Yoga Sinifi 1

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Yoga Sinifi 1
Yogaya Başlarken…

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , “sağlıklı insan” tanımlamasında sağlık göstergesi olarak dört ana maddeden bahsediyordu. Bunlar:
1) Fiziksel Sağlık
2) Duygusal Sağlık
3) Zihinsel Sağlık
4) Sosyal Sağlık
Son yıllarda, bu dört maddeye, bir madde daha eklendi: “Ruhsal Sağlık”. Böylece, günümüzde bir insanı tamamıyla“sağlıklı” olarak nitelendirebilmek için öncelikle bu beş şartı, ne kadar gerçeklediğine bakmak gerekiyor. Her bir madde için çok çeşitli seçeneklerimiz var. Spor, meditasyon yapabilir, hobilerimizle kendimizi geliştirebiliriz. Bir alanda yaptığımız herhangi bir aktivite, bu aktivite her ne olursa olsun, mutlaka hayatımızın tümüne bir katkıda bulunacaktır.

Yoga, tüm diğer kelimesel anlamlarının yanı sıra “bütünleşmek” demek. Yoga, öncelikle insan olarak, tüm bedensel kılıflarımızla* bütünleşmek, sonra tüm yaratılanlarla ve Yaratıcı’yla bütünleşmek demek. Özetlemek gerekirse, gelişmek, kişisel bütünlüğüne, gücüne ulaşmak isteyen herkesin kullanımı için, bir kısa yol programı yoga. Yoga, herkesin yaşantısında, tam olarak yukarıdaki maddelere göre çalışsa da, her insanın, kendi içsel bilgeliği doğrultusunda, yaşamlarda farklılıklar yaratıyor. Yogaya başlayan ve bunu düzenli olarak uygulayan herkesin, deneyimleri ana hatlarda aynı olmasına karşın, özellere baktığınızda farklılaşabiliyor. Yogayı seçen herkes, tüm içsel ve dışsal etmenlere karşılık, belli bir dengede, huzurda ve mutlulukta kalabilmeyi amaç edinmiş olanlar. Benim için yoga, Yeni Çağ Felsefesi’nde kullanabileceğimiz, birçok aletten biri. Burada, önemli olan bir noktayı daha belirtmek gerekir ki yoga beş bedenimizde (bkz beş kılıf) de aynı anda çalışır. Yoga asanalarını (duruşlar) yapmayı bitirdiğiniz anda dahi, bedeniniz, yoga yapmaya, belli bir süre daha devam eder. Çünkü bedenlerimiz, yoganın bizlere hatırlatmaya çalıştığı bilgeliğe zaten sahipler. Yoga yaparak ki yoga sadece duruşlardan ibaret değildir, bedenlerinize: “Ben hatırlıyorum ya da hatırlamaya çalışıyorum” diyorsunuz. Bedensel bilgeliğiniz, yogayı, hatırladığınız bu bilgeliği onurlandırarak, sizin en yüksek hayrınız için kullanmaya başlıyor.

Yoga Yapmaya Başlarken Gerekli Olan Malzemeler:
• Siz
• Yoga asanaları sırasında ve pranayama(doğru nefes alış/veriş egzersizleri) ve meditasyon egzersizleri için yere sererek kullanacağınız, örtü, battaniye ya da bir yoga mat.(Yoga için üretilen, özel çalışma sergileri)
• Rahat giysiler (Terinizi emebilmesi için pamuklu giysiler ve rahat hareket edebilmeniz için bol, sıkmayan kıyafetler)

