Gebelikte Olan Kahverengi Akıntı Ne Demektir ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Gebelikte Kahverengi Akıntı
Gebelikte Kahverengi Akıntı Nedenleri



Sevgili melekler, bu yazımızda gebeleri yakından ilgilendiren ve sık sık sorulan bir soru ile ilgili bilgiler vermek istiyoruz sizlere. Gebelikte kahverengi akıntı, dikkatle takip edilmesi ve üzerinde durulması gereken bir konudur. Çünkü bu tip akıntılar düşük belirtisi de olabilir. Şimdi yazımıza geçiyoruz ve konuyla ilgili detayları sizlerle paylaşıyoruz...


Gebelik süresince damarların genişlemesine bağlı olarak kan basıncının da düşmesiyle yorgunluk, baş ağrısı, bulantı ve hatta bayılmalar olabilir.

Düşük riski özellikle ilk 10 hafta içerisinde daha yüksektir. Bu dönemde gözlenecek bir kanama halinde, hemen istirahata geçerek doktorunuza haber vermeniz gerekir. Kahverengi leke tarzı kanamalar sık görülür. Asıl korktuğumuz açık kırmızı renkli kanamadır. Doktor kontrolünü takiben mutlak istirahat gerektirir.

gebelikteki-kahverengi-akinti-neden-olur-jpg.85034 Gebelikte Olan Kahverengi Akıntı Ne Demektir ? Melekler Mekanı Forum


Vajinal kanama ilk üç aylık dönemde normal bir bulgu değildir. Hamilelikte tüm gebelerin %20’sinde görülebilir. Pek çok kişinin söylediği üste görme olayı aslında bir adet görme şekli değil,aslında düşük tehditidir. Kanamanın şekli, süresi, miktarı ve rengi kadın doğum uzmanları için yönlendirici olur.Genellikte kanama, yani vajinal kanama başlamadan önce kasık ağrısı görülür. Bu kural değildir ama sıklıkla geçerlidir. İlk oluşan kanama sıklıkla kırmızı bir nokta olarak külotunuza bulaşır. Bunu sıklıkla kahverengi akıntılar izler. Rahimden boşalan kan vajina içerisinde beklerken vajinada bulunan mikroplar tarafından değişime uğratılır, sindirilir ve rengi kahverengiye dönüşür.
Bu beklenen bir olaydır. Kahverengi akıntı, kanamanızın çok az olduğunun bir ifadesidir. Ancak taze, akut kanamanız olmadığı anlamına gelmez. Bazen hamilelikte kanama hızla artar. Bu artış kanamanın tehlikeli olduğunun bir belirtisidir. Vajinadan parça düşürmeye başlamak ise düşük tehlikesinin ciddi bir boyutudur. Ancak kanama ile düşürülen her parça düşük olduğu anlamına gelmez. Düşen parça genellikle kan pıhtısı da olabilir.Bunu anlamak için düşen parçayı akan suyun altına tuttuğunuzda dağılıp gidiyor ise bu onun kan pıhtısı olduğunu düşündürür. Ancak dağılmayıp daha açık renkli bir et parçasına dönüşüyor ise düşük başlamıştır anlamı oluşmaktadır.Vajinal kanama başladığı andan itibaren hemen kadın doğum uzmanının aramanız gerekir. Aşırı kanama olduğunda bebek zaten kaybedilmiş olabilir. Bebeğin canlı olduğunu görmeden rahim gevşeticilerle düşük olmasını önlemeye çalışmak hem tehlikeli hem de gereksiz bir çabadır. Mutlaka ultrasonografik kontrol yapılmalıdır.

İlk üç aylık gebeliğin ultrasonografik kontrol şekli vajinal ultrasonografidir ve vajinal ultrasonun bebeğe veya size her hangi bir zararı yoktur. Düşük riskini de artırmaz. Ultrasonografi kontrolünde bebeğin kalp atışlarının olup olmadığı ve gebelik kesesinin sağlam olup olmadığının yanı sıra rahim ağzı kanalının açıklığı da ölçülerek düşük tehlikesinin boyutu araştırılır.Kanama varsa ilk önlem mutlak istirahattir. İstirahatten anlaşılan şey kişilere göre değişir. Düşük tehditinin asıl tedavisi budur. Kanamanız, hatta kahverengi akıntınız tamamen durduktan sonra gerekirse 1 hafta daha istirahate devam etmelisiniz.Size verilen rahim gevşeticiler, kanamayı durdurmada kullanılan ilaçlar (progesteron türevleri, progestan, proluton ampul, duphaston, crinone jel gibi) bebek için hiçbir tehlike içermez. Gönül rahatlığı ile doktor önerisi sonrası kullanabilirsiniz. İlaçlarınızı gün boyunca kullanabilirsiniz. Ancak gece ilaç almak için kalkmayın. Bunlardan progestan ilacına günde 3 adet ile başlarız. Kanamanız artarsa doktorunuzun önerisi ile günde 6 taneye kadar çıkılabilir. Progestan hapı biraz uyku yapabilir. Bu normaldir. Kanama ve kahverengi akıntınız tamamen geçtikten 2 hafta sonrasına kadar birliktelik yaşamamalısınız. Doktorunuzla devamlı irtibat halinde bulunun.
 
