Yardımlı vakumlu doğum nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Yardımlı vakumlu doğum nedir ?
Hamilesiniz ve doğum seçenekleriniz hakkında düşünmeye başladınız. Yardımlı doğumu duymuş olabilirsiniz ve ne olduğunu merak etmiş olabilirsiniz. Yardımlı bir doğum, bebeğinizin genellikle doğumun ilerlemesi aşamasında, doğuma doğru bir şekilde yardıma ihtiyaç olduğunda ortaya çıkar. En yaygın iki yardımcı doğum metodu forseps ve vakum ekstraksiyonudur . Vakum , bir vantuz gibi bir alettir. Yumuşak plastik kap, bebeğin kafasına bağlanır bebeği doğum kanalından dışarı çıkarmaya çalışır. Bu uygulama kadının doğum anında bebeği itmek için fazla yorulduğunda tercih edilir


vakumla doğum.jpg




.

Doğurmak, kuşkusuz karmaşık bir süreçtir, ancak buna yardımcı olacak çeşitli tıbbi prosedürler vardır. Bununla birlikte, bazen bu prosedürler bazı komplikasyonlara neden olabilir. Onları önceden bilmek, bilinçli bir seçim yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu doğum tekniğinin artıları ve eksileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.Vakum destekli doğum, bebeğin doğum kanalında ilerlemesine yardımcı olmak için kullanılan bir tekniktir.Doktorunuz, aşağıdaki durumlarda vakum destekli bir doğum yapmanız gerektiğini önerecektir



Yardımlı bir doğum neden ihtiyacım olabilir?


Doktorunuz şu durumlarda yardımlı bir doğum önerebilir:


Bebeğiniz doğum aşamasında sıkıntılı hale geldi

çok yorgunsunuz ve daha fazla bebeği itemiyorsunuz

Bebeğiniz pelvisiniz boyunca herhangi bir gelişme göstermiyor

Çok uzun sürmemesi gereken tıbbi bir neden var (örneğin, kalp hastalığınız var)



Bebeğinizi kendiniz dışarı itmekte zorlanıyorsanız, size yardımcı olabilecek bazı doğum araçları vardır. Yardımlı bir vajinal doğum, bakım sağlayıcınızın bebeği vakum veya forseps kullanarak vajinal kanalın içinden geçirmesine yardımcı olduğu zamandır. Bebeğinizin hızla doğmasını gerektiren bir sorun varsa, bu araçlar da kullanılabilir.


Sezaryen doğumla karşılaştırıldığında, yardımcı vajinal doğum şunları sunar:


Daha az kan kaybı

Daha az yaralanma ve enfeksiyon riski

Ameliyatla ilişkili hiçbir komplikasyon

Daha kısa bir hastanede yatış

Daha hızlı, daha az acı verici doğum sonrası iyileşme

Bebeğiniz için daha az solunum zorluğu riski


Eğer bebeğiniz İlerleme İfadesi Göstermiyorsa: Doğum esnasında bebeğinizi iki ila üç saat boyunca itiyor olabilirsiniz. İlk bebeğinizi bekliyorsanız doktorunuz doğumu durdurabilir.


Bebeğinizin Kalp Atışı Sıkıntı Belirtileri Gösterir: Bazen, doktorunuz bebeğinizin kalp atışında bazı değişiklikler fark edebilir. Bebeğinizin sıkıntısının potansiyel bir işareti olabilir.


Bazı Sağlık Komplikasyonlarınız Varsa: Bazı durumlarda doktorunuz sağlığınıza göre vakum destekli bir doğum önerecektir.



Vakum Destekli Doğum Komplikasyonları:


Vakum destekli bir doğumun hem sizin hem de bebeğiniz için belirli riskler ve komplikasyonlar yarattığını unutmayın. Karşılaşabileceğiniz riskler veya komplikasyonlar şunlardır:


Doğumdan sonra, vajinanız ile anüsünüz arasında kalan alandaki perineumda korkunç bir ağrı hissedebilirsiniz.