Yoga Yapmaya Karar Verdiğimizde Dikkat Edecekleriniz:
• Mümkünse, bir yoga eğitimcisi eşliğinde yogaya başlayın.
• Yoga eğitimcisi eşliğinde yogaya başlayamıyorsanız, basit de olsa, bir yoga kitabı edinin ya da biraz daha bilgi edinebilmek amacıyla kaynak araştırın. Bu kaynaklarda “Patanjali’nin Yoga’nın Sekiz Basamağı”* olarak nitelendirdiği bilgileri araştırın ya da bu konuda bilgi edinin.(Yazının sonunda bu konularda kısa ama öz olan açıklamalar verilecektir. Bu açıklamalar, yeni başlayanlar için yeterli olacaktır)
• Asanaları uygularken, uyguladığınız asanayı “doğru” olarak uygulamanız gerekmektedir. Asana uygulaması sırasında, öncelikle, uygulayacağınız asanayı tam olarak öğrenin ve asananın sizden, vücudunuzun hangi bölgesine odaklanmanızı istediğini, tam olarak anlamaya çalışın. Unutmayın, asanayı tam olarak çözümlemediğiniz ve uygulamadığınızda, hiçbir yarar elde edemezsiniz!
• Doğru nefes alış-veriş, tüm asanalar, pranayama çalışmaları ve meditasyona geçiş sürecinde size yardımcı olacaktır. Doğru nefes, yoga uygulamalarında, aksi belirtilmediği durumlarda, burundan nefes alış ve burundan nefes veriş şeklindedir.
• Doğru ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeniz gerekir.(Bu ileriki derslerde, daha detaylı olarak anlatılacaktır)
• Yoga duruşlarını uygulamaya başlamadan önce, yapmanız ya da yapmaya çalışmanız gereken iki basamak daha vardır. Mümkün olduğunca, hayatınızdan, hayatınız için olumsuz olduğunu düşündüğünüz olayları, enerjileri, ya da kişileri uzaklaştırmaya çalışın. Yine mümkün olduğunca, hayatınıza, olumlu olayları, enerjileri ya da kişileri çekmeye çalışın. Ya da en azından, olumlu ya da olumsuz; olay, enerji ya da kişilerle karşılaştığınızda, farkındalığınızı bu bilince yönlendirin. Olumsuz bir olayda, olayı hayatınızdan uzaklaştıramasanız bile, olayın olumsuz olduğunun farkındalığında olun. Bu da bir başlangıçtır ve bedensel bilgeliğiniz, bu başlangıçla, zamanla, kendi başına devam edebilmeyi hatırlayacaktır. Bu iki aşamayı uygulamaya geçirmeye çalışmadan ya da en azından uygulamayı niyet etmeden, üçüncü basamak olan “asanaları” zaten doğru bir şekilde uygulamanız mümkün olmayacaktır.

