Yumurtalık kisti nedir ? Yumurtalık kistine ne iyi gelir ?

Uzman SühaN

Administrator
Yumurtalık kisti nedir ? Yumurtalık kistine ne iyi gelir ?
kist,yumurtalık kisti,yumurtalık kisti belirtileri,yumurtalık kisti belirtileri,yumurtalık kisti tedavisi,yumurtalık kisti için bitkisel kürler,


Yumurtalık kisti nedir.jpg





Yumurtalık kistleri, üreme yıllarında kadınlarda yaygın olan, kabarcıklara benzer, sıvı dolu keselerdir.Yaşamın bir noktasında, kadınların çoğu en az bir kist geliştirir.Yumurtalık kistlerinin çoğu türleri zararsızdır ve herhangi bir tedavi olmaksızın ortadan kalkar, ancak diğer sağlık sorunlarına işaret edebilecek, hatta doğurganlıkla ilgili sorunlara yol açabilecek bazı şeyler vardır.Çoğu yumurtalık kisti küçüktür ve herhangi bir soruna yol açmaz. Semptomlar olduğunda , kistin yan tarafında alt karın bölgesinde basınç, şişkinlik , şişlik veya ağrı olabilir . Bu acı keskin veya donuk olabilir. Çoğu kist fonksiyonel olarak kabul edilir. Bunlar aylık döngünüzün bir parçasıdır.Bazı kadınlarda, yumurtalıkları çok sayıda küçük kist yapar. Bu duruma polikistik over sendromu ( PCOS ) denir . Hamile kalmak zorlaştırabilir. Makelemizin devamında , yumurtalık, yumurtalık kisti nedir, yumurtalık kisti belirtileri,yumurtalık kisti nedenleri,yumurtalık kisti tedavisi, yumurtalık kistine ne iyi gelir ? İle ilgili etiketler hakkında detaylı bilgiler verilecektir. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..





Bir kist, yumurtalıkta gelişen ve genellikle yumurtlamadan sonra kaybolan sıvı dolu bir kesedir. Farklı kist tipleri vardır. Çoğu yumurtalık kisti, semptomlara neden olmaz tamamen fark edilmeyebilir. Yumurtalık kistleri bir kadının yumurtalıklarında sıvı dolgulu büyümelerdir. Bir yumurtalık kistinin gelişimi sadece yumurtalıkların birinde veya her ikisinde de olabilir. Bazen yumurtalık kistleri o kadar büyük hale gelebilir ki yumurtalıklarda hasara neden olurlar. Yumurtalık kistleri doğurganlık dönemindeki kadınlarda daha sık görülür, ancak postmenopozal kadınlarda nadiren gelişebilir.Çoğu kistin tedaviye ihtiyacı yoktur.Bir kist büyükse veya sorun çıkarırsa, doktorunuz izlemek isteyebilir.Doktorunuz ağrı için ilaç önerebilir. Bazen doğum kontrol hapı reçete eder . Haplardaki hormonlar kistleri uzaklaştıramaz, ancak yenilerini önlemeye yardımcı olabilirler. Bazı yumurtalık kistleri ameliyat gerektirebilir.




Yumurtalık Kistlerinin Belirtileri



Yumurtalık kistleri olan kadınların çoğu, onlara sahip olduklarını bile bilmiyorlar; tipik olarak, hiçbir belirti veya semptom yoktur. Rutin fiziksel muayenede çoğu yumurtalık kisti bulunur. Bir kist ne kadar büyükse, semptomlara neden olma olasılığı daha yüksektir. Semptomlar şunlar olabilir:



Genellikle kistin bulunduğu tarafta pelvik ağrı. Ağrı keskin, ani olabilir

Düzensiz adet döngüsü

Anovulatuar döngüler foliküler kistin bir işareti olabilir; Döngününüzü listelemek, anovulatory döngüleri olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir

Cinsi münasebetten ya da yorucu egzersizden sonra pelvik ağrı

Bulantı ve kusma, bu genellikle bir kist rüptüründen sonra olur

Sivilcelenme , orta döngüde kanama ve vajinal ağrı

Basınç ve karın şişmesi; bir tarafta veya iki tarafta fark edilebilir

İdrar yaparken veya bağırsak hareketinde iken karın bölgesinde ağrı veya baskı

kısırlık


Not: Döngününüzün herhangi bir noktasında vajinadan ağrı, mide bulantısı, kusma ve kanama geçiriyorsanız derhal bir doktora görün.


