Yumurtlama olması için ne yapmalı ?

Uzman SühaN

Administrator
Yumurtlama olması için ne yapmalı ?
Hamile kalmak bazı çifler için kolay elde edilebilir, bazıları için ise uzun bir çaba, gerektirebilir. Gebelik elde edemeyen çiftlerde sorun kadından, erkekten yada her ikisinden kaynaklanabiliyor. Kısırlığa neden olan bir çok faktör vardır . Biz bu makalemizde kadınalrda kısırlığa neden olan yumurtlama problemlerine ve bu durumda yapılması gereken kürler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Bir kadının gebe kalması için sağlıklı yumurtaya sahip olması ve yumurtlaması gerekir. Yumurta kaliteniz iyi değilse yada yumurtlama problemi yaşıyorsanız bu gebe kalmanıza engel olabilir.Beslenme sağlıklı bir vücuda ve üreme sistemine sahip olmak için hayati bir rol oynar. Yediğimiz gıdalarda hormon yapı taşları bulunur. Yumurtayı ve spermi serbest radikallerden korumaya yardımcı olan antioksidanlar, yediğimiz yiyeceklerde bulunur. Beslenme alışkanlığınız verimliliğinizi etkileyebilir. Doğurganlık Diyeti yumurtlama bozuklukları, polikistik over sendromu , fibroidler veya uterin polipler, hasarlı fallop tüpleri, endometriozis ve immün sistem bozuklukları gibi koşulları olan kadınlar için etkilidir. Peki doğurganlık diyeti nedir , yumurtlama olması için ne yapmalı ? Detaylı bilgiler makalemizin devamında.Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.





yumurtlama belirtileri.jpg






Diyet, yaşam tarzı ve doğurganlık arasında bağlantı olduğunu biliyor muydunuz ? Kadınların ve erkeklerin kilolu ya da obez olmanın doğurganlıkları üzerinde belirgin bir etkisi olabileceğini bilmelidir. Üreme sisteminin doğru çalışması için normal bir hormon dengesi gereklidir düşük veya yüksek vücut ağırlığı nedeniyle bu sistemlere stres uygulandığında, doğal kimyasal ritim bozulmaya başlar.Özellikle, obez veya düşük kilolu kadınların daha yüksek kısırlık oranına sahip olduğunu belirtelim.İdeal olarak, hamile kalmaya çalışan kadınlar, gebe kalmadan önce diyetlerinde bazı düzenlemeler yapmaya başlamalıdır. Bu, takviyeleri içerebilir ve genellikle bir çeşit doğum öncesi vitamini içerir. Özellikle yumurtlama problemi olanlar ( yumurtlama olmaması tedavisi ) için doktora görünmelidir. Ek olarak , eslenmenize dikkat ederek sağlıklı bir hamilelik için zemin hazırlamanıza yardımcı olabilirsiniz.




Yumurtlama sorunu için bitkisel çözüm aradığınızda karşınıza bir çok içerik çıkacaktır.Ancak öncesi beslenme alışkanlığınızı gözden geçirmeniz gerekir. Tamamlayıcı tedaviler ancak bu şekilde etkili olabilir. Normal bir kilo aralığında olduğunuzdan emin olun. Bol su tüketin, yağsız sütlerin kısırlık üzerinde etkisi olabileceği söylenir tam yağlı süt tüketin, protein içeren sebzeler tüketin, doymamış bitkisel yağ kullanın, trans yağlardan kaçının, Hızlıca sindirilen karbonhidratlar yerine lifler bakımından zengin, tam tahıllar, sebzeler, bütün meyveler ve fasulye gibi yavaşça sindirilen karbonhidratları seçin.Tam tahıllı tahıllar, ıspanak, fasulye, balkabağı, domates ve pancar gibi bitkilerden elde edilen ekstra demir, doğurganlığı arttırıyor gibi görünmektedir. Demir içeren besinler tüketin.





hamile kalmak için yumurta sayısı kaç olmalı.jpg





Sayfamıza sıklıkla yumurtlama bozukluğu olup hamile kalanlar varmıdır diye sorular almaktayız. Elbetteki vardır. Üremeye yardımcı tedaviler gebe kalmayı sağlamaktadır. Yine sayfamıza sıklıkla aldığımız sorulardan biri hamile kalmak için yumurta sayısı kaç olmalı dır ? Hamile kalmak için bir kaliteli yumurta bir sağlıklı sperm yeterlidir. Yumurta sayısı ölçümü için iki yöntem vardır; antral folikül sayısı ve bir de AMH testi.AMH düzeyi, yumurtalıkların içindeki toplam folikül sayısını tahmin etmeye yardımcı olur. AMH seviyesi, 1.0-4.0 ng/ml arasında olmalıdır. Bu hormon yaşa bağlı olarak daha yüksek veya daha düşük olabilir. Yumurtlama belirtileri nelerdir , yumurtladığımı nasıl anlarım ? Biz bununla ilgili daha önce bir çok makale yazmıştık. Yumurtlama günlerinizi tespit etmek için öncelikle düzenli olarak adet tarihlerinizi kaydedin. Normalde iki adet döneminin ortasınd ayumurtlama gerçeklşsede farklı zamanlarda da olabilir. Vajinal akıntıda artış, akıntının yumurta akına benzemesi, gögüs hassasiyeti, libidoda artış, kasık krampları yumurtlama belirtilerindendir. Yumurtlama gününü belirlemek için ovülasyon kitlerinden faydalanabilirsiniz.



Geç yumurtlama nedir ? Geç yumurtlama neden olur ?






Yumurtlama hesaplama, yumurtlama cetveli nedir nasıl yapılır ? İnternet ortamında yumurtlama gününü belirleyen hesaplayıcılar vardır. Bunlar ne zaman yumurtlayacağınız hakkında bilgi verir. Son dönemin ilk gününün tarihini girin. Örneğin, son döneminiz ayın 12’inde başlayıp 17.’de bitiyorsa, son dönemin ilk gününüz 12. olur. İdeal olarak, yumurtlama yaklaşık 12 ila 24 saat sürer. Yumurtlamadan bir kaç gün önce ve yumurtlama gününde ilişkide bulunmak hamile kalma şansınızı artırır.Yumurtlama, adet döngüsünüzün bereketli zamanıdır. En yüksek fertilite süreniz yumurtlamadan hemen iki veya üç gün önce oluşur, ancak döllenme 12 ila 24 saat sonra gerçekleşebilir. Sperm, bir kadının vücudunda beş gün boyunca yaşayabilir, ancak bir yumurta 24 saatten fazla sürmez, bu nedenle ilişki en kısa zamanda sağlanmalıdır. Yumurtlamanın gerçekleştiğini nasıl anlarız ? Servikal mukus birçok kadına en iyi ipucunu sunar: Östrojen seviyeniz yumurtlamadan önce arttıkça, doğal akıntınızın çiğ yumurta beyazı gibi bir kıvamla beyazımsı-berrak ve yapışkan olduğunu fark edebilirsiniz. Bazal vücut ısınızıda ölçerek bu verimli günü tespit edebilirsiniz.Yumurtlama tahmin kitleri ve verimlilik monitörleri de bu doğurganlık günlerini belirlemenize yardımcı olur.Ayrıca kramplı bir karın ağrısı hissedebilirsinizHangi günlerde yumurtladığınızı bilmek için, döngülerinizin normal uzunluğunu gözlemlemek yeterlidir. Döngüleriniz 28 gün ise, büyük olasılıkla döngünüzün 14. gününde yumurtlayacaksınız. Ve eğer 27 günlüklerse, 13. günde yumurtlayacaksınız.




yumurtlama olması için beslenme.jpg





Yumurtlamayı sağlayan şifalı bitkiler varmıdır ? Evet vardır ancak herhangi bir bitkisel kür uygulamadan önce mutlaka bir uzmana danışın.Meyan kökü Karaciğeri detoksifiye etmeye ve tamir etmeye, endokrin sistemi desteklemeye ve bağışıklık sistemini modüle etmeye yardımcı olur. Bu fonksiyonların üçü de hormonal sağlığın daha iyi olmasına katkıda bulunur.Meyan kökü ayrıca kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur, iltihap önleyici görevi görür, sindirime yardımcı olur ve servikal mukus üretimine yardımcı olur. Çuha çiçeği Yağı Hormonal dengeyi teşvik eder ve korur ve baş ağrısı, göğüs hassasiyeti, şişkinlik ve sinirlilik gibi PMS semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur . Buna ek olarak, EPO ayrıca servikal mukusu de arttırır. Servikal mukus, spermin yumurtaya geçmesi ve gebe kalması için esastır.Hint yağı, lenfatik sistemi uyarır (hastalıkla savaşır ve toksinleri uzaklaştırır), dolaşım sistemini (genel sağlığı destekler) ve karaciğeri (toksinleri uzaklaştırmaya ve hormonal dengeyi korumaya yardımcı olur).



Yumurtlama belirtileri nelerdir ?







