Alkol vücutta ne kadar kalır?

Uzman SühaN

Administrator
Alkol vücutta ne kadar kalır?
Alkol her ne kadar birçok zararlı etkisi olmasına rağmen, onun araç sürme yada belirli ilaçları kullanma gibi durumlarda vücudunuzda ne kadar kalacağını önceden bilmek ve buna göre önlem almak son derece önemlidir.
Alkol alınır alınmaz yavaş yavaş sisteminize girmeye başlayacak ve sonrasında kan dolaşımınıza geçerek sizden atılana kadar orada kalacaktır. Alkolün büyük bir çoğunluğu metabolizmanızda bozunmaya uğratılacak olsa da vücudunuzdan nefes, terleme yada idrar yolu ile uzaklaştırılabilir. Alkolün yıkılma oranı ise sanıldığı gibi sizin kilonuz, cinsiyetiniz yada ırkınız ile ilgili değildir.



1.jpg





PEKİ NEYE BAĞLI?


Alkolün vücudunuzda kalması pek çok faktöre bağlı olarak değişebilir. Birçok organ ve bunların sağlığı ve işlevselliği bu süreçte önemli rol oynar. Yanı sıra açken aldığınız ve ne yediğinizle ile birlikte alınması da önemlidir. Alkol alındıktan birkaç dakika içinde, kılcal damarlarınıza en yakın tabaka olan derideki epitelyum tabakası içine giriş yapar. Alkol tarafından etkilenen buradaki hücreler sinir sistemine etki ederek sizin bulanık görmenize ve net konuşamamanıza yol açacaktır.



Alkol aldıktan yaklaşık dakika içerisinde, alkolün yaklaşık %10’u kadarı halen midenizde kalacaktır. Bu oran ise genellikle ter, tükürük yada idrar ile vücuttan uzaklaştırılacaktır.
Hemen hemen 20 dakika sonra alkolün %90’ı tüm besinlerin emiliminin yapıldığı ince barsağa ve ardından da pankreas ve karaciğere geçer. Alkol bu süreçte metabolize edilmeye başlar ve kan dolaşımına emilim hızı daha öncekinden oldukça hızlıdır. Bu noktada içtiğiniz içkinin (sert içki, bira yada şarap) ne kadar saf alkol içerdiği de önemlidir.


Siz bu noktada alkol almayı durdursanız dahi almış olduğunuz alkol kanınıza geçmeye ve sizi etkilemeye devam edecektir. Bunun sizi nasıl etkileyeceğini bilmeniz önemlidir. Ne kadar süre içtiğinize dayanarak alkolün sisteminizde ne kadar süre kalacağını belirleyemezsiniz. Bunun yerine alkolü ne kadar ve ne saflıkta tükettiğiniz yanı sıra sizin metabolizmanızın bu maddeyi ne kadar iyi şekilde yıkacağı üzerine odaklanmalısınız.



ALKOLÜN SİSTEMİNİZE GİRMESİNİ NELER YAVAŞLATIR?


Alkolün sizin sisteminize girmesini yavaşlatan birçok faktör vardır ve bu da alkolün yıkılması ve vücuttan atılma süresini uzatır. Özellikle alkol tüketirken bir şeyler yemek alkolün metabolizmanız içine girmesini yavaşlatacak ve sizin alkolün tamamen etkisi altına girmenizi yavaşlatacaktır.
Ayrıca azar azar ve yavaş yavaş yudumlamak da alkolün alımının herhangi bir zamanında sisteminize çok fazla alkol girişini önleyecektir. Alkol alınırken sadece bir tür almaya çalışın, bu, kan dolaşımınıza çok fazla kimyasal girişini önleyecektir.


Alkollü içecekler ile birlikte su yada soda imek hem az tüketimin yanı sıra alkolün kan dolaşımına girme oranını yavaşlatacaktır.
Alkolün kan dolaşımı yada sisteminize yavaş girmesini sağlamak onun vücuttan atılma oranını artırmaz. İnsan vücudu sizin uyanık olup olmamanınıza bakmaksızın alkolü sürekli oranda metabolize etmeye devam edecektir. Bu da alkolün sizin vücudunuzda alkolün ne kadar kalacağını bilmenize yardımcı olacaktır. Bunu hesaplamak için dahi internet üzerinde kan alkol konsantrasyonu hesaplayıcıları bulunmaktadır.



KAN ALKOL KONSANTRASYONU REHBERİ


Kan alkol düzeyi 0.02 olursa alkolün yıkımı yaklaşık 30 dk- 1 saat, 0.05 te 3-3,5 saat, 0.08 olursa 5-5,5 saat ve 0,10 olursa yaklaşık 6-7 saatte yıkımı uğrar. Bu oranların büyük bir bölümü çoğu insan için aynıdır. Ana farklılık ise alkolün sizi nasıl ve ne kadar etkilediğinden gelmektedir. Erkekler kadınlara göre alkole daha dirençli yanı sıra genellikle az alkol alanlar ise daha çok alkol alanlara göre daha fazla alkolden etkilenirler.
 
Geri
Üst