Yeni anne olanlar için önemli ilk bilgiler

Mirmiga

Yeni Üye
Üye
Yeni anne olanlar için önemli ilk bilgiler
yeni anne kırkı çıkan bebek yeni anneye mesajlar anne olanlar kırkı çıkan bebeğe ne yapılır
Hastaneden taburcu olurken...

- Hastaneden taburcu olurken K vitamini ve Hepatit B aşısının yapılıp yapılmadığını, tarama testlerinin alınıp alınmadığını ve kan gurubunu doktorunuza mutlaka sorun. Bebeğinizi emzirirken...

- Bebeğinizi ilk 6 ay mutlaka anne sütüyle besleyin.

- Bebeğinizi emzirmeden önce mutlaka ellerinizi yıkayın.

- Bebeğinizi günde ortalama 8 kez emzirin. Geceleri de 2–3 kez emzirmeniz yeterli olacaktır.

- Bebeği emzirirken her iki göğsü de eşit sürelerde emzirtmek idealdir.

- Bebeğinizi emzirirken 3-4 dakika ara verip sırtına yumuşak dokunuşlar yapın ve gazını çıkarmasını sağlayın.

Bebeğinizin bezini değiştirirken...

- Yeni doğan bir bebek günde ortalama 6 defa altını ıslatır. Bebeğinizin bezini altı ıslanır ıslanmaz değiştirin. Pişik oluşumunu engellemek için bezini sık sık değiştirmekte fayda var.

- Pişik olduğu takdirde uygun bir pişik kremi kullanabilirsiniz.

- Kız çocuklarının altını temizlerken yukarıdan aşağıya doğru silin.

- Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkıları sarıdan yeşile kadar çeşitlilik gösterir. Bebeğinizin ilk ayında dışkı sayısı fazladır (günde 6–8 kez). Anne sütüyle beslenen bebeklerin dışkıları da cıvık olur.

Bebeğinizin göbek bağı düşerken...

- Bebeğinizin göbek bakımını doktorunuzun önerdiği şekilde yapın. Göbeğin ve çevresinin temiz ve kuru kalması gerekmektedir. Günde 2-3 kere göbek kordonunu dibinden, alkollü pamuk ile silin. Göbek kordonu 2 hafta içinde düşecektir.

Bebeğinizin oda ısısı

- Bebek odasının ısısının ortalama 22–24 derece olmasını sağlayın.

- Bebeğin kollarının ve bacaklarının rahat hareket etmesi için hafif giydirin ve üzerini ağır örtülerle örtmeyin. Kafasına yumuşak kumaştan yapılmış başlık giydirin.

Bebeğinizin tırnak bakımı

- Bebeğinizin uzayan tırnaklarını kesin. Yoksa bebeğiniz yüzünü ve gözdeki kornea tabakasını çizebilir. Size tavsiyemiz tırnak keserken, bir kişiden yardım almanız.

Bebeğinizin banyosu

- Bebeğinizin banyosunu göbek bağı düşene kadar silerek yaptırabilirsiniz.

- Bebeğinizi haftada 2 kez yıkamanız yerli olacaktır. Bebeğiniz tok karnına yıkamayın kusmasına sebep olabilirsiniz.

- Bebeğinizin ağzını, çenesini ve genital bölgesini sık sık ıslak, sabun-suz, yumuşak bir bezle silmeyi unutmayın.

Bebeğinizin İlk kontrolü

- Doğumdan bir hafta sonra çocuk doktoruna mutlaka kontrole gidin. Daha sonraki kontroller ve aşılar hakkında doktorunuzdan bilgi almayı unutmayın.

Aklınızda olsun

- Bebeğinizde fark ettiğiniz sarılık durumunda vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.

- Bebeğiniz hıçkırıyorsa, bebek kısa süre ile emzirilirse bu refleks yavaşça kaybolur.

- Bebeğinizin cildine temas edip kokunuzu hissetmesini de sağlamayı unutmayın.
 
