Bademcikleri iltihaplanmasın

Mirmiga

Yeni Üye
Üye
Bademcikleri iltihaplanmasın
Kış aylarında artış gösteren bademcik iltihabı kalp hastalıklarına neden olabiliyor. Genç yaşlarda kalbe bağlı ölümlerde romatizmal kalp hastalığının en sık görülen neden olduğunu belirten Doç. Dr. Hakan Ceyran, “diz, dirsek, ayak bileği gibi eklemlerde şiddetli ağrı, şişlik, ısı artışı, kızarıklık gibi belirtiler varsa, romatizmal kalp hastalığından şüphelenilmelidir.” Erciyes Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Ceyran, kış şartlarında, özellikle çocuk ve ergenlerde yoğun
bademcik iltihabı görüldüğünü söyledi. Toplum tarafından “alışılagelmiş bir hastalık” olarak değerlendirilen bademcik iltihabının aslında önemsenmesi gereken çok önemli bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Ceyran, basit bir iltihaplanmanın bile çok ciddi kalp hastalıklarına neden olduğunun bilinmesi gerektiğine dikkati çekti.

Hastalığa neden olan “streptokok” mikrobunun, boğaz enfeksiyonu yanında, eklem iltihabı (artrit) ve kalp kapaklarında hasara neden olabilecek reaksiyonel iltihap (kardit) ile böbrek iltihabı yapabileceğini bildiren Doç. Dr. Ceyran, şunları söyledi:

“Bademcik iltihabı, halk arasında eklem romatizması ve kalp romatizması olarak bilinen önemli hastalıklara yol açabilir. Kalabalıkortamlarda, özellikle sınıf ortamında bu mikrop hızla yayılabilir. 5-15 yaşları arasında daha çok görülen romatizmal kalp hastalığı, çoğunlukla eklemlerde ilk belirtilerini verir.

Diz, dirsek, ayak bileği gibi eklemlerde şiddetli ağrı, şişlik, ısı artışı, kızarıklık gibi belirtiler varsa, romatizmal kalp hastalığından şüphelenilmelidir. Kalp kapaklarında tutulmanın ortaya çıkması, ileri yaşlarda ölümle sonuçlanabilecek kalp rahatsızlığına neden olabilir.”

Doğumsal kalp hastalıkları dışında, akut romatizmal ateşin, çocukluk döneminde en sık görülen kalp hastalığı nedeni olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ceyran, genç yaşlarda kalbe bağlı ölümlerde romatizmal kalp hastalığının en sık görülen neden olduğuna dikkati çekti. Doç. Dr. Ceyran, şöyle dedi:

“Bütün yaşlarda kalp hastalıklarının yaklaşık yüzde 25’inin nedeni romatizmal kalp hastalığıdır. Bademcik iltihabında kesinlikle boğaz kültürü yapılmalı ve anti-streptokoksik tedavi uygulanmalıdır. Eğer boğaz kültüründe beta hemolitik streptokok üremişse penisilinle tedavi edilmesi uygundur.”

Doç. Dr. Ceyran, romatizmal kalp hastalığının tekrarlayabilen bir hastalık olduğunu kaydederek, hastalık geçirildikten sonra korunmanın önemine işaret etti.
 
Geri
Üst