Yumurtalık kanseri nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Yumurtalık kanseri nedenleri belirtileri ve tedavisi
Yumurtalık kanseri, yumurtalıktaki anormal hücrelerin kontrolden çoğalmaya başlaması ve bir tümör oluşturmasıdır. Tedavi edilmezse, tümör vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bu, kadınlarda kanser ölümlerinin beşinci en yaygın nedenidir.Yumurtalık kanseri, hastalığın türüne ve evresine bağlı olarak, yumurtalıkların dış tabakasının içinde veya yakınında malign (kanserli) hücrelerin bulunduğu bir hastalıktır. Yumurtalık, yumurtaların veya germ hücrelerinin depolandığı ve dişi hormonları östrojen ve progesteron üreten uterusun her iki tarafında bulunan iki küçük, badem şeklindeki organdan biridir.



yumurtalık kanseri.jpg




Kanser, vücudun bir kısmındaki anormal hücrelerin (bu durumda yumurtalık) kontrolsüz olarak büyümeye başladığı zaman gelişir. Bu anormal hücre büyümesi tüm kanser türleri arasında yaygındır.Kanser hücreleri büyümeye ve bölünmeye devam ettikleri için, normal hücrelerden farklıdırlar.Kanser hücreleri bazen vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.Metastaz olarak adlandırılan bu süreç, kanser hücrelerinin vücudun kan dolaşımına veya lenf sistemine geçmesiyle ortaya çıkar.Çoğu yumurtalık kanseri, yumurtalıkların epitelyumunda veya dış astarında başlar.Erken aşamalarda, çok az veya hiç semptom olmayabilir. Semptomlar premenstrüel sendrom (PMS), irritabl bağırsak sendromu (IBS) veya geçici mesane problemi gibi diğer durumlara benzeyebilir . Yumurtalık kanserinin teşhisi genellikle semptomlara ve fiziksel muayeneye dayanarak yapılır.



Yumurtalık kanserini teşhis etmek zor olabilir, çünkü semptomlar çoğu kadının zaman zaman sahip olacağıdır ve genellikle daha az ciddi ve daha yaygın sağlık sorunlarının belirtileridir.Fakat yumurtalık kanserinin sessiz bir hastalık olmadığını biliyoruz. Yumurtalık kanseri teşhisi konan kadınlar en sık olarak dört tip semptom bildirir:



Karın veya pelvik ağrı.

Artan karın büyüklüğü veya devam eden abdominal şişkinlik.

Sık sık veya acil olarak idrara çıkma ihtiyacı var.

Küçük bir miktar yedikten sonra tok hissetme.






Farkında olmak için diğer belirtiler



Bağırsak alışkanlıklarınızdaki değişiklikler

Açıklanamayan kilo alımı veya kilo kaybı

Ara kanamalar

Sırt ağrısı

Hazımsızlık veya mide bulantısı

Aşırı yorgunluk

Ilişki sırasında ağrı




Bu belirtileri olan kadınların çoğunun yumurtalık kanseri olmayacağını hatırlamak önemlidir. Doktorunuz öncelikle bu belirtilerin daha yaygın nedenlerini dışlamalıdır, ancak belirtileriniz için açık bir neden yoksa, doktorunuzun over kanseri olasılığını dikkate alması gerekir.Bir kadının yumurtalık kanseri gelişme riskini artırabilecek bazı faktörler olduğunu ve bir kadının riskini azaltabilecek bazı koruyucu faktörler olduğunu biliyoruz.Yumurtalık kanseri geliştiren birçok kadının bilinen bir risk faktörüne sahip olmadığını bilmek önemlidir - risk faktörleri olan birçok kadın yumurtalık kanseri geliştirmez.




Yumurtalık kanseri en sık 50 yaşın üstündeki kadınlarda ve menstrüasyona son vermiş kadınlarda görülür.Bununla birlikte, yumurtalık kanseri her yaştan kadını etkileyebilir.Bir kadının ailesinden iki veya daha fazla akrabasının yumurtalık ve meme kanserinden etkilenmesi durumunda yumurtalık kanseri gelişme riski artabilir.Genetik ve aile öyküsü yumurtalık kanserlerinin en az % 15 inden sorumludur.Çocuk sahibi olmayan,hiç oral kontraseptif kullanmayan ya da 30 yaşın üzerinde çocuk sahibi olan kadınlar biraz daha risk altında olabilirler.Endometriozis : Bu durum rahmin dış yüzeyinde (endometrium) uterus dışında da bulunur.Yaşam tarzı faktörleri: sigara, aşırı kilolu olma veya yüksek yağlı diyet yeme.Hormonal faktörler: erken ergenlik (12 yaşından önce menstrüasyon) veya geç menopoz (50 den sonra başlangıç) dahil olmak üzere. Kesin olmayan risk faktörleri ; Doğurganlık ilaçlarına çoklu maruz kalma.





