Düzensiz kanamaların nedenleri

Uzman SühaN

Administrator
Düzensiz kanamaların nedenleri
ara kanama nedir,bir ayda iki kez adet olma,bir ayda birden fazla adet olma,düzensiz adetin nedenleri,ara kanamaların nedenleri hakkında bilgiler

d.jpg

Normal bir adet kanaması düzeni olan bir kadın ortalama 28 günde bir (bu süre bir adet kanamasının başladığı ilk günden, diğer adet kanamasının başladığı ilk güne kadar geçen süredir) kanama görür ve bu kanama 3-7 gün arasında devam eder. İlk günlerde nispeten daha fazla olan kanama yavaş yavaş azalarak en geç 7 günde tamamen biter. Tüm bu adet dönemi boyunca kadın ortalama olarak 40 mililitre kan kaybeder. Bazı kadınlarda ek olarak iki adet kanamasının ortasına denk gelen yumurtlama döneminde birkaç damla süren lekelenme tarzında kanama olabilir. Bu kadınlarda yumurtlama esnasında oluşan bu kanama her ay tekrar eder ve normaldışı bir durum olarak kabul edilmez.

Yukarıda anlatılan düzenden her sapma düzensiz kanama olarak tanımlanır. Her düzensizlik tipinin kendine özgü nedenleri ve tedavi şekilleri olduğundan tanı koyma aşamasında kadının doktoruna düzensizliği iyi tarif edebilmesi çok önemlidir.

Üreme çağında olan ve aktif cinsel yaşamı olan bir kadında düzensiz kanamanın en sık görülen nedenlerinden biri gebeliğe bağlı oluşan sorunlardır. Bu nedenle düzensiz kanaması olan bir kadında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı'nın size soracağı ilk soru muhtemelen "gebelik söz konusu olabilir mi?" olacaktır. Etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanıyor olsanız dahi bu yönde incelemeler çoğu durumda yapılır.

Adet kanaması düzensizliklerinde diğer önemli bir etken de tiroid bezi hormonlarının eksik veya fazla olmasıdır. Bu hormonların azlığı veya fazlalığı durumunda adet kanaması düzeni sıklıkla bozulur.Adet kanamanız daha birkaç gün önce sona ermesine rağmen yeniden kanama başlaması son derece moral bozucu bir olaydır. Bu ikinci kanamanın miktarı damla şeklinde bir lekelenme olabileceği gibi tıpkı adet kanamasında olduğu gibi belirgin de olabilir. Metroraji olarak adlandırılan bu durum bazı jinekolojik problemlerin habercisi olabileceğinden mutlaka jinekolog tarafından değerlendirilmeyi gerektirir. Bu nedenle ister ilk kez başınıza geliyor olsun isterse zaman zaman benzer problemler yaşıyor olun mutlaka jinekoloğunuzla görüşmelisiniz.

Normal adet kanaması
Normal adet kanaması ya da menstrüasyon 5-7 gün arasında süren ve düzenli aralıklarla görülen bir kanamadır.Kanamanın miktarı çok gibi görünse de gerçekte birkaç çorba kaşığından fazla değildir.Ortalama 28 günde bir olur. Bu düzenin dışında olan kanamalar ara kanama olarak adlandırılır. Ara kanamaladan şüphelendiğinizde bu kanın vajinadan geldiğinden emin olmalısınız. Bazen makattan gelen hemoroid kanaması ile idrar yollarından gelen kanama vajinal kanama ile karıştırılabilir.

Hangi durumlar ara kanamaya neden olabilir?
Ara kanamaların altında yatan neden kişinin genel sağlık durumu ile direkt ilgili olabilmekle birlikte genelde şu durumlar iki adat kanaması arasında ara kanamaya neden olabilir:

Gebeliğin farkında olunmayan durumlarda olan erken düşükler
Hormonal dalgalanma ve dengesizlikler
Doğum kontrol hapı ya da benzeri kombine hormonal doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması sırasında
Tiroid hormon hastalıkları
Stress, sıkıntı
Yumurtama dönemi
Bazı ilaçların kullanımı
Rahim içi araç (spiral) kullanımı
Vajinaya olan travmalar
Cinsel ilişki sonrası
Vajinada kuruluk olması
Rahim ağzı ya da rahim kanseri
Konizasyon ya da LEEP gibi rahim ağzına uygulanan cerrahi girişimler sonrası
Eğer kanamanın şiddeti çok fazla ise zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz.Bu süre içinde kanın pıhtılaşmasını güçleştiren aspirin türü ilaçları almamaya dikkat etmelisiniz.

Muayenede doktorunuz size kanamanın şekli, süresi, daha önceden benzeri sorun olup olmadığı, bereberinde ağrı bulunup bulunmadığı gibi bazı sorular yöneltecek ve daha sonra jinekolojik muayene ve vajinal ultrasonografi yapacaktır. Bu aşamada kanamayı başlatan ya da şiddetini değiştiren faktörleri mutlaka doktorunuza belirtmelisiniz.

Tedavi
Ara kanamaların tedavisi altta yatan nedene yönelik olarak yapılır. Çok nadir durumlarda aşırı miktarda olan kanamayı kesmek için küretaj yapılması gerekebilir.
 
Geri
Üst