Zeytinin sağlığımıza faydaları

narçiçeğimm

Daimi Üye
Üye
Zeytinin sağlığımıza faydaları
Zeytin zeytinin yararları zeytinin faydaları zeytinin sağlığa yararları


Melekler yeşiliyle siyahıyla kahvaltılarımızı süsleyen yağıyla yemeklerimize lezzet veren zeytinden biraz bahsetmek istedim size zeytin besin olarak tüketilmesinin yanında şifa kaynağı olarakta bilinmektedir Kur'andada adının geçmesi zeytinin kıymetini dahada artırmaktadır hep beraber bakalım zeytinin bize ne gibi faydaları varmış


thumbnail (1)-3d9.jpg




ÖZELLİKLERİ
Zeytin Ağacı sadece meyvesi ile değil; dalı, yaprağı ve kökü ile de insanımızın kullandığı bir bitkidir.
Ülkemizde üretilen zeytinin % 70′i yağlık, % 30′u sofralık olarak kullanılmaktadır.
Zeytin, A-vitamini, demir ve kalsiyum muhtevası bakımından da önem taşımaktadır.
İlâç ve kozmetik sanayinde katkı maddesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Eskiden kandillerde ışıklandırıcı olarak kullanılırdı.
Ayçiçeği, mısırözü ve pamukyağına göre daha sağlıklıdır.


TEDAVİ ETTİĞİ RAHATSIZLIKLAR VE FAYDALARI
Sürekli yeşil kalan zeytin yaprakları kurutularak hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.
Zeytinyağı ile doğum çatlakları azaltılabilir.
Ağızda çalkalandığında dişlerin beyaz kalmasını sağlar.
Orijinal kas gevşeticidir. Spor yaralanmalarına birebirdir.
Emzirenler için en iyi göğüs ucu bakımı zeytinyağı ile yapılır.
Tırnakları güzelleştirir ve güçlendirir.
Bu yapraklardan halk tıbbında kullanılan çeşitli ilâçlar da yapılmaktadır.
Köklerinden yakacak elde edilmektedir.
İçindeki klor sayesinde de böbreğin çalışmasına yardımcı olur ve böylece vücudun atıklardan arınmasını kolaylaştırır.
Bir araştırmada (İtalya’nın Messina Ünv.), zeytinin yapısındaki polifenollerin solunum ve sindirim sisteminde hastalık yapan bazı mikroorganizmalar üzerinde büyümeyi engelleyici veya yavaşlatıcı tesiri olduğunu tespit etmişlerdir.
Hamilelikte, hücre ve sinir sisteminin oluşturulmasında çok önemlidir.
Sporcular için zeytinyağı kaslar tarafından en kolay yakılan ve en kolay hazmedilen yağdır.
Kolesterol: Zeytinyağı, kolesterolü düşürerek kalp-damar hastalıklarını önleyici role sahiptir. Yani LDL’nin düşük olması ve HDL seviyelerinin yüksek kalmasını sağlar.
Zeytinyağı’nın yapısındaki fenollerin güçlü antioksidan tesirine bağlı olarak kansere karşı koruma sağlamaktadır. Özellikle kalın bağırsak, meme ve deri kanserleri.
Romatoid artrit (romatizmal eklem iltihabı) gibi hastalık oluşumunu azaltır.
Safra kesesinin düzenli boşalmasını sağlaması sebebiyle kesede taş oluşma riskini azaltır.
Midede gastrit ve ülser oluşma riskini azaltıp, var olan rahatsızlığın da iyileşmesini kolaylaştırır.
Yabancı bir dergide anlatılan çalışmada zeytinyağının yüksek tansiyona olumlu etkisi anlatılmaktadır. Ayrıca zeytin ağacının yaprağı ile tansiyon düşürücü ilaçlar yapılmaktadır.
Saçları ve deriyi besleyerek kepeği ve dökülmeyi engeller.
Zeytinyağı iç organları yumuşatarak basurun sancısını hafifletir. Lavman yoluyla makattan da verilir.
Yaşlılıkta kalsiyum kaybını önler, kemik erimesine engel olur.
Yaşlanmayı önlemesi: Zeytinyağının içerdiği vitaminler, hücre yenileyici özelliklere sahip oldukları için, yaşlılık tedavisinde de kullanılır.
Cildi besler ve korurlar. Kırışıklıkları azaltır.
Zeytinyağı, başta E vitamini olmak üzere, içerdiği çok sayıdaki antioksidan maddeyle bu zararlı maddelerin vücudumuzda neden olduğu tahribatı önler, hücrelerimizi yeniler, doku ve organlarımızın yaşlanmasını geciktirir.
Zeytinyağı yorgun ayakları dinlendirir, çatlak ve kuru ayakları tedavide birebirdir.


Bu kadar yararı bulunan ve Yüce yaratıcının “Mübarek Ağaç” olarak zikrettiği bu ağacın meyvelerinin ve yağının herkes tarafından istifadeye sunulmasını arzu ediyoruz. En azından zeytini ve yağını sofralarımızdan eksik etmeyelim.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst