Yemek Alışkanlıkları

ARWEN

Yeni Üye
Üye
Yemek Alışkanlıkları
yemek alışkanlıkları dünya çocukları yemekleri dünya çocuklarının yemekleri çocuklarının giyimleri yediği yemekler
Yemek zamanı tüm aileniz için zevkli olmalıdır…

132-a8.jpg
Israrı sofranıza getirmeyin.
Zorla yedirmeye çalışmak çocukta kendi yaşamını kontrol isteğini daha fazla uyarır ve iştah yerine inatlaşma kuvveti sağlarsınız. Sonuçta yemek yense bile bu isyanın tepkisiyle iştahsızlığa eklenir. Uzun dönemli yatırım şeklinde bakılırsa; "yemek" düşüncesi "kontrol ve inat" gibi olumsuz kavramların bir arada hatırlanmasına sebep olur.

Çocuğunuza siz yedirmeyi değil, kendi yemesini cesaretlendirmeniz yemeğin olumlu bir kavram haline gelmesine yardımcı olur.

Örneğin çocuğunuz çorba içmemeye inatlaşıyorlarsa, sağlıklı bir başka seçenek verilmesi ve kendisinin yemesine izlemeci olmak ve çorba içmekten genel anlamda soğutmamak önemlidir. Bir parça peynir, bir kase yoğurt, bir dilim meyve ya da çiğ yenilebilecek cinsten bir sebze küçük parçalar halinde kesilerek alternatif olarak sunulmalı, çorba sonra tekrar denemeye hazır beklemeli.

Bırakın saçsın, döksün. El becerilerinin az olduğu dönemde tek yolu pratik yaparak öğrenmesi. Biran önce temiz yemesi için bu ilk döküm saçıma razı olmak gerekir. Siz mama iskemlesinin altına bir yaygı, çocuğunuzun önüne bir önlük takıp, kollarını sıvamasına alıştırmak gibi önlemler almasına yönlendirip kontrolü çocuğunuza bırakın.
Unutmayın ki çocukların gelişimleri yaş ve çağlarıyla ilgili olduğundan tutumları her zaman ayni şekilde olmaz. İştahlarının kıt olduğu dönemlerde ısrarla üzerine gitmektense sık yemek imkanı sunun ve az miktarlarda ve besin değeri çok olan gıdaları secin. Günlük vitamin almasına özen gösterebilirsiniz.

YEMEK konusunun başka konularla (TV, ‘kuş uçtu gemi geçti v.s’ gibi oyunlar, ve aldatmacalarla ) değil kendi basına kavram halinde kazanılmasının yasam boyu sağlıklı yemenin temellerini atmak için çok önemli. Çocuğunuza ömür boyu sürebilecek bu alışkanlığı siz kazandıracaksınız. Örneğin televizyon karsısında ne cins ve ne miktar yediğini düşünmeksizin ağza konulan yemekler ileride oburluğa ve aşırı şişmanlığa temel hazırlama tehlikesi taşır.

132-a9.jpg
Çocuğunuzun aklında yemek olayını tüm kapsamıyla zevkli ve düzenli bir olgu olarak girişini örneğin sofra kurulmasına katılımını istemekle destekleyebilirsiniz. Yaşına ve çağına uygun becerileri seçerek ve görev tayin ederek yardım edebilir. En azından kendi plastik kaşık çatal, tabağını koyabilir masaya. Çocuklar da ayni yetişkinler gibi kişiliğine önem ve katılımına izin vermekle olumlu davranışa yaklaşırlar. Büyümekte olan çocuğunuz artık sizin uzantınız değil kendi varlığı olmanın kutlandığı ispatlarını gördükçe uyumluluğu artar. Kasığın ucunda sizin eliniz olmazsa yemeğe yaklaşımı da doğal olur.

Ailecek ayni saatlerde sofraya oturabiliyorsanız ve müdahele etmeksizin sizinle yemesine göz ucuyla gözlemci olursanız çok faydasını görürsünüz.

Yine yaşının ve çağının dikkat süreleri göz önüne alınarak uzun sureli masada oturması gibi beklentilerinizi zaman yeniden sorgulamalı, Gelişim hızına orantılı şekilde de ayarlamalısınız.

Böylece yemek saatlerinizi hem çocuğunuza hem de tüm ailenize ” zevkle bir arada olmak” fırsatına döndürmeniz kolaylaşacaktır.
 
Geri
Üst