Yumurtalık kanseri gelişme riskinizi tamamen ortadan kaldıracak kanıtlanmış hiçbir yol yoktur. Ancak, riskinizi azaltmak için atabileceğiniz adımlar var. Yumurtalık kanseri gelişme riskinizi azalttığı düşünülen faktörler şunlardır:



oral doğum kontrol hapları almak

Emzirme

gebelik

Üreme organlarınızdaki cerrahi prosedürler ( tubal ligasyon veya histerektomi gibi)




Yumurtalık kanserini erken evrelerinde taramanın iki yolu, yumurtalıkların ultrasonu ve kanda CA-125 olarak adlandırılan protein seviyelerinin ölçülmesidir. Bu yöntemlerden birinin, ortalama riskli kadınları test etmek için kullanıldığında hayat kurtardığı gösterilmiştir. Bu nedenle, tarama şu anda sadece yüksek risk altındaki kadınlar için önerilir.BT, MRI veya ultrason gibi görüntüleme testleri bir yumurtalık kitlesini açığa çıkarabilir, ancak dokunun sadece bir örneklemesi (biyopsi) kitlenin kanserli olup olmadığını belirleyebilir. Yumurtalık kanserinin evrelemesi, diğer organlara veya dokulara ne kadar yayıldığı anlamına gelir. Bu genellikle ameliyat sırasında değerlendirilir. Yumurtalık kanserinin evreleri aşağıdaki gibidir:




Evre I: Kanser yumurtalıklarla sınırlıdır.

Aşama II: Kanser rahim veya diğer pelvik organlara yayılmıştır.

Aşama III: Kanser, lenf bezlerine veya batın dokularına yayılmıştır.

Aşama IV: Kanser, uzak bölgelere yayılmıştır. karaciğer veya akciğerler gibi


Yumurtalık içerisindeki hücrenin türüne bağlı olarak farklı türlerde yumurtalık kanseri vardır. Yumurtalık kanserlerinin büyük çoğunluğu epitelyal kanserler veya karsinomlardır. Bu kanserler, yumurtalık yüzeyini hizalayan hücrelerde başlar. Bazen, bu hücrelerin tümörleri açık bir şekilde kanserli değil, yine de bazı şüpheli özellikler gösterir. Bunlar düşük malign potansiyel (LMP) tümörleri olarak adlandırılır ve diğer yumurtalık kanseri türlerinden daha az tehlikelidir.



Genetik mutasyonlar



Bir aile öyküsü varsa, yumurtalık kanseri geliştirme şansınız daha yüksek olabilir.Kişisel tıbbi geçmişiniz de risk derecenizde bir rol oynar :

Yumurtalık kanseri
meme kanseri
rahim kanseri
kolorektal kanser


Yumurtalık kanseri özellikle erken dönemlerde semptom göstermeyebilir. Bununla birlikte, semptomlar ortaya çıktıklarında, karın şişmesi veya basınç hissi, karın ağrısı veya pelvik ağrı , sık idrara çıkma ve yeme sırasında hızlı bir tokluk hissidir.. Bu semptomlar, elbette, birçok farklı koşulda ortaya çıkar ve kansere özgü değildir. Sık sık ortaya çıkar ve birkaç haftadan fazla devam ederse mutlaka hekime görünün.Yumurtalık kanseri aile öyküsü bir risk faktörüdür; Yakın bir akrabada yumurtalık, meme veya kolon kanseri varsa, bir kadının daha yüksek bir geliştirme şansı vardır.Yumurtalık kanseri için yaş en güçlü risk faktörüdür. Menopoz dan sonra daha sık görülür.Obezite ayrıca yumurtalık kanseri için bir risk faktörüdür; obez kadınlar, obez olmayan kadınlardan daha fazla yumurtalık kanseri ve bu kanserden daha yüksek ölüm oranları geliştirme riski taşırlar.


Doktorunuz yumurtalık kanserinizden endişe duyuyorsa, muhtemelen bir pelvik muayene önerecektir . Pelvik muayenenin yapılması doktorunuzun düzensizlikleri keşfetmesine yardımcı olabilir, ancak küçük yumurtalık tümörlerinin hissetmesi çok zordur. Tümör büyüdükçe, mesane ve rektuma karşı baskı yapar. Doktorunuz, rektovajinal pelvik muayene sırasında düzensizlikleri tespit edebilir. Doktorunuz, kanserin ne kadar yayıldığına göre sahneyi belirler. Dört aşama vardır ve her aşamanın alt aşamaları vardır. edavi, kanserin ne kadar yayıldığına bağlıdır. Kemoterapi, radyasyon, cerrahi,horon tedavisi. Kemoterapi ve radyasyon tedavileri gibi hedefli tedaviler, vücuttaki normal hücrelere az hasar verirken kanser hücrelerine saldırır.Yumurtalık kanseri için cerrahi ana tedavidir. Ameliyatın amacı tümörü çıkarmaktır. Kemoterapi, radyasyon ve ameliyat dahil olmak üzere kanser tedavileri, üreme organlarınıza zarar verebilir ve hamile kalmayı zorlaştırır.Prognoz, bir hastalığın beklenen sonucunu ifade eder. Bir bireyin prognozu, tanı sırasındaki yaş ve genel sağlıklarının yanı sıra kanser tipine ve evresine bağlıdır. Prognozunuzu ve tedavi seçeneklerinizi doktorunuzla görüşmek isteyebilirsiniz, ancak herhangi bir doktorun hastalığınızın kesin seyrini tahmin etmesi mümkün değildir. Her kanser benzersizdir, ancak kanserin evresi, görünümün en önemli göstergesidir.
 
Geri
Üst