Kulak Kiri Nedenleri ve Tedavisi

ASİMELEK

Daimi Üye
Üye
Kulak Kiri Nedenleri ve Tedavisi
kulak, kulak kiri, kulak kiri hakkında, kulak kiri tedavisi, kulak kirinin nedenleri,sağlık bilgileri,sağlığımız için bilgiler,hastalıklar ve tedavileri.




392124dac39f2bfd37.jpg

Hoş bir görünüşü olmasa da kulak kirinin yararlı bir işlevi vardır; kulağı enfeksiyonlardan korur. Ancak biriktiği zaman sorun yaratıp tıbbi yardım gerekir.
Kulak kiri, kulak kanalının, dışta bulunan üçte birlik bölümünde yer alan ter bezlerince salgılanan yağların, deri döküntülerinin ve toz taneciklerinin bir karışımıdır. Ypışkan ve su geçirmeyen bu madde, enfeksiyona karşı doğal bir savunma sağlar. Zararsızdır ve genellikle kulağın kendi kendini temizleme mekanizması tarafından atılır. Ancak bazen birikerek geçici sağırlık oluşturabilmektedir. Bu durumda tıbbi yardım gerekir.

Sorunlar
Normal koşullarda kulak kiri kulakta birikmez; çene kemiğinin hareketleri ve derinin dökülmesiyle sürekli olarak kulaktan dışarı atılır.
Bazı kişiler ötekilerden daha fazla kulak kiri üretir. Tozlu yerlerde çalışanların, kulağı çok kıllı olanların, kulak derisinde ya da saçlı dersinde enfeksiyon bulunanların kulaklarında daha çok kir birikir.
Biriken kir çeşitli belirtilere neden olur. Bunların en önemlisi sağırlıktır. Kulak kirinin topluiğneyle, kibrit çöpüyle ya da pamuk sarılı çubuklarla çıkarılmaya çalışılması, daha fazla içeri gitmesine ve kulak kanalının dar yerinde sıkışıp kalmasına neden olur. Kulak kiri biriktiği zaman kulakta tahriş ve uğuldama olur; ender de olsa ağrı da yapabilir.
Duştan ya da yüzmeden sonra kulakta apansızın bir basınç duygusu ve sağırlık olabilir: Bu, kulağa giren suyun kiri şişirmesinden kaynaklanır. Kulağı temizleme çabaları kirin daha içerilere kaçmasına yol açarak, ağrı, uğuldama ve baş dönmesi yapabilir.

Tedavi
Kirin kulağı tıkaması çok rastlanılan durumlardandır. Uzman doktor kulak kirini özel bi sygıtla alır.
Kirin yıkanması da olanaklıdır. İşlem bilgili ellerde yapılırsa tehlikesizdir. Şırıngayla su vermeden önce doktor hastasına, kulak içine bikarbonatlı soda çözeltisi ya da ılık zeytinyağı gibi, kiri çözecek sıvılar damlatmasını önerebilir.
Kulak yıkanması ağrısız bir işlemdir. Şırınganın ucu kulağa değdirilmeden ılık su fışkırtılır; sonra kulak temizlenip kurutulur. Kulağın açıldığı zaman hissedilir. Çocuklarda kulak yıkama işlemi, özel dikkat ister. Çocuk huysuzsa ve yerinde durmuyorsa, anestezi yapılabilir.
Geçmişte bir kulak sorunu olmuş hastaların kulakzarı delinebilir. Normal zar kolayca yırtılmaz, ama daha önce delinip iyileşmiş zarlar duyarlı hale gelir ve yıkanma sırasında dikkatli olmayı gerektirir.
Biriken kulak kiri miktarının çok olması ve katılaşması hastanede bir uzman tarafından çıkarılmasını gerekli kılar.İşlem bir emme aygıtıyla ve kulağın içini aydınlatıp gösteren bir operasyon mikroskobuyla yapılır.Hasta sırtüstü yatırılıp başı bir yana çevrilir. Doktor kulağı inceler, sonra tıkayıcı maddeyi çıkarır. Madde yumuşaksa emici bir aygıtla (aspiratörle) alınır.
Birçok işlemde olduğu gibi bu da, uzman ellerde tehlikesizdir ve kulak kirinin çıkarılmasının en iyi yoludur


 
Geri
Üst