Yaz İshallerine Karşı Doktor Tavsiyeleri

T

TİTAN

Forum Okuru
Yaz İshallerine Karşı Doktor Tavsiyeleri
yaz ishali
yaz ishalleri
yaz ishalleri belirtileri



Sevgili melekler, havaların çok sıcak seyrettiği şu günlerde yaz ishalleri çok dikkatli olmanız gereken sağlık sorunlarının başında geliyor. Sıcak havalar sebebiyle bozulan besinler ve fazla sü tüketimiyle ortaya çıkan mikrop kapması gibi durumlar yaz ishallerine de davetiye çıkarıyor. Bu yazımızda Dr.Ayhan Tokgöz'den yaz ishallerine karşı ne gibi önlemler alabileceğimiz hususunda bilgiler alacağız.. :)

yaz_ishali-20b.jpg


Yaz sıcaklarında besinlerin bozulmaya daha elverişli olması ve artan sıvı ihtiyacının mikrop alma riski yaratması, ishale sebep oluyor. İshal özellikle küçük çocuklar ve yaşlılar için önemli bir sağlık sorunudur.


İshalli hastalıklar, çocuklarda yılda 6-10 kez, yetişkinlerde ise yılda 1-2 kez görülüyor. Yaz sıcaklarında ise ishalli hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Besinlerin sıcak sebebiyle bozulmaya daha elverişli hale gelmesi ve daha çok sıvı tüketiminin mikrop alma riskini arttırması, ishale neden oluyor. Çoğu enfeksiyona bağlı olan yaz ishalleri; virüs, bakteri veya parazit bulaşmış su ya da yiyeceğin ağız yoluyla vücuda girmesiyle oluşuyor.

Yiyecek kaynaklı pek çok ishal 1-2 gün, bakteriyel enfeksiyonların çoğu daha uzun sürer. İshali olan hastaların dışkılarının dikkatli bir şekilde incelenmesi, son 12 veya 24 saatte kaç kez tuvalete gidip, ne miktarda dışkıladığını doktora veya sağlık görevlisine bildirmesi çok önemlidir. Bu bilgiler doktorların tanı koyabilmeleri için gereklidir.

Yaz ishallerinden korunmanın en etkili yolunun mikrop bulaşmış içecek ve yiyeceklerden uzak durmak ve özellikle çocukların temiz gıda maddelerine erişimini sağlamaktır.

İşte size ishalden korunmak için öneriler:

· Açıktaki su kaynaklarından su içmeyin.

· Çiğ sebze ve meyveleri tüketmeden önce mutlaka bol suyla yıkayın.

· Yiyeceğiniz besinleri musluk suyundan başka bir suyla yıkamayın.

· Bozulabilecek besinleri mutlaka buzdolabında ve saklama kaplarında muhafaza edin.

· Yemek öncesi ve yemek sonrası ellerinizi mutlaka yıkayın.

· Buzdolabı dışında bekletilen süt ve süt ürünlerini tüketmeyin.

· Mikropların çoğalmasına zemin hazırlayabilecek her türlü et ve süt ürününün son kullanma tarihlerinin geçmemiş olmasına dikkat edin.

· Tuvalet hijyeni, enfeksiyonun yakın çevreye yayılmasını engellemeye yardımcı olur.

· Siz veya çocuğunuz ishale yakalandıysa aşırı sıvı kaybını telafi için sıvı tüketimini artırarak bir doktora başvurmanızı öneririz.


Dr. Ayhan Tokgöz
 
Geri
Üst