Bebeğin Cilt Bakımı

aSqimSin

Yeni Üye
Üye
Bebeğin Cilt Bakımı
CiLT BAKIMI



Göbek bakımı: Bebeğinizin göbek bakımı günde en az 4 defa yapmalısınız. Göbek kordonu idrar ya da kaka ile kirlendiğinde daha sık bakım gerekebilir. Göbek bakımını, bebeğinizin kordonunun her tarafını ıslatacak şekilde göbeğin dibinden mandala doğru %70'lik alkol damlatarak yapınız. Alkolün cilde temas etmemesi için steril kare gaz kullanınız. Göbek pansumanında alkol dışında tentürdiyot, amerikan tentürdiyodu gibi iyotlu, cıvalı antiseptik solüsyonlar kullanmayınız. Bebeğinizin bezini göbek kordonu dışarıda kalacak şekilde bağlayınız.
Göbek düşene kadar bebeğinize duş şeklinde banyo yaptırabilirsiniz.
Göbek kordonu 10-15 gün içinde düşecektir, göbek düştükten sonrada iki gün %70'lik alkol ile bakım yapmaya devam ediniz.
Göbekte sulanma, kızarıklık, kötü koku, ateş, akıntı, kanama gibi durumlarla karşılaşırsanız doktorunuza ulaşınız.

Banyosu: Küvet banyosunu, göbeği düştükten iki gün sonra yaptırabilirsiniz. Suyun sıcaklığının 36.5-37 derece, oda sıcaklığının 26 derece olması uygun olur. Banyo öncesi mutlaka hazırlığınızı yapınız, çünkü bebeğiniz çıplakken kendini güvende hissetmez ve çok huzursuz olur. Bu da sizin telaşlanmanıza neden olabilir. Bebeğinizle ilgili tüm işlemleri keyif alarak anne-baba bir arada yapınız ve lütfen huzurlu olunuz, bu huzur aynen bebeğinize de yansıyacaktır.

Bebeğinizin Giydirilmesi:
Kıyafetlerini seçerken; pamuklu, yumuşak, az dikişli olmasına özen gösteriniz. İlk aylarda, iç giyim için body, dış giyim için tulum tercih etmenizi öneriyoruz. Giysiler bebeğinizin hareketlerini kısıtlamayacak bollukta olmalıdır. Baş, el ve ayaklarından çok çabuk üşüyebilecekleri için şapka eldiven ve çorap mutlaka giydiriniz.

Göz Bakımı: Bebeğinizin gözünde akıntı, çapak oluşmuşsa, steril gazlı bezi kaynamış ılık suda ıslatıp, gözünü içten dışa (burundan-kulağa ) doğru tek bir hareketle silebilirsiniz. İşlemin tekrarlanması gerekirse yeni bir gazlı bez kullanmalısınız. Gözde kızarıklık, aşırı çapaklanma ve şişlik varsa doktorunuzla görüşünüz.

Kulak Bakımı: Bebeğinizin kulakları çok hassas olduğu için asla diplerine kadar temizlemeye çalışmayınız. Pamuklu çubuk kesinlikle kullanmayınız. Sadece bebeğinizin kulak arkasını ve dış kulak kepçesini siliniz.

Burun Bakımı:
Bebeğinizin burun deliklerine birer damla serum fizyolojik damlattıktan sonra ucu kıvrılmış peçete ile fazla ilerlemeden temizleyiniz. Bebeğiniz burun solunumu yaptığı için burnunun tıkanık olmaması önemlidir.

Ağız Bakımı: Bebeğinizin sağlığı için göğüs hijyeninize dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin dil ve ağız mukozası normal görünümde ise ağız bakımına ihtiyacı yoktur. Ağız bakımı yapacaksanız kaynamış ılımış suda gazlı bezi ıslatarak ağız içini tek seferde siliniz.

Deri Bakımı: Yenidoğan bebeğinizde deri çok ince olduğundan kolayca zedelenebilir. Bebeğinizin derisinin kirli kalması nedeni ile pişikler ve deri enfeksiyonları çabuk gelişebilir. Bebeğiniz çok sıcak ortamda kalır veya çok kalın giydirilirse isilik oluşabilir. Bebeğinizin göbek kordonu düşene kadar kaynamış ılınmış su ve pamuk kullanarak; baş, boyun, gövde, kollar, bacaklar ve kıvrım yerlerini siliniz ve iyice kurulayınız.
Bebeğinizin göbek kordonu düştükten 2 gün sonra normal banyo yaptırabilirsiniz.
Bebeğinizin vücudunu banyodan sonra özellikle kıvrım yerlerini bebe yağı ile masaj yaparak yağlayınız. Bebeğinizin iç çamaşırlarını her gün değiştiriniz.

Genital Bölge Bakımı: Bebeğinizin alt temizliğini en az 2 ay kaynamış ılınmış suya batırılmış pamuklarla yapınız. Kız çocuklarında temizlik önden arkaya doğru, kakasını yaptığında akar su altında yapılmalıdır.


BEBEĞİNİZLE İLGİLİ YAPACAĞINIZ HER İŞLEM ÖNCESİ VE SONRASI MUTLAKA ELLERİNİZİ YIKAYINIZ.
Sağlıklı Günler...





bebegimveben.com
 
Geri
Üst