Yoga Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
• Asanalara geçerken,,ilk iki basamağı uygulamaya koyduğunuzu ya da uygulamaya koymaya çalıştığınızı/niyet ettiğinizi düşünerek, duruşları yapacağınız mekânın, sakin, sessiz ve temiz olmasına dikkat edin. Mekânınız kendinizi, uygulamalara konsantre edebileceğiniz bir yer olsun.
• Giysileriniz hafif, mümkünse pamuklu giysiler olsun. Hareketlerinizi kısıtlayacak giysilerden kaçının.
• Yemeklerden, en az iki saat sonra asanaları uygulayın. Suyu ise gerektiği takdirde içebilirsiniz.
• Asanalar sırasında, kendinizi zorlamamaya özen gösterin. Kimseyle ve kendinizle de yarışmadığınızı sık sık hatırlayın. Sizin için en yararlı uygulama, kendinizi en rahat hissettiğiniz konumda uyguladığınız asanadır, unutmayın! Hareketin bütününe sadık kalabileceğiniz bir bedensel pozisyonu seçin.
• Asanalar sırasında, gözlerinizin kapalı olması tavsiye edilse de başlangıçta, dengenizi oturtmak için gözleriniz açık olarak uygulamaları yapabilirsiniz. İlerledikçe, gözlerinizi kapatmanız daha yararlı olacaktır.
• Duruşların, uygulamalarının doğruluğu, tek başına yeterli değildir. Doğru nefes alış-verişinde olmadan uyguladığınız hiçbir asanadan yarar sağlayamazsınız. Eğitimcinizin ya da asanaları takip ettiğiniz kaynağın, nefes hakkındaki uyarılarını dikkate alın.
• Duruş sırasında, farkındalığınız bedeniniz üzerinde olsun. Ani ve sert hareketler yapmayın. Kendinizi zorlamaktan özellikle kaçının.
• Belli asanalar, belli hastalıkları tedavi edici özellik gösterirken, aynı asanalar, diğer rahatsızlıklarda tehlikeli olabilirler. Bedensel bir rahatsızlığınız varsa ve de bir yoga eğitmeni rehberliğinde yogaya başlayamıyorsanız, lütfen, uygulayacağınız asanaların, faydalı ve zararlı olabileceği yerleri okuyabileceğiniz bir rehber kitap edinin. (İndigo Dergisi’nde yogaya bizle beraber başlayacaksanız, bu rehberlik size, asanalar öncesi verilecektir)
• Asanalar sırasında, herhangi bir asanayı yaptığınızda, eğitmeniniz sizden, o asananın tamamlayıcı duruşunuzu yapmanızı da mutlaka isteyecektir. Bedeninizi belli bir yönde çalıştırdığınızda, aksi diğer yönde de çalıştırmanız gerekmektedir. Unutmayın!
• Son olarak, eğitmeninizin ve bedeninizin bilgeliğine güvenin. Kalbinizin kabul etmediği hiçbir çalışmaya katılmayın. İndigo Dergisi’nde bizimle birlikte yogaya başlamaya karar verdiyseniz, bu yazıyı bir kez daha okuyun ve bir dahaki “Yoga Sınıfı”na kadar, kalbinizin ve bedeninizin bilgeliğinin güvenliğinde, yoga minderlerinizi, bedeninizi ve ruhunuzu, zaten bildiğiniz, yalnızca hatırlama gereksinimi duyduğunuz, yoga çalışması için hazırlayın.
Şimdi… Rahat hissettiğiniz bir pozisyonda, omurganız dik olacak bir şekilde oturun ve gözlerinizi kapatın, burnunuzdan nefes alıp verin. Bir süre nefesinizi izleyin, nefesinizi takip edin; burun deliklerinizden giren, nefes borunuzdan ciğerlerinize dolan ve tüm vücudunuza dağılan nefesinizi hissedin, düşünün. Vücudunuzu dolaşıp görevini yerine getiren nefesinizi, tekrar ciğerlerinizden soluk borunuza, oradan da burun deliklerinize yönlendirin. Verdiğiniz nefesinizi, dönüştürülmek üzere, evrene gönderin. Bundan sonra aldığınız her nefeste, evrenin size sunduğu tüm armağanları kutsa****** Yaradan’ın neşesiyle; arınmak üzere, bedeninize alın ve aldığınız nefesinizi verirken, biriktirdiğiniz tüm olumsuz duyguları, öfkeyi, kızgınlığı, kıskançlığı vs, temizlenmek üzere, evrene gönderin ya da gönderdiğinizi düşünün. Hissetmeniz gerekmez. Sadece düşünün… Yönlendirmeleri dinleyin, hissedin, düşünün… Şimdi fark ettiğiniz, yaşadığınız bu hafifliği, bedeninizle “an”a getirin. Hissettiğiniz ya da düşündüğünüz her duygu, düşünce, sizin “doğal” halinizdir. Mutluluk ve huzur bizim gerçek doğamızdır. Gözlerinizi, kendinizi hazır hissettiğinizde açın. Bakışlarınızdaki huzuru ve dinginliği deneyimlemek için kendinize birkaç dakika izin verin… Her birinizin içindeki, o saf sevginin ışığıyla parıldayan Tanrı’yı, saygıyla selamlıyorum. Bir sonraki derste görüşmek üzere...

Namaste,
Anasuya

Açıklamalar:
Bedensel Kılıf: Yoga bilgisine, felsefesine göre beş bedenden yani bedensel kılıftan oluşuruz: Fiziksel beden, Prana(yaşam gücü) beden, Mental beden, Zihinsel beden, Gerçek Varoluş bedeni(saf mutluluk, huzur bedeni)
Patanjali’nin Yoganın Sekiz Basamağı Tanımlaması: Ünlü Hint bilgesi Patanjali’nin tanımladığı, yoganın sekiz basamağı, günümüzdeki, yoga öğretisinin temelini içermektedir:
1) Yama: Negatifleri hayatımızdan uzaklaştırma; negatiflerden arınma
2) Niyama: Pozitifleri hayatımıza dahil etme
3) Asana: Duruşlar, bedensel çalışmalar
4) Pranayama: Doğru nefes alış/veriş teknikleri
5) Pratyahara: Enerjisel beden çalışmaları
6) Dharana: Konsantrasyon çalışmaları
7) Dhyana: Meditasyon çalışmaları
8) Samadhi: Evrenle, Bir’le, Bütün’le bütünleşme.

Asu Sanem Kaya
 
Geri
Üst