Ce: Yeni anne olanlar için önemli ilk bilgiler

Bebeğinizin ilk yılında nelerle karşılaşacağınızı bilmek mi istiyorsunuz? O zaman Pembe&Mavi dergisinin yeni sayısında yer alan ve acemi anneler için hazırlanmış bu kılavuzu dikkatle okumanızda fayda var. İlk 24 saat Bebeklerin bazıları doğduktan birkaç dakika sonra emerken, bazılarının emmesi daha uzun zaman alabilir. Bazıları çok ağlarken, bazıları da çok uyur. Ama yeni doğan bebeklerin büyük çoğunluğu sizin kokunuzu alabilmek ve sizi duyabilmek için kucaklanmak ister. İlk haftalarHastaneden çıktığınızda bu minik bebeğin sizinolduğunu fark edersiniz. Çok güzel bir duygu olmasına karşın biraz da korkutucudur. Ama tamamen yalnız değilsiniz. Doktorunuzla görüşmeleriniz devam edecek. Ayrıca kendinizi çok sıkmanıza da gerek yok. Bebeğinizin bezini yanlış takarsanız bir tarafı kırılmayacağı gibi, tulumunun çıtçıtlarını yavaş kapatırsanız da dünyanın sonu gelmeyecek. Emin olun ki bebeğiniz de nasıl emzirilmesi veya banyo yaptırılması gerektiğini sizden iyi bilmiyor. Merak etmeyin, en iyi yöntemi zamanla deneyerek ve yanılarak öğrenirsiniz.

Haftalardan aylara geçiş

Bebeğinizin sıklıkla yapacağı bazı şeyler var. İşte bunlarla baş etmenin yolları:

Bitmeyen ağlamalar

Bütün bebekler ağlar, ama bazıları daha çok ağlar. Kendinizi onun yerine koyun! Konuşamıyor veya fazla hareket edemiyorsunuz. Ağlamak tek iletişim kurma yolunuz. Yine de bebeğinizin neden (açlık, diş çıkarma, altını ıslatma, hasta olma) ağladığını anlamak her zaman kolay olmayabilir.

Bebeğinizi rahatlatmanın, ona masaj yapmak, şarkı söylemek, sallamak gibi yüzlerce farklı yöntemi var. Ama kendinizi çıldıracak gibi hissediyorsanız, bebeğinizi güvenli bir yere yatırıp başka bir odaya geçin ve yüksek seste müzik açıp sakinleşmeye çalışın.

Emzirme

Yapılan araştırmalar, emzirmenin bebekleri kısa ve uzun vadede çocukluk kanseri ve alerji gibi birçok hastalıktan koruduğunu ortaya koyuyor. Emzirmek içgüdüsel değildir, zamanla öğrenilir. Ama emzirirken canınız acıyorsa, yanlış yapıyorsunuz demektir.

Bebeğinizi emzirmiyorsanız, hazır mama, emzikli bardak ve bebeğinizin beslenme malzemelerini temiz tutmak için bir sterilizatöre ihtiyacınız olacak. İster emzirin ister hazır mama verin, bebeğinize ne kadar süt vereceğinizi, onun sizden ne kadar istediği belirleyecek. Altıncı aydan itibaren katı gıdalara geçebilirsiniz.

Uykunun gücü

Yeni doğmuş bebekler ilk bir ayda 24 saatin 16.5’unu uykuda geçirirler ve her 2-3 saatte bir emmek için uyanırlar. 6 aylık olduklarında bunun 11-12 saati gece olmak üzere ortalama 14 saat uyurlar. Uykusuz kalmak bir tür işkence olduğundan, gündüzleri yeteri kadar uyumaya ve gece nöbetlerini eşinizle paylaşmaya özen gösterin.

Bebeğinizin ’ilk’lerine önem verin

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren sizi görebilir, sesinizi fark edebilir ve kokunuzu alabilir. Görme, başını kontrol etme, hareket etme, el-göz koordinasyonu ve konuşma becerileri ilerleyen aylarda gelişmeye başlar.

Bebeklerin çoğu doğum kilolarını dört aylıkken ikiye ve bir yaşına girdiklerinde üçe katlarlar. Hepimiz çocuklarımızın ’ilk’leri konusunda çok titizleniriz, ama her çocuğun gelişimini farklı hızda tamamladığını unutmayın.

