Hamile kalmak istiyorum ne yiyip içmeliyim?

Uzman SühaN

Administrator
Hamile kalmak istiyorum ne yiyip içmeliyim?
gebelik öncesi beslenme,gebeliğe hazırlık,gebelik öncesi neler yemeliyim,gebelik öncesi nelere dikkat etmeliyim ,gebelik öncesi beslenme önerileri

Gebelik düşünüyorum yeme içme konusunda nelere dikkat etmeliyim diyen bir kadın aslında hamileliğe ne kadar hazır olduğunu ortaya koymuş oluyor. Bu adımda ilk yapmanız gereken folik asit kullanımına başlamanız olacaktır. Bunun yanı sıra elbette zararlı olan tüm yiyecek ve içeceklerden de uzaklaşmanız gerekecektir.

Gebelik düşünen kadınların yiyip içemeyeceği gıdalar arsında en başta alkol ve sigara geliyor olacaktır. Yine bunun yanı sıra aşırı kafein tüketimi de hamile kalmanızı engelliyor olabilir. Bu sebeple abartmamak kaydı ile günde bir ya da iki bardak içmeye devam edebilirsiniz.Hamile kalmadan önce beslenme düzeni altında bir liste yok elbette. Sadece zararlı yiyeceklerden uzak durmanız ve bir doktor muayenesine gitmeniz önerilir.



bb.jpg


Doktorunuz kontrol ederek sizlere folik asit verecek ve nelerden uzak durmanız gerektiğini söyleyecektir. Bu dönemde yine fazla kilolarınız varsa onlardan arınmak için ağır yiyeceklerden uzaklaşmanız gerekebilir. Bir diyetisyen eşliğinde daha ilk adımdan son adıma kadar planlı bir şekilde hareket edebilirsiniz.üm Dünyadaki hamileliklerin yarıdan fazlası plansız gerçekleşmektedir. Kadınlar hamile kalacaklarını önceden planlamadıkları için beslenmelerine de gereken önemi vermemekteler. Ancak hamilelik ve beslenme arasında çok güçlü ilişkiler bulunmaktadır. Sağlıklı beslenmeyi bir yaşam biçimi haline getirenlerin daha başarılı bir hamilelik geçireceklerini rahatlıkla ifade edebiliriz. Bunun mükâfatı ise daha sağlıklı bir bebek olacaktır.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Başlığımızda yan yana gelen üç kelimeyi hamileliğiniz boyunca bolca göreceksiniz: yeşil yapraklı sebzeler. Brokoli ve ıspanak gibi sebzeler folik asit kaynağıdır. Hamile kalmadan 3 ay öncesinden itibaren günde 400 mg folik asit alımı tüm uzmanlar tarafından önerilmektedir. Çünkü folik asit bebeğin anne karnındaki oluşumunda olası sinir sistemi bozukluklarını engeller. Bebek anne karnındaki ilk ayında nöral tüp gelişimi son derece hızlıdır. Nöral tüp, beyni ve omuriliği içine alan yapının adıdır. Hamilenin vücudundaki folik asit miktarının yetersiz olması durumunda bu tüp benzeri yapıda açıklıklar oluşmaktadır.

Ülkemizde nöral tüp bozukluğu görülme oranı binde 2 gibi bir seviyededir. Ancak yeterli folik asit alımı bu hastalığı ciddi derecede engellemektedir. Hamilelik öncesinde başlanılmamışsa, hamile kaldığınızı öğrenir öğrenmez bu maddeyi almaya başlamalısınız. Çünkü ilk randevunuzda doktorunuz bunu size mutlaka tavsiye edecektir.

Vücutta hiçbir şey çok hızlı gelişmediği için folik asit alımına hamile kalmadan 3 ay önce başlamanız, vücudunuzu folik asit deposu yapacak ve bebek için daha güvenli bir ortam hazırlayacaktır.

Protein Takviyesi

Ülkemiz kadınlarında demir minerali eksikliği(anemi) yüksek oranda bulunmaktadır. Bu nedenle hamilelik öncesinde bu vitamin konusunda daha fazla dikkatli olmalıyız. Kansızlığı kabaca kandaki oksijen miktarının yeterli olmaması ve akciğerlerle kalbin bu eksikliği gidermek için normalden daha fazla gayret göstermesi olarak tanımlayabiliriz. Vücutta kendiliğinden üretilemeyen demir minerali hamileler için son derece önemlidir. Çünkü normal şartlarda hamileliğin başı ve sonu arasında bir kadındaki kan hacmi %50 oranında artmaktadır!

Et, balık, yumurta ve yeşil yapraklı sebzelerden demir takviyesi yapılabilir. Demir açısından güçlü depolarla hamileliğe başlamak hem size hem de bebeğinize faydalı olacaktır. Hamileliğin özellikle ikinci yarısından itibaren demir vitaminin doğal yollarla takviyesi yeterli olmadığı için kadın doğum uzmanları bu vitamini ilaç olarak önerirler.

Not: Çiğ et ve çiğ yumurta tüketiminden sakınmalısınız. Bu maddeler hayvanlardan insanlara geçen bazı hastalıklar barındırabilir ve sizin için bu dönemde daha da tehlikelidir.

Kalsiyum Depolayın

Sizin ve müstakbel bebeğinizin kemik ve diş gelişimi için kalsiyum alımınızı kontrol etmelisiniz. Süt kalsiyum kaynağıdır. Eğer sütle aranız pekiyi değilse, yoğurt deneyebilirsiniz. Yoğurtta tercih listenizi renkli hale getirmediyse marketteki peynir çeşitlerine bir göz atmakta fayda var.

Portakal, fındık, kuru incir ve brokoli alternatif kalsiyum kaynaklarıdır.

Balıkla Aranız Nasıl?

Balıkta bulunan Omega 3 asidi hem sizin hem de bebeğinizin beyin gelişimi üzerinde dünyadaki en etkili gıdadır. Ülkemizin 3 tarafı denizlerle kaplı olması bizim için çok büyük bir fırsat. Bu fırsatı değerlendirin.

Haftada 2 kez balık tüketimi sizin için oldukça yararlıdır. Uskumru, alabalık ve somon gibi balıkları tercih etmelisiniz. Derinlerde yaşamayı seven ve bu nedenle de çevresel kirlenmeye çok maruz kalıp üzerinde cıva biriktiren kılıçbalığı, yağlı ton balığı, köpek balığı gibi türlerden kaçınmalısınız.

Alkol ve Sigaraya Elveda

Son yıllarda yapılan çalışmalar alkol ve sigaranın bebek gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerini ispatlamıştır. Her iki madde de sahip oldukları vücudun doğal yapısına uygun olmayan maddelerle hem sizin hem de içinizde oluşacak ‘’hayatın’’ sağlığına ciddi tehlikeler taşır. Bu nedenle hamile kalmayı planlıyorsanız bu iki alışkanlığa elveda demelisiniz. Hamile kalmayı planlamıyorsanız da tavsiyemiz değişmeyecektir. Çünkü sizin sağlığınız da değerli!

Doğal multivitamin deposu meyveleri, öğünlerinizin bir parçası yapmak; kafein içeren içecekleri azaltmak ve her gün bolca su içmek size verebileceğimiz diğer değerli öneriler.

Bebeğin genlerinin yarısı erkekten gelecek. Dolayısıyla burada yer alan tüm önerilerin eşiniz için de geçerli olduğunu unutmayın ve bu yazıyı ona da okutun. Doğal beslenme ve yeterli vitamin alımı sperm kalitesi üzerinde etkilidir.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst