Yaylaları, şelaleleri, gölleri, ormanı ve kuşlarıyla Gölyaka Resim Doğal güzellikle

M

Misafir

Forum Okuru
Yaylaları, şelaleleri, gölleri, ormanı ve kuşlarıyla Gölyaka Resim Doğal güzellikle
marmara bölgesi yaylaları karadeniz şelaleleri marmara bölgesindeki yaylalar bölgesinin yaylaları bölgesindeki yayla
Yaylaları, şelaleleri, gölleri, ormanı ve kuşlarıyla Gölyaka

golyaka1td9.jpg


Doğal güzellikleriyle ünlü ilçe Gölyaka, Batı Karadeniz Bölgesi'nde Düzce İli’nin en batı ucunda 219.983 Km’lik bir alan üzerinde yer alıyor.

İlçe, sahip olduğu coğrafi konumu ve tabiatı itibariyle ilkçağlardan itibaren insan yaşamına ve yerleşmesine uygun bir yöre olarak biliniyor. Gölyaka'nın ilk sahipleri Proto Hititleri olmuş. M.Ö. 5000 yıllarında Anadolu Trakyası olarak bahsedilen bu topraklarda bir çok yerleşim merkezi oluşturmuşlar. Bitinya olarak adlandırılan Bursa, İzmit ve Bolu toprakları arasında kalan Bölgenin Hititlerce M.Ö. 1800-2000 tarihleri arasında iskan edildiği, Hititlerin zayıflamasıyla birlikte M.Ö. l200’lerde Firiklerin, M.Ö. 7 nci yüzyıldan itibaren Lidyalıların egemenliğine girdiği ve bundan sonra sırasıyla Romalılar ve Bizans İmparatorluklarının topraklarına katıldığı sanılıyor.

İlçe kuzeyde ve güneyde bulunan Bolu Dağlarının uzantısı olan sıra dağlar arasında yer almakta. Güneydeki dağlar daha yüksek olduğundan ilçenin güney kesimi yüksek dağ kitlesi ve ormanlık alanlar ile kaplı. İlçenin kuzey bölümü tamamen dağlarla kaplı olmadığı için ova kuzeye doğru genişleyen bir görünüm arz etmekte ve Düzce ovası ile bitişik vaziyette. İlçe’yi Düzce ovasından ayıran Büyük Melen ırmağı ve Efteni Gölü. İlçe merkezi Efteni Gölü’nün batısında ve düz ovada kurulmuş olup, rakımı 100 metre civarındadır.

Bitki örtüsü olarak, oldukça zengin ve yeşillin her tonu mevcut. Ovada kavak, fındık ve çeşitli meyve ağaçlarına; yüksek kesimlerde kayın, meşe, köknar, çam gibi ağaçların bulunduğu zengin ormanlık alanlara rastlanmakta.

Efteni Gölü ve Kuş Cenneti: Efteni Gölü 100 metre yükseklikte, Düzce ile Gölyaka'nın sınırları içinde kalmaktadır. Düzce'nin 14 km. güney batısında, Elmacık Dağı silsilesinin eteğinde Asar, Uğur, Küçük Melen sularının ve yan derelerin oluşturduğu tatlı su gölüdür. Efteni Gölü, göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan önemli ve ender merkezlerden biridir. Göl, 1992 yılında Orman Bakanlığı, Milli Parklar, Av-Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından koruma statüsüne alınmış olup, avlanmak yasaktır.

Yaklaşık 150 çeşit su kuşu türüne ev sahipliği yapan gölde, kuğu, karabatak, flamingo, su tavuğu, boz kaz, yeşilbaş ördek, sakar meke, sumru, kız kuşu, çulluk, balık kartalı, balıkçıl, yılan boyun, angıt ilk göze çarpan kuş türleridir. Efteni Gölü çevresinde gölün izlenebilmesi için kuş seyir terasları ile ziyaretçilerin bilgi alabileceği bir de tanıtım merkezi bulunmaktadır.

Güzeldere Şelalesi: Düzce’ye 28 km, Gölyaka’ya 16 km. mesafededir. Güzeldere Şelalesi 135 m. yüksekliktedir ve bu özelliği ile Türkiye'nin en yüksekten akan şelalesidir.
golyaka2td3.jpg

Estetik yönden ayrıcalıklı bir konuma sahiptir, içinde bulunduğu eşsiz güzellikteki orman ile tam anlamı ile bütünleşmiştir.Mutlaka görülmesi gereken bir doğa eseridir.

Kardüz Yaylası: Düzce ve çevresinin en yüksek tepelerinden birisi olup, kış turizmine ve çim kayağına uygundur.
golyaka3vb1.jpg

Gölyaka ilçesine TEM otoyolu ve D-100 karayolu ile ulaşmak mümkündür ve merkeze 30 km. uzaklıktadır. Yayladan Düzce Ovası ve Karadeniz rahatlıkla görülebilmektedir. Her yıl geleneksel olarak Kardüz Yayla şenlikleri yapılmaktadır.
 
Cevap: Yaylaları, şelaleleri, gölleri, ormanı ve kuşlarıyla Gölyaka Resim Doğal güz

süper bir yermiş emeğine sağlık canım
 
Geri
Üst