Kabızlık için botoks yaptıran varmı?

Uzman SühaN

Administrator
Kabızlık için botoks yaptıran varmı?
Son zamanlarda migren ve kabızlık tedavisinde de uygulanmaya başlayan botoks görüldüğü gibi sadece estetik amaçlı kullanılmıyor.


Botoksun kabızlığa faydası nedir?
Tıb dilinde "anal fissür" anlamına gelen makatta kaşınma,ağrı,kanama gibi sorunlara yol açan küçük bir çatlak veya yırtık tedavisinde kullanılır.Genelde yüzeysel olarak başlayıp hızla iyileşen çatlaklar zaman zaman derinleşir.Bu durumda hastalık kronik hale gelir.Makat iç kısmındaki kalınlaşma ve direnç artışı çatlağın ana nedenidir.Yani iç kasların gevşememesi ya da kasılı kalması çatlağın iyileşmesini engeller.




8.jpg




Bu problemin nedeni beslenme değişikliği,ishal,kabızlık,diyetteki lif oranının azalması gibi faktörler neden olabilir.Son zamanlarda popüler olan tek tip beslenme şekillerine dayalı olan protein diyeti gibi diyetler yüzünden birçok kişide bu tür problemler oluşmaktadır.Çatlakların belirtileri kalın bağırsak kanseri ve sindirim sistemi hastalıklarınınkileriyle benzerlik gösterebilir fakat kansere dönüşmezler.



Genel olarak kozmetik amaçlı uygulanılan botoks 1994 yılından beri çatlak problemlerinde de kullanılmaktadır. Çatlak olan bölgenin iç kasının iki yayına enjekte edilerek uygulanır.Bu uygulamadan sonra hasta günlük yaşantısına devam edebilir.Uygulamadan sonra bölgede 2-6 ay içinde geçici felç oluşur ve bu süre içinde oluşan gevşeme ile sorun giderileceği için yırtık vücut tarafından iyileşir.Uygulamadan sonraki ilk 30 gün içinde hastanın şikayetleri düzelmezse ya da yarı yarıya azalmazsa ikince kez botoks uygulaması yapılabilir.İkinci tedaviden sonra da başarılı olunmaz ise ameliyat önerilebilir.



Pratik yöntemler:
Oturma banyosu: Makat çatlağı ya da yırtığı tedavisinde sıcak su içinde gün içerisinde 5-6 kez yapılan oturma banyosu oldukça yararlıdır.Bazı durumlarda bu uygulamanın paketlenmiş buz ile art arda yapılması makat bölgesindeki ağrıyı hafifletmekte oldukça etkilidir.
İlaçlar: Kronik kabızlık problemi olan kişilerde ilaçlar işe yarayabilir.Ancak tedavi gelişi güzel yapılmamalı ve mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalıdır.
Merhemler: Diltiazem,kortizon,nitrogliserin,çinko oksit,lidokain gibi maddeler içeren kremler faydalı olabilir.


Önemli bilgiler:


Hastalar özellikler lif bakımından zengin beslenmeliler.20-50 yaş grubundaki kişilerin diyetlerinde ortalama almaları gereken lif miktarı; kadınlarda ortalama 25 gram, erkeklerde ise 40 gram olmalıdır. Sindirim düzensizliklerinin oluşmaması için de bu miktar günde 50 gramı aşmamalıdır.


Hastalığın oluşumunu engellemek için günlük en az 8-10 bardak su içmek faydalı olacaktır.
Hasta diyetine dikkat etmediği zamanlarda yırtık var çatlağın yüzde 30-50 oranında tekrarlandığı gözlemleniyor.Bakliyat,tahıl,pirinç,arpa,soya fasulyesi,buğday,meyve ve sebzelerden dengeli şekilde tüketilmesi kabızlık ile mücadelede oldukça etkilidir ve bağırsak hareketlerini artırır.
Bağırsakların düzenli olarak çalışması için spor faydası oldukça büyüktür.Özellikle yürüyüş bu konuda yarar sağlar.
Kahve ve alkolden mümkün olduğunda uzak durulmalıdır.
 
Geri
Üst