Teşhis


Semptomlar olmadıkça, yıllık bir pelvik muayene sırasında yumurtalık kistleri tipik olarak teşhis edilir. Hekiminiz herhangi bir anormallik tespit ederse, ultrason veya laparoskopi gibi diğer tanısal testler yapılabilir.



Fonksiyonel kistler


Bunlar en yaygın türdür.

Adet döngüsü veya dönemleri sırasında oluşan zararsız kistlerdir.

Hormonlar üretirler, bu nedenle dönemler gecikebilir ve düzensiz olabilir.

Bu kistler genellikle hiçbir semptom veya hafif semptom göstermez ve 1 ila 3 ay içinde geçer.

Sadece şiddetli ağrıya neden oluyorlarsa ya da geçmiyorlarsa çıkarılmaları gerekir.




Patolojik kistler


Bunlar, yumurtalıklarda iyi huylu (zararsız) veya malign (kanserli) tümörlerdir. Bu kistler, alınana kadar büyümeye devam ediyor.



Yumurtalık kistlerine ne sebep olur?


Yumurtalık kistlerinin en sık görülen nedenleri şunlardır:



Hormonal problemler


Fonksiyonel kistler genellikle tedavi olmaksızın kendi başlarına giderler. Hormonal problemlerden veya yumurtlamanıza yardımcı olmak için kullanılan ilaçlardan kaynaklanabilir.



Endometriozis



Endometriozis rahmin (rahim) astarının uterusun dışında büyüdüğü zaman olur. Endometriozis dokusu yumurtalığa yapışabilir ve bir büyüme oluşturabilir. Bu kistler cinsel birliktelik sırasında ve döneminiz boyunca ağrılı olabilir.



Polikistik over sendromu


Polikistik over sendromu , yumurtalıklarınızda çok sayıda küçük, zararsız kistin gelişmesine neden olan bir durumdur. Kistler, yumurtalıkların ürettiği hormonların dengesiyle ilgili bir problem varsa gelişir.



Gebelik


Bir yumurtalık kisti normalde hamilelik oluşana kadar hamileliği desteklemek için erken gebelikte gelişir. Bazen kist gebeliğin ilerleyen dönemlerine kadar yumurtalık üzerinde kalır ve çıkarılması gerekebilir.



Şiddetli pelvik enfeksiyonlar


Enfeksiyonlar yumurtalıklara ve fallop tüplerine yayılabilir ve kistlerin oluşmasına neden olabilir.



Bazen yumurtalık kistleri tümüyle şiddetli ağrıya yol açabilecek ve bulantı ve kusmaya neden olabilecek şekilde rüptür, bükülebilir, kanamış olabilir veya enfekte olabilir. Bir kist rüptürü genellikle egzersiz, cinsel birliktelik , travma ve hatta pelvik muayeneden sonra ortaya çıkar. Doktorunuz bir yumurtalık kistiniz olduğundan şüpheleniyorsa; Kistin nerede ve ne kadar büyük olduğunu görmek için bir ultrason taraması .Hamileliği dışlamak için bir gebelik testi. Hormon ile ilgili sorun olup olmadığını görmek için bir hormon seviyesi testleri isteyebilir.Yumurtalık kistlerinin tedavisi yaşınıza, kistinizin tipine ve büyüklüğüne ve semptomlarınıza bağlıdır.Doktorunuz, gelecekteki adet dönemlerinde gelişen yeni kistlerin şansını azaltmak için doğum kontrol hapları ( oral kontraseptif olarak da adlandırılır ) önerebilir. Ayrıca, oral kontraseptiflerin yumurtalık kanseri şansınızı azalttığı bilinmektedir - risk doğum kontrol haplarını aldığınız zaman azalır.Nadiren yumurtalık kistleri kanserli olabilir.




