Suprarenal anevrizma nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Suprarenal anevrizma nedir?
Vücudun en büyük atar damarı olan aortanın balonlaşması eğer böbrek damarlarının ayrıldığı seviyenin üzerine kadar uzanıyor ise suprarenal aorta anevrizması olarak isimlendirilir. Suprarenal anevrizmalar bir çeşit aorta anevrizması olup, patlayıp iç kanama yapabilir. Bununla beraber çoğu aorta anevrizması böbrek damarlarının altında olup, infrarenal anevrizma olarak bilinir. (Bakınız Abdominal aorta anevrizmaları)




9.jpg





Nedenleri
Anevrizmaların nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Risk Faktörleri
60 yaşından yaşlı olmak
Erkek cinsiyet— suprarenal anevrizmalar erkekte beş kat daha fazla olur.
Ailede olması
Yüksek kolesterol
Yüksek kan basıncı
Sigara
Şeker hastalığı
Genetik hastalıklar (Marfan sendromu, Ehlers-Danlos sendromu, Turner's sendromu ve polikistik böbrek hastalığı)
Aortanın enfeksiyonları
Belirtileri
Suprarenal aorta anevrizması genelde belirti vermez ve tesadüfen diğer nedenlerle yapılan incelemelerde saptanır. Belirti verdiğinde karında, sırtta şiddetli künt ağrı olabilir. Ani başlayan ağrı anevrizmanın patladığına (rüpture) işaret eder.




Nasıl tanı konur?
Ultrason: Ses dalgaları aracılığı ile yapılan bu incelemede damarın genişlediği görülebilir ve kolayca hastalık teşhis edilebilir.
Bilgisayarlı tomografi : Röntgen ışınları ile dokuların kesitsel görüntülerinin alındığı bu yöntem ile anevrizma çok iyi bir şekilde belirlenip değerlendirilebiir. Böbrek hastalıklarında yapılamaz.
Manyetik rezonans: Özel bir boya verilip, manyetik alan oluşturularak elde edilen görüntüler ile damarlar ve anevrizma belirlenebilir.




Tedavi:
Ameliyatsız izlem: Eğer anevrizma şikayet oluşturmuyor ve 5.5 cm den küçük ise belirli aralıklarla muayene edilip, film çekilerek izlenebilir.
Yaşam tarzındaki değişiklikler: Sigaranın bırakılması, kan basıncının kontrolu, kolesterolün düşürülmesi, ağır işlerden kaçınma yararlı olabilir.



İlaçlar: Kan basıncını ve kolesterolü düşüren ilaçlar anevrizmanın büyümesini engelleyebilir.
Ameliyat: Eğer anevrizma çapı 5.5 cm den büyük ise patlama riski yüksek olduğu için ameliyat edilmelidir. Kan akımının geçici olarak durdurulup, yapay damar yerleştirilmesini gerektirir.
Endovasküler onarım: Bu bölgenin endovasküler yollar stent greft kullanılarak onarımı önemli organlara giden bir çok dalın ayrılmasından ötürü zordur. Son yıllarda bu bölgenin anevrizmalarında ayrılan yan dalların çıkışına uygun özel olarak pencereler bırakılarak hazırlanmış stent greftler kullanılarak endovasküler yolla kapalı teknik kullanılarak tedavi edilebilmektedir. Bu işlem teknik olarak zor ve uzun süren bir tedavidir. Buna karşın henüz deneme aşamasında olan çok sarmal yada örgülü greftler kullanılarak bu tedavi daha basit bir yolla yapılabilmektedir.
 
Geri
Üst