Yere Damlayan Boya Nasıl Temizlenir?

Uzman SühaN

Administrator
Yere Damlayan Boya Nasıl Temizlenir?
Boya yaparken yaşanan en sıkıcı olay fırçadan ya da rulodan yere boya damlamasıdır. Bu durum yerdeki lekelerin temizlenmesi için boyama işine ara verilmesine neden olur. Yere damlayan boyaların temizliğinde ise boyanın ıslak ya da kuru olmasının yanında boya çeşidine ve zeminin özelliğine de dikkat edilmelidir.



Kurumuş boya lekesini çıkarmak için öncelikli olarak parkenin bu bölgesinde yer alan temizleme esnasında yüzeyin çizilmesine neden olacak kirleri elektrikli süpürge aracılığı ile buradan temizleyin. Daha sonrasında ise asetonu bez yardımı ile boyanın olduğu bölgeye sürerek burayı silmeye başlayın. Yeni oluşmuş boya lekelerinde öncelikli olarak ılık su ve bez kullanılması, boyanın sertleşmesini engelleyecektir.



boya lekesi nasıl çıkar.jpg






Eğer ki boya lekesi lateks bazlı ise bu tarz boya lekelerini temizleyen özel spreylerden yararlanılabilecektir. Bu tarz boyaların en büyük özelliklerinin başında, diğer tarzdaki boyalara göre çok daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde parkeden çıkması gelmektedir.




Eğer ki parkede bulunan boya lekesi yağlı boyadan kaynaklanıyorsa burada kullanılması gereken ilk şey, pudra. Boya lekesinin olduğu bölgeye bol miktarda pudra dökülmesi gerekir. Pudranın dökülmesinin hemen ardından ise alkol ya da etere batırılmış olan bezin oldukça hafif bir şekilde kullanılarak bu bölgenin silinmeye başlanması gerekecektir. Eter ve alkol yakıcı olduğu için temizleme işlemi sonrasında bölgenin soğuk suyla iyi bir şekilde durulanması büyük bir önem taşıyor. Eğer ki ilk seferde boya lekesi çıkmıyorsa, bölgeye amonyak dökülerek bunun sıvı hale gelmesi beklendikten sonra tekrardan pudra-alkollü bez yönteminin uygulanması gerekir. Böylece oluşmuş leke kısa süreler içerisinde çıkmış olacaktır.


Yere damlayan boyanın en kolay şekilde temizlenebilmesi için bu damlalara anında müdahale edilmelidir. Bunun için boya yapılan ortamda sürekli olarak ıslak bir bez bulundurulmalı ve yere damlayan boyalar bu bez ile silinmelidir. Bu şekilde taze boya lekeleri her yüzeyden kolaylıkla çıkartılabilir. Ancak eğer bu damlalara hemen müdahale edilmezse boya yüzeyde kurur ve temizlenmesi daha zorlu hale gelir.


Eğer yere damlayan boyalar kurumuşsa bu durumda da öncelikle boyanın ıslak ve yumuşak bir bezle temizlenmesine çalışılmalıdır. Minik damlalar bu şekilde temizlenebilir. Daha büyük damlalarda ise daha sert yüzeyli bir bez ya da bulaşık süngerinin sert yüzeyi kullanılabilir. Kullanılacak malzeme önce ıslatılmalı ve boya damlaları ovularak temizlenmeye çalışılmalıdır.


Yerdeki lekelere sebep olan kurumuş boya su bazlı bir boya ise ıslak bir bez ile yumuşatıldıktan sonra temizlenmelidir. Yere yağlı boya damlatılmışsa ise temizlik bezine bir miktar tiner dökülmeli ve bu bez boya lekeleri üzerinde bir süre bekletildikten sonra silme işlemi yapılmalıdır.


Kurumuş boyaların yumuşatılması için ayrıca sıcak buharlı temizlik cihazlarından da yararlanılabilir. Bu yöntemde sıcak buharla iyice yumuşatılan boya lekesi, boya cinsine göre ıslak ya da tinerli bir bez ile silinerek yüzeyden kolaylıkla temizlenebilir.


Seramik gibi sert yüzeylerdeki boya damlaları kazınarak da temizlenebilir. Bunun için öncelikle kredi kartı gibi sert plastikler ya da araçlardaki buz kazıyıcılar kullanılabilir. Ancak bu malzemeler yeterli olmuyorsa çelik bir spatula bu iş için uygundur. Zemindeki boya damlalarının kazınmasında spatula eğik açı ile tutulmalı ve kuvvetlice bastırılarak boya yüzeyden çıkartılmaya çalışılmalıdır. Bu yöntemde ayrıca bulaşık ovma telleri de kullanılabilir.


Parke gibi hassas yüzeylerdeki boya damlalarının temizlenmesi içinse bu damlalar sıcak su veya su buharı ile iyice yumuşatıldıktan sonra temizlenmelidir. Bu yüzeylerdeki kurumuş su bazlı boyalara aseton, sentetik boyalara ise tiner ile müdahale edilebilir. Ancak bu hassas yüzeylerin zarar görmemesi için tiner ve aseton gibi maddeler yüzeyle uzun süre temas etmemeli ve uygulama sonucunda yüzey farklı bir bez ile silinerek kurulanmalıdır.
 
Ben her sen badana boya yaptırdığım için bu konuda uzmanlaştım ve işimi garantiye alıyorum. Önceden boya yapan kişinin arkasından vileda ile dolaşırdım. Yerlere damlayan boyaların kurumasına fırsat vermeden hemen silerdim. Zaten kurursa onu zeminden çıkarması çok zor oluyor. Tan bir kabus anlayacağınız.


Siz de benim gibi titizseniz ve her sene bu işe kalkışıyorsanız bu zahmetlere girip hiç stres yaşamayın. Ben koçtaştan büyük naylon alıyorum ve dikkatli bir şekilde yerlere seriyorum. Hatta aynı malzeme ile koltukların üzerini de örtüyorum. İş bittiği zaman hiçbir zahmete girmeden evimi keyifle düzeltiyorum. Yerde en ufak bir boya damlası bile olmuyor ve inanın maliyet oldukça düşük.
 
Yere damlayan boya kazımadan geçmiyor maalesef. Permatikle yada bıçakla kazımak zorundasınız. Parkelere damlayan boya lekelerine sakın aseton gibi kimyasallar sürmeyin. Ahşap parkelerin görünümü bozulabilir. Boya yaparken yere boya damlamasını istemiyorsanız zemine naylon yada kullanmadığınız örtüleri serin. Yoksa büyük zaman ve güç kaybı yaşarsınız.
 
Geri
Üst