aynure

aynure

Üye
Üye
merhaba.ben de gebe olduğumu düşünüyodum,hatta emindim.bulantı ve kusmadan başka tüm belirtiler vardı,aşırı göğüs hassasiyeti,damarların belirginleşmesi,uç etrafı büyümesi,saat şişesi gibi kabarması, sık idrara çıkma nerdeyse her 1.5saatda bir, arada göz bebeklerim büyürdü,akıntım artmışdı,beyaz ve yapışkan kıvamdaydı,aşırı halsizlik uyku hali, akşamları ateşim 37 olurdu,kasıklarımda hafif ağrılar batmalar oluyordu, adetim 3gün keçmişdi,fakat idrar testleri de negatifti,ama ben emindim.akşamüstü kahve rengi akıntı geldi,böğle sümüksü kıvamında,hala da kahverengi olarak var.acaba bu o akıntıdanmıdır ya adetmi oldum.bakalım yarın ne olucak.
 
aynure

aynure

Üye
Üye
kahve rengi akıntı falan deyilmiş ya adet olmuşummmmmmmmmmmmmmmm....:18:
 
C

Caresiz68

Forum Okuru
13.haftalık gebeyim.kahverengi akıntım var.doktora gittim kesede bebekte iyi.eşin dedikleri şey rahim ağzına yakınmış. Düşük olurmu
 
H

Htn00

Forum Okuru
Ayniyisi bndede var fakt dktor bna rahim daralmis yatmn gerekiyo ddi bnde 13 hftlik hmlyim
 
Uzman SühaN

Uzman SühaN

Administrator
Yönetici
Caresiz68' Alıntı:
13.haftalık gebeyim.kahverengi akıntım var.doktora gittim kesede bebekte iyi.eşin dedikleri şey rahim ağzına yakınmış. Düşük olurmu
Doktora görünmüşsünüz bir olumsuzluk yok boş yere evham yapmayın..
 
E

Elvan5252525252

Forum Okuru
17 haftalık hamileyim kaşık Ağrı'larım başladı ve kahverengi akıntım başladı endişelenmem gerekir mi bunun için doktora başvurmalı mıyım
 
Uzman SühaN

Uzman SühaN

Administrator
Yönetici
Merhaba , gebelikte görülen lekelenmeler dikkate alınmalı ,hekime görünün.
 
V

volkan goksu

Forum Okuru
Merabalar. Ben 18 hafta 5 gunluk hamileyim. Ancak iki hafta once 20 haftalik dendi. Dun gittigimde net 18 hafta 5 gunluk oldugunu ogrendim. Hersey yolunda deniyor ama dr kontrolunden geldigimde kahve rengi leke olmustu biraz fazla. Daha onceleride oldugunda dr bazen olur bebek veya esinde sorun yok dedi. Bugun yine az bir sekilde kil gibi leke olmus.idrar yollarinda az enfeksiyon oldugu solendi fitil verildi ancak daha kotu oldu . bir sari bir yesilimsi akinti devam ediyor. Agrim sizimda yok bazen karnimdan asagi batma seklinde birsey oluyor. Sanki cocuk karnimdan alt bolgeye dogru vuruyor. Ve kan pihtilasmasi (homozigot mutasyon) igne kullaniyorum hergun bir tane clexane 0.4. Ve decavit vitamini kullaniyorum. Decavitte kan sulandirici kullaniliyorsa uygun degil etki bozulabilir yaziyor. Dr a sordum ic dedi ancak basindan savar gibiydi. Simdi kontrolum iki hafta sonra . tum bu belirtiler bir sknt yaratir mi aklima takiliyor
 
Uzman SühaN

Uzman SühaN

Administrator
Yönetici
Merhaba ,
Öncelikle belirtmeliyim ki başka bir hekime görünmeniz de fayda var. En sağlıklı bilgiyi hekim den alabilirsiniz. Bunun yanısıra şikayetleriniz enfeksiyon bulgusu taşıyor. (akıntının yeşil -sarı olması) Sağlıklı gebelik geçirmeniz dileği ile.
 