Yumurtalık kistine ne iyi gelir ?


Epsom tuz banyosu, kadınların yumurtalık kistleri ile ilişkili acıyı ve diğer semptomları kolayca azaltmalarını sağlar. Epsom tuzu içerisindeki yüksek magnezyum sülfat içeriği ağrıyı giderir.Sıcak suyla dolu küvetinize bir bardak Epsom tuzu ekleyin ve ardından lavanta, gül veya yasemin gibi uçucu yağlar ilave edin. Daha sonra bu sıcak suda dinlenmenin tadını çıkarın.Yumurtalık kistleri nedeniyle çok fazla sorun yaşayan kadınlar, Papatya Çayı'nı denemelidir. Bitkisel bir çaydır ve yumurtalık kistleri, ilişkili ağrı ve rahatsızlık sorunlarının tedavisi için iyi çözümlerden biridir. Papatya çayın sedatif etkisi, acıyı azaltacak ve kadınların rahatlamasına yardımcı olacaktır. Potasyum eksikliğinin neden olduğu yumurtalık kistleri, kistin küçülmesine veya çözülmesine yardımcı olan elma sirkesi ile kolayca tedavi edilebilir. Sirke yüksek potasyum içerir.Pancar, karaciğerin sisteminizden toksinleri temizleyebilmesinin, betacyanin diye bilinen özel bir bileşiği olduğu için en iyi doğal çözümlerden biridir. Aynı zamanda vücuttaki asitliği dengelemeye yardımcı olan ve aynı zamanda yumurtalık kistlerinin şiddetini azaltmaya yardımcı olan alkali içerir.



Hormonal dengesizlik veya aşırı östrojen, dermoid yumurtalık kistlerinin başlıca nedenidir. Herhangi bir yumurtalık kisti tedavi planı için, östrojen seviyelerini azaltarak yumurtalık kistlerini küçülten bir diyet gereklidir.Buharda pişmiş sebzelerin yumurtalık kistleri ile savaşan yiyecekler oldukları bilinmektedir. Bu brokoli, turp, lahanadır. Yumurtalık kisti için Zencefil işe yarayabilir. Şişmeyi ve ağrıyı hafifleten güçlü bir antienflamatuar ajandır. Ayrıca zencefil, menstruasyonu tetiklemek için harika bir besindir.Keten tohumu kesinlikle yumurtalık kistleri ile savaşan yiyeceklerden biridir. Keten tohumu da büyük bir lif kaynağıdır. Bu, bu tohumların kolesterol, zararlı toksinler ve atıkların giderilmesinde yardımcı olabileceği anlamına gelir.Badem, magnezyum açısından zengindir ve yumurtalık kistlerine bağlı ağrılı kramplardan kurtulabilir. Yumurtalık kistlerinden doğal ve hızlı bir şekilde kurtulmanın sırrı, artmış sıvı alımında yatmaktadır. Alkali, filtrelenmiş su içmeye daha fazla odaklanın. Su, vücudunuzdaki her zararlı toksini temizleyeceği için önemlidir. Aynı zamanda, hızlı bir şekilde iyileşme için uygun ortamı da sağlayacaktır.Maca kökü, hem menopoz sonrası hem de menopoz sonrası kadınlarda yararlı etkileri nedeniyle popülerdir. Etki mekanizması, hormon dengeleme özelliklerinde yatmaya eğilimlidir.Yumurtalık kistlerinede iyi gelmektedir.Polikistik over sendromu ( PCOS ) bir kadının hormon seviyelerini etkileyen kötü bir durumdur. Durumu olan kadınlar anormal derecede yüksek miktarda erkek hormonu, testosteron üretirler. PCOS'un yaygın yan etkileri, yumurtalık kistlerinin artmış bir oluşumudur.Vücuttaki östrojen dengesini koruyarak, Meyan kökü düzenli yumurtlamayı teşvik eder, doğurganlığı artırır ve dermoid yumurtalık kistlerini azaltır.
 
Geri
Üst