Kulak Akıntısı Neden Olur?

Uzman SühaN

Administrator
Kulak Akıntısı Neden Olur?
Sağlıklı bir insanda günde bir miktar kulak kiri oluşur. Kulak sağlığının bozulduğu bazı durumlarda kulakta oluşan bu yabancı madde miktarı olağan dışı şekilde artar ve hastanın da hissedebileceği sıvı akıntısına dönüşür. Çoğu zaman kulak akıntısı, vücudunuzun kulakta meydana gelen diğer sorunlarla mücadele ettiğini gösterir.



Kulak İltihapları
Kulak akıntısı genelde orta veya dış kulaktaki iltihaplar nedeniyle ortaya çıkar. Kulağın içi karanlık, sıcak ve nemli olduğu için bakteri ve virüs gelişimine müsaittir. Kulağa kaçan su (özellikle yüzme havuzlarında) ve sağlıksız ortamlar bakteri veya virüs kapılmasına neden olabilir. Bu durumda kulağınız enfeksiyon kapar.

Bu mikroplar kulağın görünür kısmından kulak zarına kadar olan bölgede konuşlanırsa dış kulak enfeksiyonuna; kulak zarının hemen arkasına konuşlanırsa orta kulak enfeksiyonuna neden olurlar. Vücudun bağışıklık sistemi bu enfeksiyonla savaşırken iltihap üretir, bu durum ise kulak akıntısına neden olur.



6.jpg






Kulak Hasarları
Kulağınızın darbe, sürtünme veya batma yolu ile aldığı hasarlar büyük miktarda kulak akıntısına neden olabilir. Kulağın iç duvarının tahriş olması da buna neden olur ancak en fazla akıntıya kulak zarının delinmesi neden olur. Dolayısıyla kulak çöpü kullanılırken dikkatli olunmalıdır, çok derinlere inilmemelidir.

Benzer şekilde, kulak dışı temizlenirken sert davranılırsa meydana gelen ani basınç değişimi kulak zarına hasar verebilir. Bu durumlarda vücut o hasarı onarmak için sıvı üretmeye başlayacak, bu da akıntıya neden olacaktır.

Diğer Nedenler
Yukarıda sayılan nedenlerden daha nadir karşılaşılan aşağıdaki durumlar da kulak akıntısına neden olur:

Ani irtifa değişikleri sonucu kulak zarının hasar görmesi
Kafatasında meydana gelen kırık ve çatlaklar
Kafatasının iç kulakta kalan kısmındaki Mastoid kemiğin iltihap kapması
Kulak Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir?
Kulak akıntısı bir hastalık sebebi değil sonucu olduğu için altta yatan sebebin iyileştirilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda herhangi bir tedavi uygulamadan da akıntı kesilebilir.

İltihap Tedavisi
Kulak iltihabını iyileştirmek için kulak damlaları ve ağrı kesiciler kullanılır. Enfeksiyon bakteri kaynaklı ise antibiyotik kullanmak sonuç verecektir.

Ani gelişen ve çok fazla miktarda iltihap üreten bazı orta kulak enfeksiyonlarında iltihabın akması için kulak zarının hafifçe delinmesi gerekebilir. Bu ciddi bir durum değildir, çoğu zaman daha orta kulak iltihabı tam geçmeden zar kendi kendine iyileşecektir.

Kulak Hasarı Tedavisi
Hafif hasarlar tedavi gerektirmeden iyileşecektir. Kulak zarında oluşan orta ve ileri düzeydeki hasarların tedavisi için ise kulak yolu kâğıt yama ile kapatılarak iyileşme süreci hızlandırılabilir. Eğer kulak zarındaki hasar ciddi düzeyde ise, cerrahi müdahale ile zar dikilebilir.
 
Geri
Üst