından kaynaklanır. Böyle bir durumda, bulutlu idrara, bazı durumlarda alt karın ağrısı, idrar aciliyeti, idrar yaparken ağrı, bel ağrısı ve yağlı bir işeme eşlik eder.İdrarınızın yeşil-mavi rengi ilaçların bir sonucu olabilir. İdrarda kırmızı veya pembe olması bir böbrek veya mesane enfeksiyonunun bir göstergesi olabilir. Bu durumda alt karın ağrısı, bel ağrısı ve idrara çıkma aciliyeti gibi başka semptomlar da yaşarsınız. Kötü kokan idrar pek çok şeyin bir göstergesi olabilir. Bir hastalıktan muzdarip olursanız, daha fazla susuz kalma riskiniz vardır. Bu süre zarfında daha fazla su içtiğinizden emin olun.



İdrar, idrar yoluyla tahliye edilmeden önce mesanede depolanan sulu, sıklıkla sarımsı sıvıdır.İşeme su, tuz ve diğer bileşikleri ve böbrekler tarafından kandan süzülen atıkları ortadan kaldırmak ve detoksifiye etmek için vücudun temel mekanizmalarından biridir. Normal bir idrar rengi, idrarınızın seyreltisini veya konsantrasyonunu belirleyen, ürokrom adı verilen kandaki bir pigment nedeniyle sarı, çok koyu sarı ve beyaz arasında değişecektir. Daha parlak turuncu dehidrasyonu bile gösterebilir, alkol kullanımı, diyette belirli gıdalar, enfeksiyonlar ve idrardaki kanlar çişinizi farklı bir renk olarak gösterebilir. Vitamin ve diğer takviyelerin varlığı, özellikle aşırı vitamin tüketimi olduğunda yağlı idrar yol açabilir. Özellikle fazla D vitamini yağlı idrara yol açabilir. Vitaminlerin vücut tarafından uygun şekilde emilmemesi de mümkündür. Sonuç olarak, vücudun besinleri daha kolay emmesine ve sindirmesine yardımcı olmak için diyet değişiklikleri gerekli olabilir. Genel olarak, diyet, besleyici maddeler bakımından zengin, lifli sebzeler ve diğer bütün gıdalar ile dolu olmalı, yapay vitaminler , ayrıca koruyucu maddeler ve diğer kimyasallarla birlikte işlenmiş yiyecekler içermemelidir.




Uzun süre idrara çıkma nedeniyle az miktarda yağlı idrar yapmak normaldir. Bu yağlı idrar, protein ve yağlardan yapılan bir maddedir. Sarı, koyu sarı ve yağlı idrar dehidrasyon belirtisi olabilir. Yoğun egzersiz veya fiziksel aktivite, yaşlılar ve gastrointestinal sorunları olan kişiler dehidrata karşı hassastır. Yüksek ateş veya sıcak havalarda aşırı terleme, dehidrasyonun bir başka nedenidir. İdrarda ketonların varlığı, vücudun enerji için karbonhidrat kullanamaması nedeniyle yağ metabolizmasından kaynaklanabilir. Bu sorun diyetlerini protein açısından zengin ya da karbonhidratsız hale getiren kişilerde ortaya çıkar. Bu aynı zamanda uzun süreli açlıktan muzdarip ya da uzun süredir devam eden ve kontrolsüz diyabetli kişilerde de olabilir. Bu ketonlar, idrarın normal kabul edilmeyen yağlı bir görünüm almasına neden olabilir.



Bu nedenle, idrarda ketonların neden olduğu yağlı idrar, genellikle uzun süren açlık veya açlık çeken, kontrolsüz diyabet hastası olanlar ve anormal ve sıkı bir diyet uygulayanları etkiler.Ketonlar doğada asidiktir ve dolayısıyla vücut için zararlıdır. İdrarda artan ketonlar idrarda ketonları tetikleyebilir ve daha sonra kötüleşebilir ve zayıflık, mide bulantısı, yorgunluk ve yüksek terleme gibi çeşitli semptomlarla karakterize olan bir durum olan ketoz gelişmesine yol açabilir.Sağlıklı idrarda ketonlar oluşmaz. Yağlı idrar ayrıca vitaminlerin, özellikle vitamin D nin, veya vücudun vitaminleri absorbe etme yeteneğinin düşmesine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Her iki durumda da, hastalar daha fazla besin ve lif içerecek ve vitamin alımını azaltacak şekilde diyetleri değiştirmelidir. Yapay renklendiricilere sahip gıdalardan kaçınılmalıdır. Dehidrasyon, yani vücuttaki su eksikliği, genellikle düşük su alımı, yorucu egzersiz veya diğer sıkı fiziksel aktiviteler ve sıcak hava veya yüksek ateş nedeniyle aşırı terleme nedeniyle oluşur. Bu gibi durumlarda, hastalar sarı renkli idrarın yanı sıra yağlı idrardan muzdarip olabilirler.



İdrarınızdan tuhaf bir koku fark ederseniz, endişelenmeniz için bir sebep vardır çünkü kanser ya da enfeksiyon gibi ciddi bir durumun göstergesi olabilir. Ancak, tuhaf koku sadece önceki gün yediklerinizin bir sonucu olabilir. Kuşkonmaz ve pancar gibi bazı yiyecekler idrarda tuhaf bir kokuya yol açabilir. Renk ve idrardaki değişiklik, çeşitli faktörlerin bir sonucu olabilir. Bununla birlikte, normal idrarın nasıl göründüğü ve koktuğuna dair genel bir fikre sahip olmalısınız. İdrarınızda her hangi bir değişiklik fark ederseniz mutlaka en kısa zamanda hekime görünmenizi tavsiye ederiz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
idrarda yağ tabakası tedavi
idrarda yağ tabakası neden olur nedir
idrarda yağ damlacıkları
idrarda yağ var
idrarda yağ görülmesi ne demek
idrarda yağ tabakası hamilelik
idrarda yağ görmek
idrarda yağ atımı

Çoğu insan idrar yaparken aşağı bakmaz. Fakat eğer bunu yaparsanız ve yağlı idrarı fark ederseniz , endişe kaynağı olabilir.Bu nadir bir semptom değil, ama yine de araştırılmalı.İdrarınız, dışkılarınız gibi, altta yatan sağlık koşullarının iyi bir detektörü olabilir.Yağlı idrarın potansiyel bir nedeni vücudunuzun bir ketoza girmesidir. Diyabet de bir olasılıktır.Yağlı idrar için diğer bir yaygın neden dehidrasyondur. Genellikle sporcuların yanı sıra hasta olan kişilerde görülür.Çeşitli vitaminler ve takviyeler idrarınızın görünümünü değiştirebilir.Kötü kokan idrar pek çok şeyin bir göstergesi olabilir. Örneğin, İYE, dehidratasyon ya da çok fazla soğan yemek kokuya olabilir. Yağlı idrar da kötü kokuya eşlik ediyorsa mutlaka doktora görünmek gerekir. İdrarınızın kıvamı çok önemlidir. Normal, sağlıklı idrar nispeten sulu bir kıvama sahip olmalıdır. Eğer tutarlılık daha ince veya bundan daha kalınsa, o zaman altta yatan bir tıbbi problemin belirtisi olabilir.Bu durumda doktora görünmek faydalı olacaktır.
 
Geri
Üst