Çocuğunuza fazla yükleme yapmayın

Çocuklarımızı birer Einstein yapmaya ve bir sürü kursa göndermeye programlanmış gibiyiz. Aslında gelişimi için en faydalı şey; onunla mümkün olduğunca çok vakit geçirmeniz. Çocuğunuzla konuşmanız, oyunlar oynamanız, birlikte dışarıda gezmeniz, ona eğitici DVD’lerin öğretebileceğinden çok daha fazlasını öğretir.

Vücudunuz

Sarkmış, şişmanlamış ve dikiş izleriyle dolu olsa da vücudunuza bir teşekkür borcunuz var. İlk başlarda altı aylık hamile gibi görünürsünüz ve rahminizin tekrardan küçülmesi altı hafta alır. Hamilelik öncesi pantolonlarınıza girmeniz uzun sürebilir.

Eşinizle ilişkiniz

Yeni anne-baba olmuş çiftlerin çoğu bir süre sekse ara verir. Önemli olan seks değil, iletişimdir. Bebekle ilgili işleri paylaşmanız önemli. Birçok erkek, eşine yardımcı olmak ister, ama bunun için annelerin kontrolü elden bırakmaları gerekir!

Duygularınız

İlk haftalarda kendinize de zaman ayırmanız gerektiğini fark edemezsiniz. Ama zamanla işler oturur ve kendinize ayıracağınız zamanın ne kadar önemli olduğunu görürsünüz. Ne de olsa mutlu bir anne yorgun ve bitap bir anneden çok daha değerli.

En önemli bebek bakım dersleri

Bebek bezi nasıl değiştirilir?


1. Bebeğinizi bir havlu üzerine yatırın, kirli veya ıslak bezini çıkartın. Ayak bileklerini birlikte tutun ve yavaşça poposunu kaldırın. Ilık suya batıracağınız pamuklu bir bezle silin. Yine pamuklu bir havluyla kurulayın.

2. Ayak bileklerinden tekrar kaldırın, poposunun altına yeni açık bezi yerleştirin.

3. Bezin üst kısmını bebeğinizin karnına sarın ve yapışkan bölümleri birleştirin.

Bebek nasıl tutulur?

Doğrusu veya yanlışı yok, sadece desteklemek için bir elinizin bebeğinizin başının ve omuzlarının arkasında olmasına dikkat edin.

Banyo nasıl yaptırılır?

Belirli bir yöntemi yok, bebeğinizi temizleyin ve boğulmamasına dikkat edin yeter! Sekiz haftalık olana kadar, temizliği için ılık su yeterli.

1. Banyo suyu vücut sıcaklığında olmalı, bebekler çok kolay haşlanabildikleri için çok sıcak olmamasına dikkat edin.

2. Bebeğinizin kaymaması için bir elinizi boynunun ve omuzlarının arkasına koyun ve kol altlarından tutun. Diğer elinizle vücudunu hafifçe suyla yıkayın.

4. Nazikçe vücudunun her yerini kurulayın. Bebeğinizi banyoda kesinlikle yalnız bırakmayın. Küçücük su birikintisinde bile boğulabilir.
 
Cevap: Yeni anne olanlar için önemli ilk bilgiler

emeğine sağlık teşekkürler
 
Cevap: Yeni anne olanlar için önemli ilk bilgiler

Paylaşım için teşekkürler cnm, çok önemli bi konu bu Bunların hepsini ilk bebeğimde titizlikle yapmaya çalıştım fakat şuan 2. bebeğimi bekliyorum 1,5 aylık hamileyim ve daha tecrübeli olduğumdan herşey çok daha kolay olucak gibi gelio.
 
Cevap: Yeni anne olanlar için önemli ilk bilgiler

Çok teşekkürler ellerinize sağlık. Çok faydalı oldu. Lütfen benzer konuları paylaşalım.
 
bu bilgiler her zaman işe yaramıyor.bebek doğduğunda kimsenin dediği olmuyor inanın.zaten o her istediğini yaptırıyor.
 
Geri
Üst