D

defne yildiray

Forum Okuru
Merhabalar. Sate gore 20 hafta 1 gunluk usg gore ise 21 hafta 1 gunluk erkek annesiyim. Cok sukur . lakin dun ayrintili usg de bebegimin sag bobreginde genisleme varmis.
Verilen raporda
Plesanta.korpus posterior yerlesimli
Amniyon sivisi. Yeterli miktardadir.ekosu normaldir.
Prezentasyon makat
Kardiak aktivite ritmik 147dk
Not. Kardiyak ve kardiyovaskuler anamoli taramasi isteniyorsa fetal ekokardiyografi onerilir.
Gros vucut hareketleri normal
Fetal anamoli.sag renal pelvis ap capi normal sinirlarda olmakla birlikte 4.8 mm simetrige gore hafif belirgindir takip onerilir

Yaziyor. Bana soylenen sadece genisleme var takip yapilacak. Acaba bu sorun kendiliginden gecermi yada herhangi bir sknt yaparmi bebegime. Dr lar down sendorumu bile dusunuyorlar herhalde. Ve 9 ile 12 hafta arasinda anlasiliyormus ancak bunu yeni soylediler. Acaba nasil bir yol izlemeliyim. Benim ara sira olan kahve leke veya renkli akintida var. Ilac veremeyiz diye geri yolluyorlar. Baska bir dr gitmeme gerek var mi kafam cok karisti . bu genisleme neden olabiliyor
 
D

defne yildiray

Forum Okuru
Bu arada igne kullaniyorum. Bir vitamin verdiler decavit kullanmakta cekiniyorum. Kan sulandiricilarda kullanmayin yaziyor. Ve tetenoz asisi olmam gerekiyormus bu pazartesi. Acaba farkli bir sknt yaratirmi
 
Uzman SühaN

Uzman SühaN

Administrator
Yönetici
Merhaba ,
10 mm'nin üzerinde genişleme söz konusu ise bu duruma ciddi pyelektazi veya hidronefroz denir.Bebekte renal pelviste genişleme var ise ürolojik (idrar yolları ile ilgili) problem olasılığı artar.

Bunun yanısıra pyelektazinin özellikle down sendromu olmak üzere bazı kromozomal anormalliklerle de zayıf bir ilişkisi vardır. Daha şiddetli hidronefrozda üriner sistemle ilgili bir anormallik olma riski artar. Ancak pyelektazinin şiddeti kromozomal anormallik bulunma olasılığını arttırmaz.Pyelektazi doğumdan sonra da devam ediyorsa genellikle üreterin (üreter: böbrekten idrar torbasına doğru idrarı taşıtan boru şeklinde yapı) böbrek pelvisiyle birleştiği yerde bir tıkanıklık ya da vezikoüreteral reflu (idrar torbasından böbreğe doğru idrar kaçışı olması) sebeptir

Daha nadir görülen sebepler posterior üretral valf, üretral atrezi, ektopik üreterosel, çift toplama sistemi gibi ürolojik anormalliklerdir.

Hidronefrozun takip ve tedavisi:

Bebekteki hidronefrozun gebelik boyunca artış veya azalma açısından aralıklarla ultrason ile takip edilmesi gerekir. Her iki böbrekte ciddi pyelektazi veya hidronefroz varsa daha riskli bir durumdur ve bebeğin suyu azalabileceği için suyunun takip edilmesi gerekir. Aşırı oligohidramnios (su azalması) durumunda erken doğum gerekebilir. Gebelik ilerledikçe renal pelvis genişliği artıyorsa ve genişlik çift taraflıysa böbreğe zarar verme olasılığı artar. Doğumdan sonra bebeğin böbrekleri ultrason ile tekrar değerlendirilmelidir. Genişlemenin az olduğu ve tek böbrekte olduğu durumlarda ya doğumdan önce düzelme olur ya da doğumdan bir kaç ay sonra genellikle kendiliğinden düzelme olur. Ancak genişleme fazla ise genellikle çocukluk çağında ameliyat gerekir. Doğumdan sonra yapılan ultrason ölçümleri ile ve bazı testler ile ameliyata gerek olup olmadığına karar verilir.
 
V

volkan tuba

Forum Okuru
Beyza hanim. Bugun saglik ocaginda kan istemislerdi. Dr sonuca bakinca hepatit b asisi oldunmu diye sordu ve ben hic olmamaistim.arastirdim kan ve cinsel yolla bulasir yaziyor. 21 hafta 5 gunluk hamileyim. Daha once igne kullandigim yazmistim.
So ucrda bazilarini isaretlemis buna gore ben hepatit b miyim.
Sonuclar
Glukoz low:69 Mg/dl 74.106
Hdl kolesterol higt 94 mg.dl 40.60
Totol kolesterol higt 270 mg.dl120.200
Anti.hbs<2.00
Hbs ag (kemoluminesans veya benzeri ) 0.644
Refarans araligi 0.9

Binlari isaretledi.kontrolum 3 hafta snr seker yuklemesi icindi. Pazartesi mutlaka git kan degerlerinde duauk bebege dokunabilir dedi. Gebe hemsiresi bakti sknt yok temiz dedi. Oglum olacak sag bobregi. Normal sinirda imis ama hafif genisleme varmis takip demisti onada birsey demediler. Simdi ben hepatit b miyim. Asi olmam gerekiyor mi korkmalimiyim sonuca gore. Iyice berbat ettiler hamileligimi. Bu sonica gore ben bepatit b miyim yardimci olursaniz sevinirim
 
Uzman SühaN

Uzman SühaN

Administrator
Yönetici
Merhaba , Hepatit değilsiniz. Bebeğinizin böbreğinde ki genişleme için hekim kontrollerini aksatmayın..Sağlıklı gebelik geçirmeniz dileği ile.

