Yurtdışı Tatiline Gitmeden Önce Olunması Gereken Aşılar!

T

TİTAN

Forum Okuru
Yurtdışı Tatiline Gitmeden Önce Olunması Gereken Aşılar!
yurtdışı tatili, gitmeden önce, olunması gereken aşılar, nelerdir, hangi ülkede hangi hastalıklar, ile ilgili bilgiler burada melekler


asi-289.jpg




Bir çılgınlık yaptınız ve bu kez tztil için yurtdışını seçtiniz diyelim melekler! Ne güzel,şimdiden iyi eğlenceler! Alışverişler yapıldı,bavullar hazır,almanız gereken tüm tedbirler alındı...sanıyorsunuz değil mi? Birşeyi unuttunuz.Aşılar!

Yurtdışına ister iş ister tatil amaçlı olsun yapılacak seyahatlerde, gidilecek ülkenin konumuna göre kimi aşıların yaptırılmasında fayda var. Sağlık hizmetlerinin yeterliliği, çevresel ve coğrafi faktörel kimi zaman bu aşıları zorunlu kılmakta. Örneğin Hindistan‘a yapılacak bir geziye katılacaksınız. Ülkenin yaşam koşulları nedeniyle oluşan sağlıksız ortamı, bulaşıcı hastalıkların kolayca yayılabileceği çevre kirliliği nedeniyle kolera, tifo gibi tehlikeli hastalıkları önleyici aşıları yaptırmanız gerekebilir.

Özellikle Tropik ülkelere yapılacak seyahatler de önemli bu anlamda. Aşırı nemli ve sıcak iklimlerde virütik rahatsızlıkların kolayca salgına dönüşebilmesi muhtemel. Tropik, sıcak iklimlerde mikropların hızla ortaya çıkıp çoğalması bilinen bir gerçek. Vücudunuzun tanımadığı kimi mikroplar, geri dönüşü olmayan hastalıklara neden olabilmekte. Özellikle Güneydoğu Asya, Afrika ve kimi Güney Amerika ülkelerine yapacağınız seyahatlerde bu tip hastalıklara bağışıklık için aşı olmanız (Tabi doktor kontrolünden sonra) faydalı olabilir. Vize aldığınız makamlardan ya da konu hakkında uzman sağlık birimlerinden, gidilecek ülkeye göre yapılması tavsiye edilen aşıları öğrenmeniz faydalı olacaktır. Bu aşıların bir listesini ve hangi ülkelerde gerekli olabileceği ile ilgili kısa bilgiler ise şöyle:

Kolera
Kısa dönemli etkisine ve çok güçlü olmayan koruma sağlamasına rağmen, kolera aşısı olmak (özellikle Afrika’ya gidecekler için) faydalı olacaktır. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve ülkelerin sağlık kuruluşları kolera aşısının sağlık için şart olduğunu belirtmelerine karşın, seyahat eden yolculardan aşı sertifikası isteyen görevli sayısı oldukça az. Afrika’ya sık seyahat eden kimi yolcular, aşı olmadan sağlık merkezlerinden ya da doktordan sertifika alabiliyorlar.

Hepatit A
Yakaladığı insanı haftalarca yatağa bağlayan, özellikle yolculuklarda ortaya çıkan ishalin ardından, en bilinen hastalıktır. En bilinen Hepatit A aşısı Havrix, yapıldıktan sonra uzun yıllar (en az 10 yıl) koruma sağlayan bir aşıdır. Aşı yapıldıktan sonra 6 aydan 12 aya kadar olan sürede gözetim altında bulunmak gerekir. Gamma globulin ise bir aşı değil, kandan elde edilen bir koruyucudur. Yolculuğa çıkmadan kısa bir süre önce uygulanmalıdır çünkü verilen doza bağlı olarak 2 ay ile 6 ay arasında koruma sağlar.

Hepatit B
Bu hastalık kan transferi ya da birliktelikle yolla bulaşır. Bu hastalığı taşıyan birçok insanın olduğu, kan naklinin uygunsuzluğuna rağmen hastalığın gizlendiği düşünüldüğünde aşı uzun seyahatlerde şart haline gelmekte. Ayrıca, birlikteliğin mümkün olabileceği yerlere seyahate gitmeyi düşünen kişiler Hepatit B aşısını mutlaka yaptırmalıdır. Hepatit B aşısı 3 iğneden oluşur, en çabuk şekilde 3 haftada tamamlanır ve 12 ay gözetim süresi vardır.

Japon B Encephalitis
Tıpkı sıtma gibi, sivrisineklerin bulaştırdığı bu hastalık seyahat eden yolcular için çok fazla riskli değildir. Asya’da görülen bir hastalıktır. Eğer bu hastalık riskinin olduğu yerde bir ay ya da daha uzun kalmayı düşünüyorsanız veya gideceğiniz zaman salgın hastalığın olduğu zamana denk geliyorsa aşı olmayı düşünmelisiniz. 30 günde 3 iğneyi kapsayan bir aşıdır. Bu aşı çok pahalıdır ve ciddi alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır. Bu nedenle bu aşıyı olmaya karar vermek için hastalığa yakalanma riski önemle dikkate alınmalı ve doktor kontrolü olmadan asla yaptırılmamalıdır.

Meninogococcal Meningitis
Sağlıklı insanlar soğuk algınlığı gibi bulaşan bu hastalığa yakalanıyor ve birkaç saat içinde ölüyorlar. Bu hastalığın birçok taşıyıcısı olduğu gibi Asya, Afrika, Hindistan ve Güney Amerika’nın belirli bölgelerine yolculuk edecek olanlar için bu aşı önerilir. Bu aşı aynı zamanda Suudi Arabistan’ın girişinde tüm Hac yolcularına da uygulanmalıdır. Sadece bir tek iğne ile 3 yıllık iyi bir koruma sağlanabilmektedir. 2 yaşın altındaki çocuklara uygulanmamalıdır çünkü onların bağışıklıkları bu aşı sonrası da gerekli tepkiyi vermez.

Çocuk Felci-Polio
Çocuk felci ciddi ve kolay bulaşan bir hastalıktır ve hala birçok gelişmiş ülkede yaygındır. Herkes gününde bu aşıyı olmalıdır. Her on yılda bir bağışıklığın devam etmesi için aşıyı yenilemek gerekmektedir.

Kuduz
Kuduzun görüldüğü ülkelerde 1 aydan fazla kalacak olanlara; özellikle safariye katılacaklara, motosikletçilere, dağcılık, hayvancılıkla veya mağaracılıkla uğraşanlara, yabancı yerlere sık seyahat eden insanlara ya da hiç ısırılma raporu olmayan çocuklara bu aşının yapılması gereklidir. Seyahat öncesi kuduz aşısının 21 ile 28 gün arasında 3 aşaması vardır. Bu aşıyı olmuş birisi bir hayvan tarafından ısırılır ya da hafif yara alırsa aşının iki adet gözetim iğnesi yapılmalıdır. Aşı olmamış insanlarda ise bu sayı yükselir.

Tetanoz & Difteri
Tetanoz ve difteri hızlı müdahale edilmediğinde öldürücü özelliğe sahip hastalıklardır. Herkes bu aşıları olmalıdır. İlk 3 aşılık period sonrası 10 yılda bir kontrol aşısı olunmalıdır.

Tüberküloz
Seyahat edenler için çok düşük riskli bir hastalıktır. Asya, Afrika, Amerika’nın bazı kesimleri ve Pasifik’in bazı riskli bölgelerinde yerli insanlarla iç içe yaşayan insanlar için belki daha risklidir. Sağlıklı yetişkinler hastalığın belirtilerini göstermiyorlar başlangıçta ve bu nedenle seyahat öncesinde ve sonrasında deri testi yaptırarak hastalığın olup olmadığını ortaya çıkarmaya çalışmaktadır. Bu bölgelerde 3 ay ya da daha fazla yaşayan çocuklara bu aşı yapılmalıdır.

Tifo
Hijyenin olmadığı yerlerde bu yaptırılması gereken çok önemli bir aşıdır. Bu ilaç hem iğne hem de ağızdan alınan hap şeklinde kullanılabilir.

Sarılık
Sarılık aşısı günümüzde birçok ülke girişinde yasal ihtiyaç olarak görülen tek aşıdır. Sadece; sarılığın bulaşıcı olduğu bir bölgeden geliniyorsa uygulanması zorunludur ve hastalığın yaygın olduğu Afrika ve Güney Amerika gibi bölgelerde tavsiye edilir. Koruma özelliğini 10 yıl boyunca korur. Bu aşıyı olmak için özel sarılık aşısı yapılan merkezlere gitmek gerekir. Hamilelik sırasında bu aşı risk teşkil edebilir ama eğer hastalık riskinin yüksek olduğu bir yere gitmek zorundaysanız bu aşıyı olmanız tavsiye edilir. Yumurtaya alerjisi olan insanlar bu aşıyı kesinlikle olamazlar. Böyle durumları doktorunuza danışmalısınız.

Sıtma
Sıtma hastalığının ilaçları bu hastalığı engellemiyor sadece sıtma hastalığına neden olan mikropların çoğalmasını durduruyor ve hastalığın ilerleyip öldürücü boyuta gelmesini engelliyor. Sıtma hastalığının Anofel adı verilen bir tür Afrika sivrisineğinden bulaştığı ve bu nedenle seyahat edilecek yer hakkında bilgi edinilmesi gerektiği unutulmamalı. Kullanılacak olan ilacın etkileri sizin daha önceleri çocukken, yetişkinken ya da hamileyken geçirdiğiniz hastalıklara bağlıdır. Sıtmanın büyük risk oluşturduğu bilinen bölgelere gidecek olan yolcular, hastalığın belirmesi ihtimaline karşılık yanlarında yeterli dozda ilaç bulundurmalıdır.


https://www.meleklermekani.com/hayd...te-pasaportunuz-kaybolur-ya-da-calinirsa.html

Online Pasaport Başvuru

2011- 2012 Yılı Pasaport Harçları



 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst