Bebeklerde gaz sancıları

M

Misafir

Forum Okuru
Bebeklerde gaz sancıları
11ss1ma.jpg


Bebeklerde, özellikle ilk aylarda durmak bilmeyen ağlamaların nedenlerinden biri de: Gaz sancıları
Bu sancılar hemen hemen bütün bebeklerde görülür. Karın bölgesinde gaz toplanması ve bunun yarattığı huzursuzlukla kendini gösterir. Bu bir hastalık gibi algılanmamalı ve küçük önlemlerle azaltılmaya çalışılmalıdır. Zira, gaz sancıları bebeklerde çok sık görülen bir durumdur ve şu ana kadar “gaz” nedeni ile zarar görmüş bir bebek bulunmadığının bilinmesi rahatlatıcı bir durumdur.

Gaz ve gaz sancıları, belirli bir süre ile sınırlı fizyolojik bir olay olarak kabul edildiğinden kesin tedavisi yoktur. Ancak önemli olan “gaz”ın sebebini bulmak ve ona göre önlemler alarak bu sancıları ve dolayısıyla bebeğin ağlamasını azaltmaya çalışmaktır.

Burada tüm ağlamaların sebebi “gaz” olarak düşünülmemelidir. Örneğin diş çıkarma, ishal, kulak ağrısı gibi nedenlerle de bebek uzun süreli ağlama krizlerine girebilir. Ayrıca en sık karşılaşılan ağlama nedeni açlık da bazen gaz sancısına verilen tepkilerle karşılaştırılabilmektedir.

Gazın en önemli göstergelerinden biri bebeğin bacaklarını karın bölgesinde toplaması ve yüzünde kızarma ve morarmalar görülmesidir. Buna göre, öncelikle bebeğin gaz nedeniyle ağlayıp ağlamadığını tespit etmek gerekir.

Bebeklerde gazın nedenleri

Beslenme: Örneğin bebek açlıktan ağlıyorsa meme veya mama verildiğinde susacaktır. Ancak bu durumda susmuyorsa ve yine de bebek beslenmeye devam ediyorsa bu da gazı artırıcı bir sebep olabilir.

Yanlış bilinen bazı uygulamalar da, bu rahatsızlığı artırıcıdır. Örneğin emziğin bal veya reçel gibi maddelere batırılması, bebeğe şekerli su içirilmesi, doktor tavsiyesi alınmadan ve erken dönemde başlanan nişastalı yiyecekler, meyve ve meyve sularının gereğinden fazla verilmesi gaz sancılarını fazlalaştıracaktır.

Gereğinden az veya fazla su verilmesi, bebeğin gazını artıracak ve rahatsız edecektir. Elbette eğer bebek anne sütü alıyorsa, annenin de beslenmesinde bazı noktalara dikkat etmesi, bebeğin “gaz” rahatsızlığını azaltabilir. Nohut, fasulye, turşu gibi besinlerin ve özellikle gazlı içeceklerin tüketiminin azaltılması yararlı olacaktır.


Hijyen: Uzun süre açıkta bırakılan yiyecek ve içecekler (mama veya iyi saklanmamış anne sütü), iyi temizlenmemiş ve dezenfekte edilmemiş kaşık, emzik gibi malzemeler, kapağı kapatılmadan saklanmış şurup ve ilaçlar da basit mikrobik kirlenmelere sebep olur ve bunlar gaz sancılarını tetikler.

Uygulamalar: Bebeğin fazla sıkı kundaklanması, hep aynı pozisyonda yatırılması, altının uzun zaman ıslak bırakılması, ayaklarının sıcak tutulmaması ve bulunduğu ortamın fazla sıcak veya soğuk olması da bebeklerde gaz problemini yaratan etkenler arasındadır.

Neler yapmalı?

Öncelikle anne ve babanın bıkmadan bebeğe şevkatle ve özenle yaklaşması çok önemlidir. Anneden ve babadan hissedeceği huzur onu sakinleştirecektir.

Bununla beraber bebeğin ve annenin beslenmesine dikkat etmesi çok önemlidir. Bebek için düzen özellikle ilk aylarda çok önemli olur. Bu nedenle beslenme saatlerinin ve besinlerin özenle belirlenmesi gerekir.

Bebeğin beslenmesi sırasında özellikle burnunun açık olması çok önemlidir. Bebekler ağızdan solunuma geçmediklerinden burun tıkalı beslenirken hem yorulacak hem de oldukça fazla hava yutacaktır.

Her beslenmeden sonra, bebeğin sırtı yavaş hareketlerle sıvazlanarak gazının çıkarılması gerekmektedir. Bu onu rahatlatacak ve tıkanmalarını önleyecektir.

Besinler hazırlanırken hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir. Dezenfekte amacıyla biberonlar, emzikler, kaşıklar her kullanımdan sonra kaynatılmalıdır. Ayrıca özellikle hazır mamalar, taze olmalı ve hazırlama kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır.

Bebekler, hep aynı pozisyonda yatırılmamalıdır. Bu “gaz” problemlerini artıracağı gibi fiziksel gelişim açısından da sakıncalar doğurabilir. Daha çok yan yatırma tavsiye edilmektedir.

Aşırı sıcak veya soğuk ortamlar bebeği her açıdan rahatsız edecektir. Ayrıca çok dar ve hareketini kısıtlayıcı giysiler giydirilmemelidir.

Bebeğe mümkün olduğunca sakin bir ortam hazırlayıp zaman zaman hafif masajlar yapmak da gaz toplanmasını azaltacak ve anneyle çocuk arasındaki bağı güçlendirecektir.
 
Geri
Üst