Endometrial biyopsi nedir? Biyopsi sonrası kanama neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Endometrial biyopsi nedir? Biyopsi sonrası kanama neden olur ?
Endometriyal biyopsi, endometriyumdan küçük bir parça alınan tıbbi bir prosödürdür.Hücre anormalliklerini veya kanseri kontrol etmek için kullanılır. Doktorlar, endometriyal biyopsileri, düzensiz veya ağır kanamayı belirlemek için öneriyorlar. Endometriyal kanseri teşhis etmek için kullanılan en yaygın testtir. İşlem sadece beş ila on beş dakika sürmelidir. Bazı hafif kanamalar genellikle endometriyal biyopsi sonrası endişe edilecek bir şey değildir.

Endometrial biyopsi.jpg






Endometrial biyopsi, rahim astarının değerlendirilmesini sağlayan bir prosedürüdür. Dokudaki bir numuneyi çıkarmak için küçük bir kateter vajinadan uterusa sokulur. Bu numune, kanserli veya kanser öncesi hücreleri veya diğer anormallikleri kontrol etmek için mikroskop altında analiz edilir. Endometrial biyopsi genellikle güvenlidir, ancak nadir durumlarda komplikasyonlar oluşur. Prosedürden sonra, bazı kanamalar oluşması normaldir. Bazen ağrı veya kanama aşırı olur. Ağrı iki günden uzun sürerse ya da kanama normal menstrüel akıştan fazla ise, hasta doktoruyla temasa geçmelidir

Endometrial biyopsi ne için yapılır ?

Bir endometriyom biyopsisi , doktorunuzun endometriyumda sorunlar bulmasına yardımcı olur. Aynı zamanda doktorunuzun vücudunuzun endometriyomunu etkileyen hormon seviyelerinin dengede olup olmadığını kontrol etmesini sağlar. Anormal uterin kanamanın nedenini bulmak, astarın aşırı büyümesini kontrol etmek (endometriyal hiperplazi) veya kanseri kontrol etmek için bir endometrial biyopsi yapılabilir .Bir kadın hamile kalmaya zorlanıyorsa , uterusun astarının gebeliği destekleyip desteklemediğini görmek için bir endometriyom biyopsisi de yapılabilir .

Endometrial Biyopsi Sonrası Kanamalı Olmak Normal mi?

Prosedürünü takiben birkaç gün boyunca, bazı vajinal kanamalar veya lekelenme fark edebilirsiniz. Endometrial biyopsi sonrasında az miktarda kanamanın normal olmasına rağmen, kanamanın prosedürü takiben iki günden fazla sürüp sürmediğini doktorunuza bildirin.

Biyopsi sonrası ağrım olursa ne yapmalıyım ?

Sağlık uzmanınız muhtemelen bir ağrı kesici almanızı önerir, ancak tavsiye ettikleri türe uygundur. Endometriyal biyopsiyi izleyen iki ila üç gün boyunca, tampon kullanmayın, cinsi münasebetten uzak durun. Doktorunuz prosedürü takiben ağır kaldırma veya yorucu aktivitelerden kaçınmanızı da önerebilir.

Anormal Vajinal Kanama Nedenleri

Kanamanıza doğrudan endometrial biyopsi neden olmayabilir ve diğer koşullarla bir ilgisi olabilir. Endometrial biyopsiden sonra kanamanın olası nedenleri aşağıda belirtilmiştir.

Menopoza yaklaşan kadınlar, hormonal değişikliklerinden dolayı işlevsiz kanamayı fark edebilirler.

Cinsel organlardaki lezyonlar veya polipler gibi kanserli olmayan yaralar kanamaya neden olabilir. Çeşitli kanserler de yumurtalık, vajina, uterus ve serviks kanserine neden olabilir. Servikülerit, fibroidler, yumurtalık kistleri, endometritis ve vajinal enfeksiyonlarda aşırı kanama da olabilir. Menopoz dan sonra 50 yaşın üstünde veya sonrasında vajinal kanamalara özellikle dikkat etmeliyiz çünkü yaş ilerledikçe kanser riski artmaktadır.

Vajinanın anormal kanamalarına neden olan başka bir neden travma olabilir. Bu cinsi münasebet yüzünden olabilir. Bazı RİA lar da daha ağır dönemlere neden olabilir. Yaşlı kadınlar ilişki sırasında veya sonrasında kanama yaşayabilirler, çünkü östrojen eksikliği vajinal duvarları kuru hale getirebilir.
Bazı ilaçlar, özellikle antikoagülan kullanıyorsanız, kanamanıza neden olabilir.
Ayrıca, kalıtsal bazı kanama bozuklukları vardır, örneğin, hemofili ve von Willebrand hastalığı, uzamış veya aşırı vajinal kanamaya neden olabilir.

Endometrial biyopsiden uterus veya uterin tüplerinin enfeksiyonu nadiren ortaya çıkar. Enfeksiyona işaret eden semptomlar, kötü kokulu vajinal akıntı, ateş, titreme ve şiddetli alt karın ağrısı içerir. Bunlar ortaya çıkarsa, hasta antibiyotik gerektirir ve bir doktora başvurulmalıdır.Nadir durumlarda,biyopsi cihazı rahim duvarı delinebilir ve organa küçük bir delik açabilir. Bu olursa, prosedür durdurulur. Çok nadiren aşırı ağrı, ateş veya kan kaybı belirtileri görülürse ve bu durum doktora bildirilmelidir. Delik genelde birkaç hafta içinde düzelir ve bu noktadan sonra işlem tekrarlanabilir.Bir hastanın hamile olmadığından emin olmak için, doktor bir endometriyom biyopsisi yapılmadan önce bir gebelik testi uygulamalıdır..
 
Geri
Üst