Hangi gebelere Hepatit B aşısı yapılmalıdır?

- Eşinde hepatit b olanlar. Bu kadınların eşlerinden hastalığı alma riskleri yüksek olduğu için aşı ile korunma planlanmalıdır.
- Yakın zamanda uyuşturucu kullanmı olan anne adayalrında da hepatit b alma ihtimali yüksek olduğu için aşılama planlanmalıdır.
- Gebelikten önceki 6 ay içerisinde birden fazla cinsel partneri olan kadınlar.

Özellikle yukarıdaki durumlarla ilgili hamilelere Hepatti B aşısı uygulnmalıdır. Hepatit B aşısı her hamileye rutin uygulanan bir aşı değildir. Daha önce aşı olmamış ve hepatit B virüsü ile karşılaşmamış, bağışıklanmamış her kadının hamileliği sırasında bu virüsle karşılaşma olasılığı terorik olarak vardır, bu aşıdan dikkatli olmalıdır. Karşılaşma olasılığı yüksek olan veya korunma amaçlı aşılama isteyen anne adaylarına aşılama uygulanabilir. Hamilelik sırasında Hepatit B virüsü alan bir anne adayı bu virüsü doğum sırasında bebeğine geçirebilir
 
V

volkan tuba

Forum Okuru
Tesekkur ederim dr hemen lazartesi kontrole git bu sonuclarla dedi. Zaten skntli geciriyorum. Hareketleri ole hissetmiyorum ben 21 hafta 5 gunluguz icimi rahatlattiniz tesekkur ederim dr igne olmalisin demisti oysaki. Yazdigim sonuclara gore. Cok tesekkur ederim. Pazartesi bunun icin gidcem.cok tesekkur ediyorum. Korkularimg itti birazda olsa
 
Uzman SühaN

Uzman SühaN

Administrator
Yönetici
Rica ederim . Korkmayın her şeyin çaresi var bu durumun da. Beslenmenize dikkat edin , içtiğiniz suya , hijyene ve en önemlisi moralinizi yüksek tutun .Gelişmeleri mutlaka yazın. Hayırlı haberlerle dönersiniz inşallah, sevgiler..
 
T

tuba.volkan

Forum Okuru
Gunaydin beyza hanim. Solediginiz gibi hepatit degilmisim. Dr yanlis yonlendirme yapmis. Iki hastaneye gittim biri ol tam zamani digeri ise dogumdan sonrada olabilirsin dedi. Vajinal sari renkli arada kokulu olan akinti icinde vagi hex diye bir fitil verdi. Her aksam bir adet. Ilk kullandim. Ancak kullandiktan sonra melegim dahada hareketlendi. Bir zarari mi oldu acaba. ? Veya olurmu 12 gun boyunca kullanicam Ve solediginiz gibi bobrek gelisimi icinde baska hastanede gorundum hicbirsey yok dediler. Eger yonlendirmese idiniz direk asi olacaktim. Dogum sonrasi olucam.. Insallah bir zarari olmaz. Seker yuklemesi icin 24.26 arasi cagirdilar. Sonuclari sizinle paylasmak isterim. Ilginize tesekkurler :) oglusum da suan size kucuk tekmelerle tesekkurlerini iletiyor :):)
 
Uzman SühaN

Uzman SühaN

Administrator
Yönetici
Merhaba tuba hanım ,
Her şeyin yolun da olduğuna sevindim. Bilgilendirme için teşekkür ederim. Sağlıklı gebelik geçirmeniz dileği ile, sevgiler..
 
A

aygullllll

Forum Okuru
meraba 5 haftalik hamileyim ve kahveringi akintim toktora gittim ultra sona keseyi goremedi daha cok kucuk dedi bir hafta sonra gel birda bakariz dedi acaba dushuk olabilirmi
 
*MeleK*

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Yönetici
Doktor düşük ihtimalini göz ününe alsaydı kan testi yaptırarak değerlerine bakıp ona göre konuşurdu bence hemen kötü düşünme bazı gebeliklerde kese geç haftalarda görünebiliyor doktorunun da dediği gibi bir hafta daha bekle daha iyi sonuç belli olacaktır.
 

Üst