Yumurtlama Kaçıncı Gün Olur Ve Yumurta Ne Kadar Yaşar ?

Uzman SühaN

Administrator
Yumurtlama Kaçıncı Gün Olur Ve Yumurta Ne Kadar Yaşar ?
Yumurtlama kadında adet döneminin ortasındaki günlerde olur. Örneğin 28-29 günde bir adet gören bir kadında 14 veya 15. günde yumurtlama gerçekleşir. Eğer kadın daha seyrek adet görüyorsa yani 30-35 günde bir adet oluyorsa muhtemelen yumurtlama da daha geç olur. Geriye dönük olarak düşünülürse de yaklaşık olarak yumurtlama hep adet kanaması başlamadan 14 gün önce olur.


Eğer kadın 35 günden daha seyrek adet gördüğünü ifade ediyorsa bu kadının muhtemelen yumurtlama sorunu da vardır denilebilir.
Yumurtlama olayı ne kadar sürer? Yumurtlama uzun süren bir olay değildir, bir anda yumurtlama gerçekleşir ve yumurta hücresi oldukça kısa bir süre canlılığını ve döllenme yeteneğini korur. Yani ortalama olarak 24 saat yaşayabilir.


Bazı kadınlar yumurtanın çatlama öncesindeki gerilmesini hissettikleri için yumurtlama zamanlarını da bilebilirler.


1 (2).jpg




GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/



Yumurta hücresi 24 saat yaşayabildiği için yumurtlama olduktan 1 gün içerisinde ilişki olursa gebelik gerçekleşebilir. Ancak yumurtlama olduktan 2-3 gün sonra ilişki ve spermle yumurta buluşması olursa gebelik olamaz çünkü yumurta hücresi o zamana kadar canlılığını kaybeder.

Erkeğin sperm hücresi ise yumurtaya oranla daha uzun ömürlüdür ve kadın vücudu içerisinde ortalama 3 gün kadar yaşar. Bu açıdan bakıldığında yumurtlama olmadan 2-3 gün önce cinsel ilişki olsa dahi sperm 3 gün yaşayabileceği için yumurtlama olduğunda yumurta hücresini dölleyebilir. Bu mantıkla merkezimizde yapılan aşılamalarda yumurtanın çatladığını gördükten sonra aşılama yapmak yerine, tahmini çatlama zamanı yaklaştığında aşılama yapıyoruz.


Bir kadının bir ay içerisinde gebe kalabileceği gün sayısı nedir ?


Bu açıdan bakıldığında örneğin ayın 5’inde yumurtlaması olan bir kadının ayın 2’si ve 6’sı arasındaki ilişkilerde gebelik olma şansı vardır.Yani gebelik ihtimali olan dönem en fazla 5 gün olmuş oluyor. Bu nedenle gebe kalmak isteyen çiftlere adetin ortasına rastlayan dönemde bir hafta boyunca ilişkiye girmelerini öneriyoruz. Cinsel ilişki en azından gün aşırı veya her gün de olabilir. Her gün ilişkiye girildiğinde sperm sayısında azalma olduğu ve bunun gebelik şansını azaltabileceği konusu bizce tartışmalıdır. Sperm sayısında hiçbir sorun olmayan olan erkeklerde her gün de ilişkiye girilebilir.

Yani yumurta hücresi 24 saat yaşayabildiği için yumurtlama olduktan 1 gün sonra ilişki olsa da gebelik olabilir. Ancak yumurtlama olduktan 2-3 gün sonra cinsel ilişki olursa gebelik olamaz çünkü yumurta hücresi o zamana kadar canlılığını kaybetmiştir.
Erkeğin sperm hücresi ise ortalama 3 gün yaşar. Yani yumurtlama olmadan 2-3 gün önce bile ilişki olsa sperm 3 gün yaşayabileceği için yumurtlama olduğunda yumurta hücresini dölleyebilir.
Bu durumda örneğin ayın 10'unda yumurtlama gerçekleşen bir kadında ayın 7'si ve 11'i arasındaki ilişkilerde gebelik olma şansı vardır. Yani gebelik ihtimali olan dönem ortalama 5 gün olmuş (en fazla 7 gün) oluyor. Bu nedenle bebek isteyen çiftlere adetin orta döneminde bir hafta boyunca "iki günde bir" ilişkiye girmelerini öneriyoruz. Cinsel ilişki hergün değil, iki günde bir önerilir genellikle çünkü hergün ilişkiye girilmesi sperm sayısında ciddi azalmaya neden olur.
 
Geri
Üst