Alt genital sisteminizde çatlaklar ve yaralar olabilir


İdrar yaparken zorlukla karşılaşabilirsiniz. Kısa süreli bir komplikasyondur.


İdrarınızın veya dışkınızın geçişini kontrol edemeyebilirsiniz.



Vücudunuzun dokularınıza oksijen taşımak için yeterli kırmızı kan hücresi bulunmayacağı bir duruma sahip olabilirsiniz.Doğum sırasında kan kaybından dolayı ortaya çıkabilir.


Pelvik kaslarınız zayıflayabilir. Pelvik organ prolapsusuna yol açabilir, bu da pelvik organlarınızın yerlerinden kaydığı bir durumdur


Bebeğinizin omurgasından omzuna, ellere ve kollara sinyaller gönderen sinirlere zarar gelebilir.

Bebeğinizin kafatasında kırık oluşabilir.



Doktorunuz vakum destekli bir doğum yapmasını önerirse, bebeğinizin hastanede kalması normalden daha uzun olabilir. Doğum daha hızlı yapılabilir. Başarılı vajinal doğum oranı vakum ekstraksiyonuna göre daha yüksektir. Komplikasyonlar anne veya fetusu içerebilir. Annede operatif vajinal doğum sonrası çeşitli komplikasyonlar görülebilir. Kan kaybı ve anemi diğer önemli komplikasyonlar iken, post partum üriner retansiyon gözlenebilir. Doğum kanalının ve çevresindeki yumuşak dokulara yapılan maternal travma, gelişebilir. Çoğu kadın, herhangi bir yardım almadan bebeğini normal yollarla doğurabilir.



Ancak bu koşulların yerine getirilmediği bazı durumlar vardır; Bu durumlarda yardımlı doğum dan sezeryan doğuma geçiş olabilir.Vakum uygulamasında herhangi bir özel anestezi gerektirmez. Vajinaya topikal anestezi uygulanır. Kullanılan alet daha az yer kapladığından fazla rahatsızlık vermez. Bebeğin kafasına tutturulmuş kap bazen çürükler oluşturabilir.Şimdi silikon kullanımı nedeniyle bir gün herhangi bir komplikasyon olmadan tamamen minimize edilir.Vakkum nedeniyle bebeğin kafa derisinde geçici bir şişme oluşabilir. Sarılık, bebeğinizin cildinin, bilirubinin birikmesinden dolayı sarılaştığı bir durumdur. Vakum destekli doğum, sarılık riskini artırır
 
Vakum destekli vajinal doğum sırasında, doktorunuz bebeğinizin doğum kanalından çıkmasına yardımcı olacak bir vakum cihazı kullanır. İki tip yardımcı vajinal doğum vardır: 1) forseps destekli doğum ve 2) vakum destekli doğum. Yapılan doğum şekli , doğum uzmanınızın tecrübesi ve bireysel durumunuz dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır .Bir vakum cihazı, bir sapa sahip olan bir vantuzdur. Vantuz vajinaya yerleştirilir ve bebeğin başının üstüne uygulanır. İlerlemeye devam ederken bebeği doğum kanalının dışına doğru yönlendirmek için nazik, iyi kontrollü çekiş kullanılır.Yardımlı vajinal doğumun başlıca avantajlarından biri, sezaryen doğumunu önlemesidir . Sezaryen doğum büyük bir ameliyattır ve ağır kanama ve enfeksiyon gibi risklere sahiptir.Yardımlı vajinal doğum , forseps veya vakum cihazı yardımı ile yapılan bir bebeğin vajinal doğumudur.Vajinal doğumdan elde edilen iyileşme genellikle sezaryen doğumundan iyileşmeden daha kısadır. Sıklıkla, yardımcı vajinal doğum, sezaryen doğumundan daha hızlı yapılabilir.
 
Geri
Üst