Yoga'ya Yeni Başlamak İsteyenlere Tavsiyeler

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Yoga'ya Yeni Başlamak İsteyenlere Tavsiyeler
Merhaba,
bir kac kez ayni soru geldigi icin, yeni baslayacak olan ve guru arayisinda olan kisilere bir kac onerim olacak.
1. Herkes kendisinden mesuldur: Bu, olmazsa olmaz birinci kuralimiz. Lutfen bunu aklimizdan cikarmayalim, cunku herkes nihayetinde kendinden sorumludur. Bu yaptiginiz yoga duruslari icin de gecerlidir - eger "hoca"niz sizi asiri zorladiysa ve siz bedeninizi degil de "hocanizi" dinlediyseniz ve gunun birinde sakatlandiysaniz, o sakatlikla SIZ ugrasacaksiniz,hocaniz size olsa olsa gecmis olsun diye cicek gonderir. Ayni sekilde, yaptiginiz meditasyon, yoga adi altinda kabul ettiginiz felsefi gorusler (ya da reddettiginiz gorusler), vs herseyde herkes kendisinden mesuldur, lutfen kendinize karsi olan sorumlulugunuzu baskasina delege etmeye calismayin ve size ters gelen bir sey varsa bunu korlemesine kabul etmeyin.
2. Gercekten bir hocaniz olsun istiyor musunuz sorusunu kendinize sorun. Belki de hazir degilsiniz. Gercekten bir hocanizin olmasi kabul ve test etmeniz gereken bir cok seyi beraberinde getirir;
(a) hocanizin sizden ustunlugunu kabul etmelisiniz: bu belki de asilmasi en zor sinavdir, ozellikle de bati sisteminde yetistirildigimiz ve bilgi sahibi olmadigimiz bir cok konuda fikir sahibi olmanin normal karsilandigi bir toplumda olmamizdan oturu... Bu soyledigim, yukarida yazdigim birinci madde ile celismez, cunku hocanizla anlasamadiginiz noktalarda tartisabilirsiniz, sorular sorabilirsiniz ama ahkam kesmezsiniz ! Yani, bir soru sorup aslinda sizin vermenizi istedigi cevabi vermesini bekleyip, vermediginde de bu cevabi alana kadar lafi dondurup durmazsiniz... Ya da gercekten sahsi fikriniz olan bir seyin evrensel dogrulugunda diretmezsiniz... Dusunun ki o kisiyi hoca olarak sectiniz, eger sizin kadar bilseydi (ya da biliyorsa) o zaman hocaniz olamaz (olmamali da). Eger bildigi sizden fazla degilse, veya deneyimleri ile degil de, sadece mantik yuruterek kendi hayat tecrubelerini "herhalde boyledir" diyerek size aktariyorsa, hocanizi ne kadar dogru sectiginizi sorgulamakta fayda var.
(b) zihninizi acik tutmalisiniz: hocanizin size verdigi bilgiyi hazmadebilmeniz icin, zihninizi bosaltmaniz gerekir. Eger o gune kadar okudugunuz kitaplar, duydugunuz seminerler vs ile hocanizin karsisina gecerseniz, soylediklerini duymak yerine, sadece kendi istediginiz kelimeleri sozlerinin arasindan secersiniz ve bunun size fazla bir faydasi olmaz. Burada onerim, gercekten zihninizi bosaltip, sanki yoga hakkinda ilk kez bir sohbete katiliyormuscasina bos bir zihinle hocaniza gitmektir.
(c) Hocanizin gecmisi geleceginizi gosterir. hocanizin bu gunku durumu, sizin ornegin 10 yıl sonraki halinizi gosterir. Bu kisiye bakin ve kendinize durust bir sekilde sorun, "boyle biri olmak istiyor muyum?". Bugune kadar yaptiklarina, kisiligine, arkadas cevresine, vs bakarak da hocaniz (kendisi & cevresi ile uyumu) hakkinda oldukca fazla bilgiyi <hocanizin paranormal fenomenlerle aurasini gormeseniz bile> rahatlikla alabilrisiniz ve bu bilgi sizi yaniltmaz.
Sadece karizmatik oldugu, iyi bir konusmaci oldugu, sonu gelmez
vaatlerde bulundugu vs icin bir kisinin pesinden gitmek alabileceginiz en buyuk risktir ve sonunun husranla bitmesi de kacinilmazdir.
(d) Hocanizin kendisi de bir ogrenci mi? bir "guru"nun (isik veren, aydinlatan kisinin) ne tarz bir kisi olmasi gerektigini daha onceleri cok konustuk, tartistik - bu nedenle bir guru'nun sahip olması gereken özelliklere tekrar girmiyorum. Ancak "hocalara" gelince; hocam dediginiz kisinin size verdigi ogretisinin oncelikle kendisi tarafindan uygulandigindan emin olun. Eger, kendisi hic bir sekilde uygulamiyorsa ve sadece ogretisi sizin (ve varsa diger ogrencileri) icin varsa - yani kendi bir ogrenci olmayi unutup, ogretmenlige kendini coktan kaptirmissa- dogru kisiyi sectiginiz konusunu tekrar sorgulayin.
