Yenidoğan bebekte meme büyümesi

Uzman SühaN

Administrator
Yenidoğan bebekte meme büyümesi
Meme dokusunun belirgin olması- Kimi bebeklerde doğumdan sonraki ilk günlerde genellikle tek taraflı olmak üzere meme dokusu belirgin olarak büyümüş olabilir. Bunun nedeni anneden geçen östrojen hormonunun etkisinin sürüyor olmasıdır.

Genellikle bir ay içerisinde kendiliğinden kaybolur. Sıklıkla yapılan bir yanlış uygulama, meme üzerine masaj yapılıp sıkılarak küçüleceğinin varsayılmasıdır. Böyle bir şey söz konusu olmadığı gibi dokunun sıkılması kanayıp meme ucundan kanlı akıntıya ya da abse gelişimine neden olabilir.

Meme başı akıntısı- Doğumdan sonraki ilk günlerde meme ucundan açık renkli ya da süt benzeri bir akıntı olabilir. Bu durum anneden geçen hormonlardan kaynaklanır. Birkaç gün içinde akıntı durur.
Meme başından koyu renkli akıntı ya da kan gelmesi- Her yaşta olabilir.



2.jpg




ÇOCUK SAĞLIĞIYLA İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/cocuk-sagligi-ve-egitimi.63/





Yenidoğan döneminde belirgin olan meme dokusunun sıkılması akıntıya neden olabilir. Bunun dışında, doğumsal ya da sonradan oluşan nedenlerden kaynaklanan süt kanallarının tıkanması, kanallarda genişlemeye (mammarial ductal ectasia) ve meme ucundan koyu kahverengi bir akıntıya neden olabilir. Ultrasonografide genişlemiş kanallar görülebilir. Genellikle kendiliğinden geriler ve akıntı durur.
Süt kisti (galaktosel)- Meme kanalları içinde süt birikmesine bağlı olarak oluşan kistik yapılardır.
Meme absesi-

Özellikle yenidoğan döneminde daha sık olarak görülür (bu konuda ayrıntılı bilgi aşağıda meme absesi bölümündedir). Meme absesi (mastit)
Başlıca iki dönemde daha sık olarak görülür: Yenidoğan ve ergenlik öncesi dönem (preadölesan dönem). Her iki durumda da süt kanallarında oluşan genişleme ve tıkanıklık abse nedeni olabilir. Yenidoğan döneminde anneden geçen hormonlara bağlı olarak büyümüş meme dokusunun sıkılması da abse oluşumunun bir diğer nedenidir. Bir diğer neden de herhangi bir nedenle meme dokusu içinde yabancı cisim (travma, piercing gibi...) bulunmasıdır.


Her absede olduğu gibi meme absesinde de meme dokusu şiş, kızarık ve üzerine dokunulduğunda sıcak ve ağrılıdır. Genellikle Staphylococcus aureus olarak bilinen mikroorganizmaya bağlı olarak oluşur. Tedavisinde öncelikle antibiyotik uygulanmalıdır. Yenidoğan döneminde bu şekilde oluşan abseler (meme absesi, göbekte oluşan abseler, deri absesi-sellülit... gibi), kısa zamanda sistemik (yaygın, kana yayılan) bir enfeksiyona dönüşebilir. Bu nedenle, yaşamın ilk ayı içerisinde saptanan enfeksiyonların genellikle damar yolu ile verilen antibiyotikler ile tedavi edilmesi gerekir.


Eğer abse olgunlaşmışsa, yani abse üzerine beyaz bir görünüm olmuşsa, o zaman cerrahi yöntemle boşaltılmalıdır (abse drenajı). Ancak, cerrahi yöntem uygulanırken, ileride meme dokusunun oluşacağı meme tomurcuğu dokusunun zedelenmemesi büyük önem taşır. Bu nedenle, absenin nerede olursa olsun mutlaka meme başından daha uzak bir noktadan boşaltılması gerekir.
Meme dokusunun henüz gelişmeden büyümesi ya da oluştuktan sonra olağan görünümünden daha büyük olmasıdır. Genellikle ergenlik dönemi ve sonrasında saptanır. Ancak, ender olmakla birlikte ergenlik çağı öncesinde görülebilir. Adet zamanlarında hafif büyüme görülmesi doğaldır. Tek ya da iki taraflı olabilir. Genellikle kendiliğinden kaybolur. Eğer kaybolmayacak olursa, kesinlikle cerrahi herhangi bir girişim yapılmamalıdır. Böyle bir girişim, ileride oluşabilecek meme dokusunun zedelenmesine ve o tarafta memenin gelişmemesine neden olabilir.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst