Kırmızı etin sağlığa faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Kırmızı etin sağlığa faydaları nelerdir ?
Kırmızı et, sağlığa faydalı olan yüksek besin içeriğine sahiptir. Ancak, maliyetinin yüksek olması nedeniyle maalesef herkes eti tüketememektedir. Oysa çoğu yemeğin ana malzemesidir. İnsan vücudunun gelişimi için gereklidir.Bu arada, çok fazla kırmızı et yemek, kalp hastalığının semptomlarını tetikleyen kolesterol seviyelerini yükseltmede çok fazla sorun yaratır. Kararında tüketmek en doğrusudur.Et tüketiminin, cilt hastalıklarının giderilmesi , bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, uzun süreli enerji, vücut dokularının inşası ve onarımı ve vücudun enfeksiyonlardan korunması gibi birçok sağlık yararı vardır .


etin faydaları.jpg






Etin Besin Değeri


Yağ 2g

Enerji% 27

Demir 13g

Omega-3 Yağ Asidi 30 mg

Selenium 100g

Protein 20-25 g

D vitamini 10g

B Vitamini Kompleksi 6g

Çinko 100g


Et büyük miktarda protein içerdiğinden, bu protein vücudun ihtiyacını karşılamaktadır.Proteinin vücudun genel sağlığın yanı sıra vücut dokularının onarımı ve inşası ve vücudu enfeksiyonlardan koruyacak antikorların üretimi, dolayısıyla bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gibi başka faydaları da vardır.En önemlisi, et tüm temel amino asitleri içerdiğinden, kesinlikle en iyi protein kaynaklarından biri olarak yer alır.


Et, kümes hayvanları ve balık grubundaki yiyecekler çeşitlilik göstermektedir, ancak ortak proteinlerde önemli bir şeyleri vardır. Bu gıdalardaki protein miktarı ve kalitesi değişir. Hayvansal gıdalar yüksek kaliteli veya tam protein içerir, bu da vücudunuzun vücut fonksiyonlarını desteklemek için kullanılan proteini oluşturması için ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri sağlaması anlamına gelir.Proteinin yanı sıra, bu gruptaki besinler demir, çinko, magnezyum, E vitamini ve B vitaminleri (thiamin, niasin ve vitamin B6 ve B12) dahil olmak üzere diğer önemli besin maddelerini de içerir.



Kırmızı etin yararları ve işlevleri, serbest radikalleri tutabilen antioksidan kaynağıdır. Kırmızı etin içindeki selenyum, vücudumuzun sağlığına saldıran serbest radikallerle savaşmak için antioksidan işlevi en üst düzeye çıkarmak ve optimize etmek için E vitamini ile de işbirliği yapmaktadır. Et içerdiği birçok besin maddesinden, demir, çinko ve selenyum açısından zengindir. Demir, oksijeni vücudunuzun farklı bölgelerine taşıyan hemoglobin oluşturmaya yardımcı olurken, çinko, doku oluşumunda ve metabolizmasında yardımcı olurken, selenyum vücuttaki yağ ve kimyasalları yıkar.Selenyumun faydaları da üreme sürecini kontrol etmek ve korumak için mükemmeldir. Özellikle menstüral döngüleri düzensiz olan kadınlar et tüketmelidir.


Demirin vücuttaki en önemli işlevi Hemoglobin veya kırmızı kan hücrelerinin oluşumudur Et anemiye iyi gelmektedir.Kırmızı et de uyku bozuklukları veya uykusuzluk ile başa çıkmak için gereklidir. Yüksek miktarda demir içeren tüketen gıdalar, kaliteli uyku almasına yardımcı olabilir. Kırmızı et, vücudun, kasın, kemiğin, solunum sisteminin ve beynin oluşumu gibi çeşitli organ sistemlerinin gelişmesine yardımcı olur bu nedenle gebelerin mutlaka tüketmesi gerekir.Kırmızı et de vücuttaki kötü kolesterolü azaltabilen ve vücudun ihtiyaç duyduğu iyi kolesterolü artıran niasin elementleri içerir.


Araştırma sonuçlarına göre Kırmızı Et, kalp hastalığı ve kalp sağlığı ile ilişkili bazı kronik hastalıklar riskini de azaltabileceğini ortaya koymuştur. Bunun nedeni, Kırmızı Et in içindeki omega 3'ün arteriyel damarların esnekliğini veya elastikiyetini geliştirebilmesidir.Beynin besin alımını da içeren Omega 3, beyindeki hücre zarlarının gelişiminde ve nörolojik sistem sinyal yolunda önemli bir rol oynar.

Farklı et türleri, bağışıklığı arttırmaya yardımcı olan yüksek miktarda çinko içeriğine sahiptir . Antioksidan özellikleri nedeniyle çinko, bizi kronik hastalıklar için daha yüksek risk taşıyan serbest radikallerle savaşmak için antikorlar üretmekten sorumludur. . Etten elde edilen protein de vücudu enfeksiyonlardan korumak için bu antikorların üretimine yardımcı olur. Deniz ürünlerinden gelen omega-3 yağ asitleri de bağışıklığı arttırmak için iyidir . Deniz ürünlerinde bulunan bir başka mineral de, bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen selenyumdur . A vitamini, üreme sisteminin işleyişini arttırır.