(d) Hocanizin sozleri ozgun mu ve evrensel mi?: hocaniz neleri ogretiyor? bu ogrettiklerinin kaynagi nedir - kendi kisisel fikrini mi soyluyor yoksa soyledikleri metinlerle uyumlu mu? Raghuramji, "bilgi bize ait degildir, biz bilgiye aidizdir" der. Bilgi evrensel olarak kabul edilebilir olmalidir. Burada soyle bir tuzak var, bazi hocalar "kitap okumama gerek yok, bana blgi evrensel olarak akiyor" derler. Bu, eger dogruysa, saygi duyulmasi gereken bir konudur elbette ama hocanin soylediginin dogrulugunu mutlaka metinlerle test edin, eger metinler bir seyi soyluyor - hocaniz aksini iddia ediyorsa, hangi bilginin nereden aktigini sorgulamakta fayda vardir.
Diger yandan, kitaplari yutmus bir kisi de eger kendi deneyimini size aktardigi bilgiye katamiyorsa (ya da daha da fecisi boyle bir
deneyimi yoksa), sadece "konusan bir kitap"tir. Bu durumda, kendisinin okudugu kitaplarin bir listesini isteyip sahsen kisinin okumasi, hocanin naklederken satir atlamasi ihtimaline karsi daha emin bir yoldur, boylece kitaplari bastan sona okumus olursunuz. Kisacasi, hocanizin verdigi bilginin evrensel ama ozgun olmasina dikkat edin.
(e) Herkes ayni hocayi secmek zorunda degildir, kisiye hitap edecek olan hoca, kisiye ozeldir, ancak secilen hocanin mutlaka yukarida saydigimiz kriterlere uymasi gereklidir. Ornegin Raghuramji benim hocamdir, gurumdur, ama benim onda gordugum isigi siz kendisiyle karsilastiginda goremeyebilirsiniz - bu onun degerini azaltmayacagi gibi, benim yanlis yaptigim ya da onun ogretisini takip etmemekle sizin yalis yapacaginiz anlamina gelmez...
3. Ogrenci hazir oldugunda hoca ortaya cikacaktir. Bu soze inanin. Hem de gonulden. Gurunuz siz tum hayatiniz boyunca hicbir sey yapmazken durup dururken bir gun kapida "tanri misafiri olarak" belirip size "ogrencim olur musun" gibi bir soru yoneltmeyeceginden, Guru bulana kadar ogrenci cabalamalidir. Kisinin caba gostermesi sokak sokak gezerek guru aramasi degil, o gun gelene dek kendisini egitmesidir! Bunu kitap okuyarak, arastirarak, meditasyon yaparak,evrensel degerler ustune vakit harcayarak/dusunerek, vs yapar... Ogrenci kendini hazirlar, cunku gurunun ne zaman cikacagini ve ne sekilde ortaya cikacagini bilemez, bazen dogru kisiye soracaginiz tek bir soru onun sizi ogrencisi olarak kabul etmesi icin yeterli olacaktir... Burada ogrencinin sectigi yontemden cok cabasi ve gurunun gelecegine olan inanci onemlidir - ve evet belki inanmasi zor (ama benim tecrubem de ayni sekilde oldugu icin rahatca soyluyorum), gercekten de en umidinizi kestiginiz anda gurunuz karsiniza cikacaktir - ustelik de bu son anda ortaya cikmasi icin ozellikle siz bir sey yapmasanizda...! o sizin icin orada olacaktir. Buna lutfen gonulden inanin.
4. Bir baslangic yapin. Baslamanin dogrusu yanlisi yoktur - bir yerden baslayin - ama lutfen cabuk hukum vermeyin, onyargili olmayin, hemen sonuclara varmayin. Hangi yoga merkezine gittiginiz onemli degildir, yeter ki kisa zamanda ve tanimadan o yerin/kisinin fanatigi haline gelmeyin, her zaman acik bir kapi birakin. Farkli yoga okullari deneyin, evde kendiniz yapin, arkadaslariniza yaptirin... Burada olanin orada oldugunu hatirlayin. birinde olanin herkeste oldugunu hatirlayin. Farkli bir enerjisi oldugunu varsaydiginiz icin, bir yere/kisiye gitmeyin - cunku hatirlayin ki o enerjiyi yaratan sizsiniz ve kendi bulundugunuz herhangi bir otamda da bu ortami yaratabilrisiniz.
5. Amaciniz nedir? Yoga yapmaya neden basladiniz veya neden baslayacaksiniz? Kendinize karsi durust olun, ve hatta bunlaribir deftere not edin / gunluk tutun. Guc arayisi icinde misiniz, huzur mu ariyorsunuz, toplumda aykiri olmak istiyorsunuz ve yoga da size bunu verebilir gibi mi geldi, yoga sizin icin hayattan bir kacis mi, kisisel bir tatmin mi, aydinlanma mi... sizi yogaya ceken temel sebep nedir? Eger bunu kendinize itiraf edebilirseniz, secimlerinize karsi da daha objektif olacaginiz icin, cok fazla yol katedeceksiniz. Bu arada bir not; Turkiye'de guru kelimesi yerine "hoca" kelimesi
genel olarak kullanildigi icin, ben de metnin bir cok yerinde bu kelimeyi tercih ettim, elbette bu kelimeyi tercih etmemdeki bir diger sebep de her bir "hoca"nin guru olmamasidir.

Selamlar, sevgiler,
Anu
 
Geri
Üst