Yenidoğan bebeğin vajinasından kan gelmesi

Uzman SühaN

Administrator
Yenidoğan bebeğin vajinasından kan gelmesi
Kız bebeklerde doğumdan sonraki birkaç gün içerisinde bir iki gün sürebilen yalancı adet kanamaları oluşabilir.Anneden placenta yolu ile geçen hormonlar anne karnındaki bebeğin uterusunda büyüme etkisi yapar. Doğumla birlikte bu hormonlar aniden kesilince yetişkinlerde görülen kesilme kanamaları benzeri yalancı adet kanamaları oluşabilir.


Vajinal akıntı" yeni doğan bebeklerde bazen görülebilmektedir, ilk 3 hafta içinde birçok anne bebeğin vajinasından koyu kıvamlı, beyaz bir akıntının geldiğini farkeder. Akıntı, doğum öncesinde annede meydana gelen hormonal değişimlerden kaynaklanmaktadır. Tedavi gerekmez.

"Vajinal çekilme kanaması" bazen, yeni doğanın, doğum öncesinde dolaşım yoluyla vücuduna ulaşan annenin estrojen hormununun kesilmiş olmasına verdiği bir yanıttır. Hormon tedavisi uygulananlar da ilacın kesilişinden sonra, hormonun kandan çekilmesinin ardından vajinada bu tür bir kanama olur. Bebekte bu durum, vajinadan birkaç damla kan gelmesiyle kendini gösterir.


1.jpg




ÇOCUK SAĞLIĞIYLA İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE

https://www.meleklermekani.com/forums/cocuk-sagligi-ve-egitimi.63/

Çocuğun bezinde kan gören büyükler doğal olarak sarsılır. Bu da geçici bir durumdur. Bebekte, bazı kuşkucu ana babaların ilk başta sanabilecekleri gibi herhangi bir hemoraj sorunu ya da regl başlangıcı gibi bir durum söz konusu değildir.
Çocukluk çağı doğumdan ilk adet kanaması görülene kadar geçen zaman dilimini kapsar. İlk adet kanaması ortalama 12 yaşında görülür. İlk adet kanamasının 8 yaşından önce (veya meme gelişimi başlamadan önce) görülmesi durumunda hormonal bir bozukluk sözkonusu olabileceği gibi, kanamanın 16 yaşına kadar gerçekleşmemesi durumunda hormonal bir bozukluk dışında yapısal bazı kusurlar da (kızlık zarının tam kapalı olması ve kanın akmasına izin vermemesi, genital organların olmaması gibi) sözkonusu olabileceğinden mutlaka jinekolojik değerlendirme gerekir.

Çocukluk çağında vajinadan geldiği sanılan kanamanın kaynağı idrar yolları ve bağırsaklar da olabileceğinden "vajinal kanama" durumunda bu organların da Çocuk Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından dikkatlice değerlendirilmesi önemlidir.

Bu dönemde dış genital bölgede kaşınmaya neden olan herhangi bir durum bölge cildinin tahriş olmasına, çatlamasına ve kanamasına neden olabilir.

Kız çocuklar bedenlerinde kendilerine yeni olan herşeyi keşfetme çabasında çeşitli yabancı cisimleri bilmeden vajinalarına sokabilirler. Bu yabancı cisimler vajina içinde enfeksiyon yaratarak bazen kanlı olabilen kötü kokulu bir akıntıya neden olabilir. Tuvalet kağıdı parçaları kız çocuklarının vajinalarında en sık rastlanan yabancı cisimlerdir. Bu nedenle çocukluk çağı vajinal kanamalarında vajinada yabancı cisim olasılığı mutlaka araştırılır.

Genital bölgeye denk gelen darbeler bölgede kanamaya neden olabilirler. Bu tür durumlarda genellikle darbeye bağlı oluşan çürükler ve ağrı şikayeti mevcuttur.

Diğer nedenler arasında oldukça ender görülen iyi ve kötü huylu tümörler ve tedavi amacıyla kullanılan yüksek doz östrojen içerikli pomadların veya yanlışlıkla içilen östrojen içerikli ilaçların yan etkileri yer alır.

Ne yapılmalıdır?

Her yaş grubunda olduğu gibi çocukluk çağında da vajinal kanama belirtisinin jinekolog ve çocuk hastalıkları uzmanı tarafından dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi ve nedenin belirlenmesi son derece önemlidir. Tedavi nedene yönelik olarak düzenlenir.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst