Yeniden kına geceleri çıkışta

ßeLeN

Paylaşımcı Melek
Üye
Yeniden kına geceleri çıkışta
kına gecesi türküleri gizem engin kına kıyafeti kınada giyilebilecek kıyafetler gecesinde giyilecek kıyafetler gecesi kıyafetleri fiyatları
Özellikle sosyete kesimlerde kına gecesı yerıni bekarlıga veda partısı yada barda pavyonda , cafelerde dans eslıgınde eglenceye bırakmıstı .. fakat son bır kac yıldır bu eskı haline yenıden döndu ve kına gecelerı yapılmaya başlandı melişler..


Son yıllarda yerini bekarlığa veda partilerine bırakan kına geceleri yeniden moda. En ünlüsünden en sadesine kadar artık herkes bu geleneği yaşatıyor.
Eskiye olan merak artıp nostalji tutkusu baş gösterdiğinden bu yana, zamanla unutulup giden gelenek ve görenekler de yeniden yaşamımıza girmeye başladı. On, on beş yıl önce yerini bekarlığa veda partilerine bırakan kına geceleri de bunlardan biri. Batı`ya özenen gençlerin filmlerde gördükleri bekarlığa veda partilerini kendi hayatlarında uygulamak istemeleri, ele yakılan kınayı demode bulmaları, belki de en renkli geleneklerimizden biri olan kına gecelerinin unutulmasına neden olmuştu. Ama son birkaç yıldır bu geleneği hatırlayanlar arttı, Türk halkı kına gecesi ritüelini sandığından çıkardı. Geçen hafta Milli basketbol oyuncusu İbrahim Kutluay ile evlenen Demet Şener de arkadaşlarının katıldığı bir kına gecesi düzenlemişti. Gelin adaylarının bu gecelerde giydiği kıyafetler de geleneklere uygun oluyor. Bu nedenle düğünlerinde beyaz gelinliğiyle boy gösterecek genç kızlar, kına gecelerinde kaftan ya da bindallı giymeyi tercih ediyor. Bunlara genellikle pullarla işlenmiş kırmızı başörtüsü, kına eldivenleri ve kemer de ekleniyor. Hatta sadece gelin adayı değil, yakın kız arkadaşları da bindallılarını giyerek gecenin atmosferini tamamlıyor.
hamam31-3413.jpg

HAMAMDA EĞLENCE
Kına gecelerinin vazgeçilmez unsurlarından biri de gelin adayını ağlatmak için söylenen türküler. Bunların başında da Yüksek yüksek tepeler geliyor. Başına kırmızı örtü örtüldükten sonra, bir tepsi içinde kız arkadaşları tarafından getirilen kına gelinin eline yakılırken söylenen bu türkülerle gelin adayı ağlatılmaya çalışılıyor. Bu çabaya direnip birkaç damla gözyaşı akıtmayan gelin adayına ise pek rastlanılmıyor. Düğün ve kına gecesi organizasyonları konusunda internette hizmet veren bir sitenin editörü Özlem Özberk, gençlerin geleneksel türküleri ve kına adetlerini iyi bilmediği için bu gecelere genellikle kadınlardan oluşan profesyonel türkü grupları çağırdıklarını söylüyor. Kına, genellikle kız evinde düzenleniyor. Ama son zamanlarda popüler kulüpler, oteller de bu özel gün için tercih ediliyor. Hatta Özberk artık otellerin sağlık kulüplerinde bakım veya hamam sefası yaparak da kına gecesi düzenlendiğini anlatıyor.
kina_gecesi_141-5538.jpg

DANSÖZ KOSTÜMÜ DE MODA
Söz konusu kına gecesi olunca akla ilk olarak Kapalıçarşı geliyor. Çünkü bu özel gecede giyilecek kostümlerin en güzeli, en farklısı ve genellikle en hesaplısı Kapalıçarşı`da bulunuyor. Kapalıçarşı`daki Ottantic Gift Shop`un sahibi Mehmet Kalkan son zamanlarda kına gecesi alışverişi yapanların sayısının arttığını söylüyor. Yakın zamana kadar kına gecelerini abiye kıyafetlerle yapmayı tercih edenlerin artık nostaljik kıyafetlere yöneldiğini, bu nedenle de kaftan ve bindallı satışında artış olduğunu anlatıyor: Maddi durumu iyi olanlar, özellikle de sosyetik isimler Osmanlı zamanından kalma, altın tellerle sırma işi yapılan, el işlemeli kaftanları tercih ediyor. Bu kaftanların fiyatı da üzerindeki işe ve tarihine göre 3-50 bin dolar arasında değişiyor. Kaftanlar tek olarak ya da içlik denilen gömlek, şalvar, kırmızı başörtüsü, kemer ve kına eldiveninden oluşan bir takım halinde de satılıyor. İsteyen gelin adayları yine özel işlemeli başlıkla ve altın yaldızlı kumaştan yapılmış çarıklarla kostümlerini zenginleştiriyor. Bir kostüm için çok fazla para harcamak istemeyenlerin bütçelerine uygun seçenekler de bulunuyor. Örneğin makine işi, kadife ya da Şile bezinden yapılan kaftanların fiyatları 50-500 YTL arasında değişiyor. Kına gecelerinin bol eğlenceli geçmesini isteyen gelin adayları gelen kız arkadaşları için zil ve bele takılan metal kemerler alıyor. Bu eğlencelere genellikle yine kendilerinin çaldıkları darbuka ve tefler eşlik ediyor. Kaftan ya da bindallının dışında renkli kostümlere de rastlamak mümkün. Bu kostümlerin başında da dansöz kıyafetleri geliyor. Fiyatı 75 ile 1.000 YTL arasında değişen dansöz kıyafetleri kına gecelerine ayrı bir renk katıyor
 
Bencede kına gecelerinde yöresel kıyafetler ve bindallı giymek son birkaç senedir bayağı bir moda oldu aslında benim şahsen gayette hoşuma giden bir moda akımı oldu.Çünkü otantik ve yöresel kıyafetleri seviyorum benimde çevremden evlenen bazı kişilerde kına gecelerinde tercih ettikleri bu yönde:)
 
Geri
Üst