Demir, tüm hücrelere doğru kan dolaşımını ve oksijen taşınmasını sağlamaya yardımcı olan önemli minerallerden biridir. Ve farklı et türleri iyi bir demir kaynağıdır. Demir eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve başlangıçta zayıflık, konsantrasyon eksikliği ve yorgunluk ile tanınır . Demir hemoglobin üretmekten sorumludur. Vücudunuzdaki oksijeni, vücut organlarının engellenmeden çalışmasını sağlar.


Üstelik demir eksikliğiniz varsa anemi ile karşılaşabilirsiniz . Durumun ana belirtisi ani yorgunluktur. Etleri tüketerek anemiyi tedavi edebilir veya vücudunuzdaki demir seviyelerini koruyabilirsiniz. Hamilelik sırasında yeterli miktarda et tüketmek, anne adaylarının bol miktarda besin almasını sağlar. Fetusun sağlıklı bir beyin, kemik, kas ve solunum sistemi geliştirmek için sürekli protein, mineral ve vitamin alması gerekir. Besin eksikliği, fetüsü doğuştan gelen hastalıklara karşı korumazsa, süreci bozabilir.


İnsan beyninin yaşlandıkça küçülmesi doğal bir süreçtir. Çeşitli sağlık uzmanları bunu demans ve Alzheimer gibi kronik hastalıkların bir belirtisi olarak gördüler. Omega-3 yağ asitlerini tüketerek beyninizi koruyabilirsiniz.Genel sağlığınızı korumak için eti diyetinize dahil etmelisiniz. Sağlık uzmanları kataraktın dejeneratif bir hastalık olduğunu öne sürmektedir.Durum körlüğe ve görme bozukluğuna yol açabilir.Et tüketerek göz sağlığınızıda koruyabilirsiniz.


Demir çok sayıda işlev gerçekleştirmek için gereklidir. Uykusuzluk ile baş ederken onun muazzam faydalarını yaşayabilirsiniz .Vücudunuzdaki kan basıncı seviyenizi düzenlemenize yardımcı olacaktır. Beslenme uzmanları, kan basıncı seviyelerindeki dengesizliğin çoğu durumda uykusuzluk ve uygunsuz uyku düzenine neden olabileceğini önermektedir . Bu durumu et tüketerek tedavi edebilir ve bebekler gibi uyuyabilirsiniz.


Kırmızı et, yüksek mineral içeriği nedeniyle kolesterol seviyesinin korunmasına yardımcı olabilir. Kötü kolesterolü düşürebilir ve ılımlı olarak tüketirseniz iyi olanı artırabilir.Et, D vitamini deposudur. D vitamini eksikliği kemik problemlerine neden olabilir. Bu durum kırık olasılığını da arttırır. D vitamini kemik yoğunluğunu arttırır. Ayrıca kırmızı et, D vitamini bol almak için lezzetli bir kaynak olabilir.Proteinleri günlük diyetinize dahil etmek, kaslarınızın büyümesini ve gücünü arttırır. Daha uzun vadede fayda sağlamak için çinkoya ihtiyaç duyabilirsiniz . Vücut geliştiriciler protein alımını önemli ölçüde artırır. Her iki besin de kırmızı ette bulunur. Sonuç olarak, kırmızı et tüketmeye başladığınızda protein ve çinko kaslarınızı güçlendirmeye başlayacaktır.

Cilt problemlerini tedavi etmek için protein gereklidir. Proteinler ile zenginleştirilmiş gıdaların tüketilmesi, nihayetinde cildinize nem ve doğal bir ışıltı sağlayacaktır. Vücudunuzdaki yeterli protein seviyesi cildi etkiler ve egzama, dermatit ve sedef hastalığı gibi çeşitli cilt hastalıklarına karşı korur.Enerjik bir vücut sağlıklı bir vücuttur. Tükettiğiniz şeyler konusunda daima dikkatli olmalısınız. Kırmızı et, C vitamini kompleksi dahil olmak üzere bol miktarda besin sağlayabilir . Karbonhidratları enerji üretmeye çalışan glikoza dönüştürmek sorumludur. Bu enerji günlük görevleri yerine getirmemiz gereken şey. Kırmızı eti diyetinize dahil etmek, daha fazla enerji üretmenize ve gün boyu enerjinizi korumanıza olanak tanır.
 
Ete bayılırım. Yemeklerimizin hepsi etlidir. Etsiz yemekten hiç bir şey anlamıyorum eşimde etsiz yemek sevmiyor. Etin faydası olduğu kadar fazla tüketilmesi elbetteki zarar veriyor aslında kararında tüketmek lazım . Zeytinyağlı yemekler bana meze gibi geliyor doymuyorum ama etli yemek yediğim zaman kendimi doymuş ve keyifli hissediyorum .Et ile ilgili bilmediğim bilgileride sayenizde öğrenmiş oldum paylaşım için teşekkür ederim.
 
Geri
Üst