Yenidoğan (prematüre)bebeklerde solunum durması nedir?

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Yenidoğan (prematüre)bebeklerde solunum durması nedir?
prematüre bebeklerde solunum durması nedir,yenidoğan bebeklerde solunum durmasına nasıl müdehale edilir,yeni doğan bebeğe nasıl oksijen takviyesi yapılır,bebeklerde solunum durması nasıl olur,prematüre bebeklerde görülen solunum durmasına yapılacak ilk müdehale nedir,
bebek-solunum-durmasi-e1402667776806.jpg



Yeni doğan bebeklerde solunum sıkıntısı, veya tıbbî adıyla “Respiratuar Distres Sendromu” özellikle prematüre (erken doğum) bebeklerdegörülen bir durumdur. Akciğerlerde yeterli “sürfaktan” (akciğer yüzeyinde oksijen döngüsünün sağlandığı doku birimi) üretiminin gerçekleşmemesinden kaynaklanan bu problem, nadiren genetik sebepli de olabilmektedir. Bu sorun, yeni doğan bebeklerin %1’lik diliminde görülmektedir ve “preterm” (37 haftadan önce doğan) bebeklerin en önemli ölüm sebebidir. Ayrıca, diabetik annelerin bebeklerinde ve prematüre ikizlerin ikinci bebeklerinde bu sendrom daha sık görülür. Belirtileri Solunumun sık olması, göğüste çekilme, inleme ve hırıltı gibi normal solunum sıkıntısı semptomlarına ek olarak, apne (solunum durması) döngüleri yaşanabilir.

Ayrıca deride soluk görünüm ve “hipoksi” (solunan havada oksijenin azlığı) kaynaklı dolaşım bozuklukları da önemli semptomlar arasındadır. Teşhisi için göğüs x-ray çekiminden yararlanılan bu sendromun en tehlikeli dönemi ilk gündür. İlk gün kötüye gidiş sergileyen sendrom, 2-3 gün içerisinde düzelme yoluna girmektedir. Tedavisi CPAP (sürekli pozitif solunum yolu basıncı) ile oksijen verilir ve kan değerlerini düzenlemek için damar içi sıvılarla takviye yapılır. Bebeğin durumunun kötüye gitmesi halinde, “endotrakeal entübasyon” (ağza takılan solunum borusu) uygulaması ile aralıklı nefes verilir. Bu borudan aynı zamanda dış kaynaklı sürfaktan da verilir. En sık kullanılan sürfaktan, inek akciğerinden elde edilen Survanta olup, çok düşük ağırlıklı prematüre doğumlarda dahi ölüm oranını %30 azaltabilmektedir.
 
Geri
Üst