Yaz Aylarında Sağlıklı bir Uyku İçin Neler Yapmalı ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Yaz Aylarında Sağlıklı bir Uyku İçin Neler Yapmalı ?
sağlıklı uyku için
sağlıklı uyku için ne yapmalı



Sevgili melekler, havaların iyiden iyiye ısındığı şu günlerde uyumak ta hayli zorlaştı. Klimaların karşısında geçirilen bu sıcak günlerde ne yapmalı nasıl uyumalıyız diyenlere yazın sağlıklı uyku için neler yapmanız gerektiğini uzmanların ağzından aşağıda paylaşıyoruz :)


uyku-210.jpg



İnsan vücut ısısı doğal olarak gün içinde küçük de olsa, düzenli bir dalgalanma gösterir. Akşama doğru biraz artar, uykuda azalır, sabaha karşı tekrar artmaya başlar. Üstümüz açık olarak ısısı klima ile sabitlenmiş bir odada akşam rahatca uyuduktan sonra sabaha karşı üşüyerek uyanmamızın nedeni, aslında odanın değil içimizin soğumuş olmasından kaynaklanır. Yani hava değişiminden ziyade bizim vücut ısımızın dalgalanmasından ötürü üşürüz. Gece üstümüze bir şey almamak bu yüzden doğru değildir.
Eskilerin de dediği gibi “Uyuyan insanın üstüne kar yağar” atasözü buradan gelmektedir. İşte bu yüzden yazın uyurken yapmamız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

1: İlk yapmamız gereken şey nerede uyuyacağımızı belirlemektir. Uyumak için havadar bir mekan seçmeliyiz.

2: Sıcağa hassas iseniz yatak odanızda klima kullanmak iyi olabilir. Genel düşüncelerin aksine dikkatli bir kullanım ile klima uyku konforunuzu yükseltir, hastalığa yol açmaz. Oda ısınızın 24-25 derece aralığında kalması, nem oranının çok düşürülmemesine dikkat etmekte fayda var.

3: Kalp, tansiyon, kilolu kişilerin vücutlarını tam destekleyen rahat yataklarda ve yastıklarda uyku kalitesini artıracaktır.

4: Giyim konusunda gösterdiğiniz hassasiyeti nevresim takımlarında da göstermeniz gerekmektedir. Boyunlarımızın doğal eğriliğini destekleyen ama çenemizin öne doğru bükülmesine neden olmayan yastıkları tercih etmeliyiz.

5: Çarşaf, yastık kılıfı ve pikelerin pamuklu olmasına özen göstermek gerekir.

6: Yaz aylarında da akşam yenen yemeklere dikkat etmekte yarar var. Herşeyden önce son öğün ile yatma saati arasına en az 3 saat koymak, midenin boşalmasına ve yatınca solunum ve kalp üstünde basınç olmasını azaltmak açısından önemlidir.
 
Geri
Üst