Zika virüsü ve gebelik

Uzman SühaN

Administrator
Zika virüsü ve gebelik
Zika virüsü hastalığı esas olarak sivrisinek tarafından yayılır. Çoğu insan için çok hafif bir enfeksiyondur ve zararlı değildir.Bununla birlikte, gebe kadınlar için daha ciddi olabilir, çünkü doğum kusurlarına neden olduğuna dair kanıtlar vardır . Çoğu insanın herhangi bir belirtisi yoktur. Belirtiler ortaya çıkarsa, bunlar genellikle hafiftir ve yaklaşık iki ila yedi gün arasında sürer. Risk düşük olduğu düşünülse de, cinsel ilişki yoluyla Zika virüsünün geçmesi üzerine az sayıdaki rapor var.


zika virüsü.jpg




Zika virüsü nedir?

Zika, hamilelik sırasında ciddi sorunlara neden olabilen bir virüstür. Hamile iseniz ve Zika virüsü bulaşmışsa, onu bebeğinize geçirebilirsiniz. Hamilelik süresince Zika enfeksiyonu mikrosefali ve diğer beyin problemleri adı verilen bir doğum kusuruna neden olur . Ayrıca bir bebek için başka ciddi sorunlarla bağlantılı olabilir.

Bilim adamları , Zika virüsü enfeksiyonunun mikrosefali de dahil olmak üzere doğum kusurlarının bir nedeni olduğunu göstermeye yetecek kadar kanıt olduğına inanıyorlar. Bu, bebeğin anormal derecede küçük bir başa sahip olması ve anormal beyin gelişimiyle ilişkili olabileceği anlamına geliyor. Buna konjenital Zika sendromu da denir.Zika virüsü, semptomlar mevcut olduğunda mevcut testlerle saptanabilir.

Zika virüsü ve gebelik

Hamilelik sırasında Zika ile bulaşırsanız, bebeğinize aktarabilirsiniz. Mikrosefali ve diğer beyin problemleri adı verilen bir doğum kusuruna neden olur.
Zika virüsü aynı zamanda sivrisinek sokması , kan ve meni gibi vücut sıvıları yoluyla yayılır. Hamiliyseniz veya hamile kalmaya çalışıyorsanız kesinlikle gerekli olmadığı sürece Zika dan etkilenen bölgeleri ziyaret etmeyin. Kendinizi sivrisinek ısırıklarından koruyun. Günümüzde, gebelikte Zika virüsü enfeksiyonunu takiben mikrosefali ile doğan bebeklerin çoğunluğunun ilk trimesterde (gebeliğin ilk 13 haftasında) virüse maruz kaldığı düşünülmektedir. Bununla birlikte, anneleri ilk trimesterden sonra muhtemelen Zika virüsü ile enfekte olabileceğini bildiren birkaç bebeğin mikrosefali ve beyin anormallikleri bildiriliyor.

Eşiniz yüksek veya orta derecede Zika virüsü bulaşma riski taşıyan bir bölgeye yolculuk yapmışsa , cinsel yolla bulaşma riskini azaltmak için kondom kullanın ve anal , oral ilişkiden uzak durun. Zika virüsü cinsel ilişki yoluyla yayıldığı için virüsü taşıyabilecek bir partnerle seks yapmamak suretiyle kendinizi koruyabilirsiniz.

Zika virüsünün belirtileri nelerdir?

