Yeni Doğan Bebekler İçin Yapılan İşitme Testi İle İlgili Bilgiler

T

TİTAN

Forum Okuru
Yeni Doğan Bebekler İçin Yapılan İşitme Testi İle İlgili Bilgiler
Yeni Doğan Bebek İşitme Tarama Testi


Yeni Doğan Bebek İşitme Testi Nasıl Yapılır




Sevgili melekler, yeni doğan bebeklerde görülen rahatsızlıklardan biri de işitme problemidir. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis elbette ki bebeklerin bu rahatsızlığı için son derece önemlidir. Bu sayfamızda sizlere Yeni Doğan Bebek İşitme Tarama Testi ile ilgili ayrıntılı bilgiler vereceğiz...



yenidogan_isitme_testi-30f.jpg


Yapılan araştırmalara göre, her 1000 yeni doğan bebekten 2'sinde doğuştan gelen veya yenidoğan döneminde geçirilen hastalıklar nedeni ile, işitme problemi gelişmektedir. İşitme problemi olan bebekler, erken teşhis edilip, gereken önlemler alınmadığı takdirde konuşma açısından ciddi problemler yaşamaktadır. Sağırlık-dilsizlik ve hatta zeka ve gelişim geriliğine sebep olmaktadır.



Yenidoğan bebeklere işitme testi nasıl yapılır

Yenidoğan bebeklerin kulaklarına belli şiddette sesler verilip, duyup duymadığı beyin dalgaları ölçülerek anlaşılır. Bu işlem basit olup, bebeğe hiçbir rahatsızlık vermez, 15 dakikada yapılabilir. Testin güvenilirliği %97 oranındadır.

Yeni doğan bebeklerde işitme kaybı olup olmadığını anlamak için artık ilk 48 saat içinde işitme testi uygulanıyor.

Böylece işitme kaybı olan bebeklere erken tedavi imkanı da doğuyor

İç kulakta işitme organının içindeki titrek tüylü hücrelerden salınan sinyaller, dış kulağa konulan bir mikrofon aracılığı ile kaydediliyor.

Böylece yeni doğan bebeklerin işitip işitmediği de anlaşılıyor.

Testin güvenilirliği yüzde 100'e yakın.

Aileler böyle bir uygulamadan çok memnun.

Çünkü duymayan bir çocuğun 4 yaşını geçtikten sonra tedavi şansı da çok zor oluyor.

Doktorlar, anne ve babaların yeni doğan bebeklerinde duyma problemi olduğunu hissettiklerinde mutlaka doktora göstermelerini öneriyor.
 
Geri
Üst