Maca, mineral ve bitki besinleri bakımından zengindir. Hormonal dengeyi destekler ve tiroid sağlığını arttırır. Aynı zamanda enerji, dayanıklılık ve libidoyu arttırır.Tarçındoğurganlık artırıcı etkilerine katkıda bulunan çok sayıda faydalı etkiye sahiptir. Beyaz Şakayık, Çin tıbbında önemli bir bitkidir. Gebe kalmaya yardımcı olmak için diğer şifalı otlarla birlikte kullanılır. Ağrılı adet kanamasını, endometriozis, uterin fibroidleri ve PKOS'u yatıştırmak için kullanılır. Kanın pelvik alana dolaşımına yardımcı olur. Karahindiba kadınlarda hormonal üretimin düzenlenmesine yardımcı olur ve gebe kalmayı kolaylaştırabilir. Sarımsak kan damarlarını rahatlatır ve kan dolaşımını teşvik eder ayrıca yumurtlamayı sağlayabileceği söyleniyor. Sarımsağı pişmiş yada çiğ olarak tüketebilirsiniz. Zerdeçal Karaciğerinizin detoksifikasyon ve hormonal sağlıkta çok önemli bir rol oynar. Yumurta sağlığınızı korur, sağlıklı yumurta üretmenizi sağlar.




yumurtlama bozukluğu olup hamile kalanlar.png





Yumurtlama döngüsünüzü desteklemek için E Vitamini bakımından zengin yiyeceklere ağırlık verin. Yumurtanın salınmasına ve implantasyonuna yardımcı olmak için B Vitamini yüksek olan yiyecekleri tüketin. Progesteron üretimine yardımcı olabilecek çinkoyuda unutmayın.Süt içmiyorsanız veya süt ürünleri yemezseniz, soya sütü ve yiyecekleri kullanın. Protein sağlamak için günlük olarak bol miktarda fındık, bakliyat ve tohum tüketin.Çoğu kadın östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormonlara aşinadır, ancak diyet ve doğurganlık söz konusu olduğunda en çok ilgilendiğimiz hormon insülindir. Vücudunuzdaki aşırı insülin, yumurtanın uygun şekilde olgunlaşmasını önleyerek ve yumurtalık kisti oluşumunu artırarak yumurtlamayı engelleyebilir. Bir kadın, beyaz ekmek, beyaz un, beyaz patates, beyaz pirinç gibi çok miktarda şeker ve nişastalı yiyeceklerle karbonhidrat ağırlıklı bir diyet yerse genellikle yüksek insülin seviyelerine sahip olacaktır. Bu tip bir diyet, vücudun tüketilen karbonhidrat miktarını metabolize etmesine yardımcı olmak için normalden çok daha fazla insülin salgılamasını sağlar.En basit kural, şeker (rafine karbonhidratlar) içeren herhangi bir şey alımınızı sınırlandırmaktır. Omega-3 (keten tohumu, balık yağı, somon, sardalya ve cevizde bulunur) gibi yağ asitleri alımınızı artırmanız, gerekir.İnsülin fazlalığının en yaygın nedenlerinden biri, şekerli meşrubat ve sporcu içeceklerinin düzenli alınmasıdır. Bu içecekleri diyetinizden çıkarmak, diyetinizdeki şeker miktarını azaltmak için mükemmel bir stratejidir. Su, bitkisel çaylar ve tam yağlı süt çok daha iyi bir seçimdir.



Yumurtlama takibi nedir ? Yumurtlama takibi nasıl yapılır ?







Yüksek folat alımı , daha iyi doğurganlık, daha az gebelik kaybı ve daha başarılı doğurganlık tedavisi sonuçları ile tutarlı şekilde bağlantılıdır. Folat içeren besinleri tüketmek gebe kalmanızı sağlayabilir.Folik asit, yalnızca gebe kalmaya çalışan kadınlar için değil, aynı zamanda hamileliğin ilk üç ayında da önemli bir vitamindir. Araştırmalar, kan dolaşımında yetersiz miktarda demir bulunan kadınların anovülasyondan muzdarip olma riskini taşıdığını gösterdiğinden, demir , diğer önemli doğurganlık besin maddesidir. Yalnızca düşük demir depoları yumurtlamayı engellemekle kalmaz, aynı zamanda düşük yumurta sağlığına da yol açabilir ve bu da gebeliği önemli ölçüde engelleyebilir.Araştırmalar kadınlara B6 vitamini vermenin gebe kalma şansını artırabildiğini gösteriyor.C vitamini adet döngüsü ve normal yumurtlama düzenlenmesine yardımcı olur. Doğurganlık sorunu olan erkeklerde düşük E vitamini seviyeleri bulunur. Kadınlarda E vitamini servikal mukusu arttırabilir ve spermin daha uzun süre hayatta kalmasını kolaylaştırabilir.Çinko normal hormon işlevini, hücre bölünmesini ve yumurtlamayı düzenleyerek doğurganlığı da destekler.Sağlıklı ve dengeli bir diyetin yanı sıra aktif ve sağlıklı bir yaşam tarzı doğurganlığınız üzerinde etkilidir. Hamile kalmak istiyorsanzı düzenli olarak yürüyüş yapın, stresten kaçının sağlıklı besinler tüketin, sigara ve alkolü bırakın.
 
Geri
Üst