Akraba Çifte Genetik Tanılı Tüp Bebek

Uzman SühaN

Administrator
Akraba Çifte Genetik Tanılı Tüp Bebek
kan hastası çiftlere genetik tanı,akraba evliliği ve genetik tanı ,talesemi ve genetik tanı,kan hastalıkları ve genetik tanı hakkında bilgiler


g.jpeg

Talasemi ve orak hücreli anemi hastası Zeynep Sucular, Prof. Dr. Turan Çetin Tüp Bebek Merkezi'nde "genetik tanı" yöntemiyle üretilen sağlıklı embriyo sayesinde hamile kaldı ve bebeğini doğurdu.

TALASEMİ veya orak hücre anemisi gibi genetik hastalığı olanlara müjde!
Hem Talasemi, hem de orak hücreli anemi hastası olan Zeynep Sucular (27) ile orak hücre anemi taşıyıcısı olan eşi Gökhan Sucular (34), Adana'daki Prof. Dr. Turan Çetin Tüp Bebek Merkezi'nde uygulanan PGT yöntemi ile "sağlıklı bebek sahibi oldu". "Kan hastası bebek" doğuracağı anlaşıldığı için gebeliğini 3 kez sonlandıran Sucular, "hastalıksız genler" bulunduktan sonra hamile kaldı.

YAKIN AKRABA EVLİLİĞİ
İkisi de kan hastalığından muzdarip olan Zeynep Sucular ile Gökhan Sucular akraba evliliği yapmış. Amca çocuğu olan Mersinli Sucular çifti, çocuk sahibi olmak için önce Almanya'da çaba göstermiş. Bugüne dek 3 kez hamile kaldığını belirten Zeynep Sucular, "2'sinde düşük yaptım, birinde de kürtaj oldum. Üç hamileliğimin de sonlanması iyi oldu: çünkü çocuğumuz anemi hastası olarak doğacak ve benim yaşadığım sıkıntıları çekecekti" dedi.

ALMANYA YAPAMADI
Kan hastası oldukları için acı çektiklerini belirten Zeynep Sucular, çocuk sahibi olmak için gösterdiği çabalara) sonuçsuz kaldığını söylüyor: Almanya'da başvurduğumuz doktorlar 'sizin DNA'nızda sorun var' dediler. Ben talasemi ve aynı zamanda orak hücreli anemi hastasıyım. Eşim de orak hücreli anemi taşıyıcısı. 'Hiç mi şansımız yok' diye sorduk ama Alman doktorlar 'biz yapamayız, ayrıca önermiyoruz, sakın çocuk yapmayın' demişlerdi.

Tüp bebek merkezinde üç ayı aşkın geçirilerek tedavi gördüklerini anlatan Zeynep ve Gökhan Sucular, 12 ay Önce başlayan surecin 1 Mart 2007'de "hamilesiniz" müjdesiyle yeni bir aşama kaydettiğini belirtiyor:. Gerçek bir mucize bu. Prof. Dr. Turan Çetin, embriyolog Dr. Ayşe Kendirci ve ekibine teşekkür ediyoruz. Onlar olmasaydı sağlıklı bebeğimiz olmazdı. Almanların yapmadığını Türk hekimler başardı.

ÜÇ EKİP ÇALIŞTI
Jinekoloji Uzmanı Prof. Dr. Turan Çetin, jinekolog Hakan Kıran ile embriyologlar Dr. Ayşe Kendirci, Zeynep Gözde Tokat ve Yeşim Kumtepe ile birlikte Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) yöntemini kullandıklarını belirterek "Anne adayı hem talasemi hastası hem de orak hücreli anemi hastası, eşi Gökhan Sucular ise orak hücreli anemi taşıyıcısı olduğu için normal şartlarda bebekleri hasta doğacaktı. Zor ve küçük olasılıklı bir çalışmayla bu olumsuzluğu aşabildik" diye konuştu.

NASIL GEBE KALDI
Embriyolog Dr. Ayşe Kendirci Çeviren'in verdiği bilgiye göre "sağlıklı bebek" doğurmak amacıyla bir yıl önce başvuran Zeynep Sucular'ın genetik uzmanı Yaman Sağlam tarafından kan örnekleri alınarak genetik inceleme yapıldı. Bu arada annenin yumurtalığı ve rahmi, eşi Gökhan Sucular'ın da spermleri incelendi. Kan testi de yapılan çiftin tüp bebek tedavisine ocak sonunda başlandı. Yumurtlama ilaçlan verilen Zeynep Sucular'dan 11 Şubat'ta yumurtaları toplandı. Yi olgunlaşmamış olduğu için 8 yumurta ve erkekten alınan spermler döllendi.

8'de 8 döllenen yumurtalar ertesi günü embriyoya dönüştü. Embriyolar 3. gün 8-10 hücreye bölününce her bir embriyodan biyopsi yapıldı. Lazerle embriyo zarından delik açıldı ve bir veya iki tane blastomer (hücre) çıkartıldı. Genetik olarak Dr. Yaman Sağlık tarafından incelenen blastomerlerden 6'sı hasta çıktı, sadece 2'sinin sadece taşıyıcı olduğu belirlendi. Taşıyıcı olan iki embriyo 4. gün Zeynep Sucular'ın rahmine yerleştirildi. 1 Mart'ta gebe kalan Zeynep Sucular, Almanya'ya döndü ve Petek Liz adlı bir kız bebek dünyaya getirdi.

KAN HASTALARINA UMUT
Ç.Ü. Tıp Fakültesi Hematoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Tanyeli, akraba evlilikleri ile yaşamı eziyete dönüştüren kan hastalıklarının genetik geçişli hastalıklar olduğunu belirttikten sonra, Adana'da başarılan yöntem için şu değerlendirmeyi yaptı. "Bu çok önemli bir gelişme. Kanı, bulunabilirse iliği sürekli değiştirilmesi gereken, ölümle her an yüz yüze olan çiftlerin sağlıklı bebek sahibi olabilmesinin yolu açıldı. Müthiş bir sonuç bu.
 
Geri
Üst