Zika virüsüne yakalanan 5 kişiden dördünde semptom yok. Belirtileri geliştirenlerin genellikle ateş, kızarıklık, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı ve konjonktivit (pembe göz) ile hafif grip benzeri bir septomlar vardır. Belirtiler virüs bulaşmasından 3-7 gün sonra başlayabilir ve birkaç gün ila bir hafta sürebilir.
Belirti ve bulgular şunları içerir:

Baş ağrısı

Ateş (Zika yakalandıysanız ateşiniz olabilir veya olmayabilir.)
Eklem veya kas ağrısı
Pembe göz (ayrıca konjunktivit olarak da bilinir) veya gözlerin arkasında ağrı
İsilik
Kusma


Zika virüsü testi

Bazı kadınlar, hamileliklerinde laboratuvar değerlendirilmesi veya fetal ultrasona ihtiyaç duyabilir. Gebelik sırasında Zika virüsü enfeksiyonu şüphesi bulunan kadınlarda, bir sonraki aşamaya önerilen adım anne-fetal bir tıp uzmanına yönlendirmektir.

Zika virüsü hamileliğimi etkiler mi?

Evet. Bir kadın hamilelik sırasında Zika virüsüne yakalanırsa, virüsün gelişmekte olan bebeğe geçme ihtimali var demektir. Bu gerçekleşirse, mikrosefali (küçük baş ve beyin) ve diğer ciddi beyin hataları riskini artırabilir. Göz kusurlarına, işitme kaybına ve eklem ve ekstremite hareketiyle ilgili problemlere neden olabilir.Hamilelikte Zika enfeksiyonu da bebeğin büyümesini etkileyebilir veya düşük veya ölü doğum şansını artırabilir. Bazen, bir bebek Zika enfeksiyonundan belirgin bir etkiye sahip olmadan doğabilir, ancak daha sonra enfeksiyon sonucu (postnatal mikrosefali olarak adlandırılır) baş ve beyin büyümesini yavaşlatabilir.

Zika virüsüne sahip olup olmamdığını söyleyebilen bir test var mı?

Evet. Sizin için doğru olabilecek test türü, belirtilerin olup olmadığı ve ne zaman belirtildiğine ve hamile olup olmadığınıza bağlıdır. Zika virüsüne maruz kalmış olan herkes sınanmamalıdır. Testin sizin için uygun olup olmadığına doktorunuz veya yerel sağlık departmanınız karar verebilir.

Zika nasıl tedavi edilir?

Zikalı bir kişide ateş, baş ağrısı, eklem ağrısı, pembe göz ve gelişebilecek diğer semptomlar tedavi edebilir. Zika için spesifik bir tedavi, ilaç veya aşı yoktur. Enfekte bir kişi semptomlarını tedavi etse bile, cinsel yolla virüsü geçirebilir veya gebelikte gelişmekte olan bir bebeğe geçebilir.

Seyahat veya cinsel ilişki yoluyla Zika virüsüne maruz kalmış olabilecek kadınlar, Zika belirtileri olmasa bile hamile kalmaya çalışmadan önce en az 8 hafta beklemelidir. Seyahat veya cinsel ilişki yoluyla Zika virüsüne maruz kalmış olabilecek erkeklerin belirtileri olmasa bile, hamilelik planı öncesi en az 6 ay beklemesi gerekir.
 
Zika, esasen sivrisinek sokmasıyla bulaşan bir virüstür, ancak cinsel yollarla bulaşabilir. Çoğu insanı sadece hafif derecede hasta yapar veya hiçbir belirtiye neden olmaz. Fakat ağır doğum kusurlarına neden olabileceği için hamile kadınlar için çok tehlikeli olabilir. Zika ayrıca yetişkinlerde nörolojik durumlara, yani geçici felce ve kalıcı sinir hasarına neden olabilmektedir.Zika ile enfekte olan beş kişiden dördünde semptom görülmez.Zika virüsüne yakalandıysanız ; Doktorunuz, bebeğinizin gelişimini üç dört haftada bir, kafa çevresi, beyin gelişimini ve fetusun genel büyümesini kontrol ederek ultrason ile izleyecektir.Mikrosefali vakalarını tespit etmek 18-20 hafta sürebilir, doktorlar buna dikkat edicektir. Ancak gebelik boyunca ultrasona girmek k önemlidir, çünkü diğer anormallikler diğer zamanlarda ortaya çıkabilir.
 
Geri
Üst